Kruidenwijsheid; Kurkuma. Een 'Super' voedingsmiddel/kruid
In de serie van ‘super’ voedingsmiddelen hoort ook zeker ‘Kurkuma’ thuis. Kurkuma is een oker-gelig gekleurd kruid dat ook wel aan Saffraan doet denken of bijvoorbeeld aan Kerrie, maar dat het zeker niet is. Bij ons in Nederland is Kurkuma nog niet zo bekend dat iedereen het in zijn of haar kruidenrek heeft staan, zoals wel het geval is met nootmuskaat, peper, kerrie en paprikapoeder, maar in de Oosterse keuken is het een belangrijk onderdeel bij de bereiding van gerechten.
Wat is Kurkuma?
Kurkuma (Geelwortel, Curcuma, Kunyit, Koenjit, Koenir, Haldi, Turmeric, Pallilo) behoort tot de familie van de gember. Het heeft een mild bittere smaak en is zoals gezegd geel tot okergeel van kleur. In de Oosterse cultuur wordt Kurkuma behalve als geneesmiddel of kruid ook wel als verfstof voor het kleuren van textiel gebruikt.
Waarom is Kurkuma zo super?
In het Oosten lijkt men zich veel bewuster te zijn van gezonden kruiden en voedingsmiddelen dan wij hier in het Westen. Maar, langzamerhand worden ook wij westerlingen steeds wijzer en krijgen in de gaten dat veel voedingsmiddelen ook een geneeskrachtige werking hebben. En dat is dus ook het geval met Kurkuma.
In het Oosten is het zelfs zo dat Kurkuma bijna net zo vaak in de klinieken word gebruikt als in de keuken. Kurkuma heeft een antioxidante en ontstekingsremmende werking en kan invloed hebben op ziektes als: reuma, de ziekte van Crohn, Colitis, astma, alvleesklierkanker, dikke darm kanker, aderverkalking, bij oogproblemen, darmpoliepen, psoriasis en ga zo maar verder. Opvallend is trouwens dat, in landen als India waar Kurkuma veelvuldig gebruikt wordt, een ziekte als prostaatkanker maar zelden voorkomt. En…volgens recente studies kan Kurkuma de lever beschermen tegen giftige stoffen. Nou. Dat is nogal wat.
Moeilijk opneembaar voor het lichaam
Het nadeel van Kurkuma is, dat ons lichaam de stof moeilijk opneemt. Maar daar is iets op gevonden. Het is namelijk gebleken dat wanneer je Kurkuma combineert met peper, dat ons lichaam dit 1000x beter opneemt dan zonder peper. Wanneer je dus Kurkuma in een gerecht gebruikt dan is het verstandig om ook peper te gebruiken.
Zoals gezegd word Kurkuma in India al duizenden jaren gebruikt. Zowel in de Ayurvedische geneeskunde al door de bevolking zelf. Het schijnt dat een halve tot een hele theelepel per dag al voldoende is om de algehele spijsvertering te bevorderen.
Gelukkig is Kurkuma vriendelijk voor de maag en het is zelfs zo dat wanneer je een ‘vol’ gevoel hebt of last van winderigheid, dat het kan helpen om de darmperistaltiek te bevorderen.
Waar kun je Kurkuma nu in verwerken?
Om te beginnen kun je Kurkuma natuurlijk altijd gemakkelijk verwerken in Oosterse gerechten. Dat spreekt vanzelf. Maar ook in sausjes of soepen, op diverse vleessoorten, in curry’s, in groenten, om rijst geel te kleuren. Tja, dus eigenlijk overal wel in. Het beste is gewoon om Kurkuma zoveel en zo vaak mogelijk in allerlei gerechten te gebruiken.
Een andere mogelijkheid is de smoothie van Mike Donkers of de smoothie van Henk Mutsaers, waarvan hier een
filmpje te zien is op zijn website waarin hij helemaal laat zien hoe je de smoothie kunt maken.
En dan kun je natuurlijk altijd nog Kurkuma nemen d.m.v. een supplement. Informeer hiervoor bij de reform of natuurwinkel.
Lees verder