Kruidenwijsheid: Salie

Salie: Salvia officinalis
Salie is een kruidensoort dat zeker niet bij iedereen in de keukenkast zal staan. Al wordt salie ook wel als thee gedronken, toch zul je vaker over salie horen i.v.m. het reinigen en/of verwijderen van entiteiten (geesten) uit huizen. Dit heeft te maken met de sterke en doordringende geur die van salie afkomt wanneer het kruid of de bladeren (in een bosje) worden aangestoken en gaat roken. De geur die er van af komt is dan zó sterk dat ook geesten/entiteiten er ‘de wijk’ voor nemen, zo wordt verteld.Toch is salie veel meer dan alleen maar een geestenverjager. Alleen de naam zegt het al want de naam ‘Salvare’ betekend: genezen, helen, redden. Zo geloofde men in de oude tijden dat salie kon helpen om de vruchtbaarheid te bevorderen. Het was dan wel heel belangrijk dat de salie tijdens een speciale ceremonie geoogst werd zonder dat daarbij gebruik werd gemaakt van ijzeren gereedschap. Verder wordt gezegd dat salie ontsmettend werkt bij ontstekingen vooral van de slijmvliezen.
Stukje geschiedenis
In den beginne…kwam salie alleen voor in de Balkan en in landen rond de Middellandse zee groeiend op kale kalkrotsen. Nu is dat allang niet meer zo. Salie komt overal in Europa voor, hoewel het meest in de Provence, en is een echte cultuurplant geworden. Vroeger werd salie veel in kloostertuinen gehouden omdat het bekend stond als een versterkend middel voor hoofd en hersenen. Het zou het geheugen verbeteren, de zintuigen versterken en trillende ledematen tegengaan. Men was er van overtuigd dat een aantal salieplantjes in de tuin je verzekerde van een lang en gezond leven. Voor de Romeinen was het zelfs een heilig kruid en ook de Chinezen hadden er veel voor over om aan plantjes te komen. Zijn ruilden met gemak 3 kisten Chinese thee tegen maar 1 kist saliebladeren.Salie in de keuken
In de keuken is salie het meest geschikt om vis en vleesgerechten te kruiden. Om gerechten te kruiden is salie het meest geschikt bij vis en vleesgerechten, Maar, omdat salie best een sterke en wrange smaak heeft en ook niet met andere kruiden verenigbaar is wordt het niet echt vaak gebruikt in de keuken. Reden om salie toch te gebruiken in de bereiding zou zijn omdat het de spijsvertering bevorderd.Salie in de thee
Salie kan worden gedronken als een thee. Wanneer als thee gedronken wordt gezegd dat salie helpt tegen verkoudheid en griep. De thee is voor velen niet zo heel lekker om te drinken maar een beetje (natuurlijke groene) stevia kan daar dan wel weer verandering in brengen. (Stevia is een natuurlijk zoetmiddel zonder calorieën dat ook gewoon bij jou in de tuin als plantje kan groeien). In ieder geval werd salie in de middeleeuwen al als een waardevol kruid gebruikt tegen ziektes als cholera en de pest en dat zijn toch niet de minste.Salie om het huis te reinigen/smudgen
Soms kun je in een huis het gevoel hebben dat er een negatieve energie aanwezig is. Dit kan zijn van een negatieve entiteit/geest maar even zo goed de negatieve energie van mensen die in het huis hebben gewoond of er zijn geweest voor korte of langere tijd. Deze energie is van invloed op de mensen die in het huis verblijven en dat geldt zowel voor positieve als voor negatieve energie. Negatieve energie in een huis kan er voor zorgen dat de mensen die er wonen zich niet prettig voelen, vermoeid en zwaarmoedig worden en het is dus zaak om van die negatieve energie af te komen. Salie is daar het perfecte middel voor. Wat ook een goed moment is om een huis te zuiveren is wanneer je een nieuwe woning betrekt. Je weet dan zeker dat alle achtergebleven energie van de vorige bewoners verdwenen is en je ‘schoon’ kunt beginnen.De bedoeling is dat men bosjes salie samenbind met een touwtje, deze in een metalen bakje legt en dan aansteekt. Met dit bakje ga je dan door iedere kamer in je huis. Je zorgt er ten eerste voor dat alle ramen in het huis gesloten zijn en loopt dan vanaf de voordeur één voor één, van beneden naar boven, door alle ruimtes in het huis waarna je de deur achter je sluit bij het naar buiten gaan. Na ongeveer een uur kun je dan alle ramen in alle ruimtes openen zodat de frisse lucht weer door het gehele huis kan gaan. In principe heb je voor iedere ruimte een nieuw bundeltje nodig. Deze bundeltjes kun je zo kant-en-klaar kopen in de reformwinkel maar heb je zelf salie in de tuin staan dan kun je deze natuurlijk samenbinden en op de kop drogen. Dit zal in ieder geval een stuk goedkoper zijn want witte salie bundeltjes zijn best prijzig.