Kruidenwijsheid: Salie

Kruidenwijsheid: Salie Het gemiddelde keukenkastje staat vol met kruiden die we in feite alleen maar gebruiken om een lekker smaakje aan ons voedsel toe te voegen. Maar kruiden kunnen veel meer zijn dan alleen maar een smaakje. Er is een groep met kruiden die een toevoeging aan hun naam hebben gekregen. Namelijk de toevoeging ‘officinalis’ wat betekent: ‘geneeskrachtig’. Het is wel leuk om die soorten eens nader te beschrijven en deze misschien eens zelf uit te proberen.

Salie: Salvia officinalis

Salie is een kruidensoort dat zeker niet bij iedereen in de keukenkast zal staan. Al wordt salie ook wel als thee gedronken, toch zul je vaker over salie horen i.v.m. het reinigen en/of verwijderen van entiteiten (geesten) uit huizen. Dit heeft te maken met de sterke en doordringende geur die van salie afkomt wanneer het kruid of de bladeren (in een bosje) worden aangestoken en gaat roken. De geur die er van af komt is dan zó sterk dat ook geesten/entiteiten er ‘de wijk’ voor nemen, zo wordt verteld.

Toch is salie veel meer dan alleen maar een geestenverjager. Alleen de naam zegt het al want de naam ‘Salvare’ betekend: genezen, helen, redden. Zo geloofde men in de oude tijden dat salie kon helpen om de vruchtbaarheid te bevorderen. Het was dan wel heel belangrijk dat de salie tijdens een speciale ceremonie geoogst werd zonder dat daarbij gebruik werd gemaakt van ijzeren gereedschap. Verder wordt gezegd dat salie ontsmettend werkt bij ontstekingen vooral van de slijmvliezen.

Stukje geschiedenis

In den beginne…kwam salie alleen voor in de Balkan en in landen rond de Middellandse zee groeiend op kale kalkrotsen. Nu is dat allang niet meer zo. Salie komt overal in Europa voor, hoewel het meest in de Provence, en is een echte cultuurplant geworden. Vroeger werd salie veel in kloostertuinen gehouden omdat het bekend stond als een versterkend middel voor hoofd en hersenen. Het zou het geheugen verbeteren, de zintuigen versterken en trillende ledematen tegengaan. Men was er van overtuigd dat een aantal salieplantjes in de tuin je verzekerde van een lang en gezond leven. Voor de Romeinen was het zelfs een heilig kruid en ook de Chinezen hadden er veel voor over om aan plantjes te komen. Zijn ruilden met gemak 3 kisten Chinese thee tegen maar 1 kist saliebladeren.

Salie in de keuken

In de keuken is salie het meest geschikt om vis en vleesgerechten te kruiden. Om gerechten te kruiden is salie het meest geschikt bij vis en vleesgerechten, Maar, omdat salie best een sterke en wrange smaak heeft en ook niet met andere kruiden verenigbaar is wordt het niet echt vaak gebruikt in de keuken. Reden om salie toch te gebruiken in de bereiding zou zijn omdat het de spijsvertering bevorderd.

Salie in de thee

Salie kan worden gedronken als een thee. Wanneer als thee gedronken wordt gezegd dat salie helpt tegen verkoudheid en griep. De thee is voor velen niet zo heel lekker om te drinken maar een beetje (natuurlijke groene) stevia kan daar dan wel weer verandering in brengen. (Stevia is een natuurlijk zoetmiddel zonder calorieën dat ook gewoon bij jou in de tuin als plantje kan groeien). In ieder geval werd salie in de middeleeuwen al als een waardevol kruid gebruikt tegen ziektes als cholera en de pest en dat zijn toch niet de minste.

Salie om het huis te reinigen/smudgen

Soms kun je in een huis het gevoel hebben dat er een negatieve energie aanwezig is. Dit kan zijn van een negatieve entiteit/geest maar even zo goed de negatieve energie van mensen die in het huis hebben gewoond of er zijn geweest voor korte of langere tijd. Deze energie is van invloed op de mensen die in het huis verblijven en dat geldt zowel voor positieve als voor negatieve energie. Negatieve energie in een huis kan er voor zorgen dat de mensen die er wonen zich niet prettig voelen, vermoeid en zwaarmoedig worden en het is dus zaak om van die negatieve energie af te komen. Salie is daar het perfecte middel voor. Wat ook een goed moment is om een huis te zuiveren is wanneer je een nieuwe woning betrekt. Je weet dan zeker dat alle achtergebleven energie van de vorige bewoners verdwenen is en je ‘schoon’ kunt beginnen.

De bedoeling is dat men bosjes salie samenbind met een touwtje, deze in een metalen bakje legt en dan aansteekt. Met dit bakje ga je dan door iedere kamer in je huis. Je zorgt er ten eerste voor dat alle ramen in het huis gesloten zijn en loopt dan vanaf de voordeur één voor één, van beneden naar boven, door alle ruimtes in het huis waarna je de deur achter je sluit bij het naar buiten gaan. Na ongeveer een uur kun je dan alle ramen in alle ruimtes openen zodat de frisse lucht weer door het gehele huis kan gaan. In principe heb je voor iedere ruimte een nieuw bundeltje nodig. Deze bundeltjes kun je zo kant-en-klaar kopen in de reformwinkel maar heb je zelf salie in de tuin staan dan kun je deze natuurlijk samenbinden en op de kop drogen. Dit zal in ieder geval een stuk goedkoper zijn want witte salie bundeltjes zijn best prijzig.

Zelf kweken

Je kunt kleine plantjes in de tuinwinkel kopen maar je kunt salie ook zaaien of, nog liever, stekken. Je hebt daarvoor de kopstekjes nodig wat heel goed blijkt te werken. Wanneer je toch wilt zaaien dan kun je dat het beste in de maand maart doen en dan onder glas om de plantjes dan in mei buiten uit te planten. Wil je stekken? Dat kun je aan het einde van de zomer doen rond eind september. Pot de stekjes op en laat ze op een beschutte plaats overwinteren om ze dan in de late lente uit te zetten in de volle grond. Wanneer je helemaal niets doet zal de salie zichzelf ook uitzaaien. Wil je volle stevige planten dan is regelmatig snoeien wel nodig want ‘snoeien is groeien’. In ieder geval is regelmatig snoeien voor salie beter omdat de plant anders sneller zal verhouten en dat toch minder mooi is om te zien. Van natuurlijke vijanden heeft salie niet echt te duchten. Hooguit van de groene rups. Maar die is gemakkelijk met de hand weer te verwijderen. De hoogte van de salvia plant kan variëren van 30 tot 100 cm hoog. Let erop dat je de planten (wanneer je er meerdere wilt kweken) niet te dicht bij elkaar zet. Wanneer dit toch het geval is dan zul je dat merken aan de blaadjes die geelachtig gaan verkleuren. Je kunt er dan het beste een paar planten tussenuit halen.

Tenslotte…

Zo zie je dus maar wat je met zo´n simpel kruid allemaal kunt doen en wat er door de jaren heen allemaal over beweerd wordt. Het interessante is dat dit voor alle kruidensoorten geldt en dus ook leuk is om je eens wat meer te verdiepen in de soorten die wij zo vanzelfsprekend vinden. En wie weet leer je nog iets waarvan je dacht ´Had ik dat maar eerder geweten´.
© 2013 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: salie of salvia officinalisKruiden: salie of salvia officinalisSalie had de naam een wondermiddel te zijn, het werd verondersteld zo ongeveer alle kwalen te kunnen genezen: reumatiek,…
Smudgen, een manier om te beschermen tegen negatieve energieSmudgen, een manier om te beschermen tegen negatieve energieSmudgen is het reinigen van je omgeving, huis andere mensen door middel van rook om ze te verlossen van negatieve energi…
Kruiden in de keuken, hoe gebruik je ze?Kruiden in de keuken, hoe gebruik je ze?Je ziet ze vaak bij tuincentra en in de supermarkt, bakjes met verse kruiden, zoals salie, rozemarijn, citroenmelisse, b…
Salie (Salvia officinalis): een geneeskrachtig tuinkruidSalie (Salvia officinalis): een geneeskrachtig tuinkruidSalie is een prachtig plantje van mediterrane oorsprong. Een oud spreekwoord luid wie Salie in de tuin heeft, heeft nooi…

De helende kracht van waterIn Nederland komt drinkwater gewoon uit de kraan. Toch drinken veel Nederlanders liever water uit een fles. Mineraal- en…
Kruidenwijsheid: RozemarijnKruidenwijsheid: RozemarijnRozemarijn is een kruidensoort die niet bij iedereen in het keukenkastje staat. Toch is dit pittige kruid heel erg lekke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Majdharma, Pixabay
  • www.natuurlijkerwijs.com
  • www.riastoutjesdijk.nl
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.