Kruidenwijsheid: Rozemarijn
Rozemarijn is een kruidensoort die niet bij iedereen in het keukenkastje staat. Toch is dit pittige kruid heel erg lekker en ook goed te gebruiken bij het kruiden van vlees zoals lamsvlees, gegrild vlees en varkensvlees. Meegekookt met de bloemkool zal rozemarijn ervoor zorgen dat de bloemkool voor het lichaam beter verteerbaar is. Rozemarijn is ook wat men noemt een kruidensoort met geneeskrachtige eigenschappen en dat wil zeggen dat rozemarijn niet alleen lekker is maar ook een natuurlijk hulpmiddel dat ingezet kan worden om kwaaltjes en klachten te verhelpen.
Rozemarijn ofwel Rosmarinus officinalis
Om te beginnen natuurlijk eerst even de kenmerken van deze kruidensoort. Het is niet een plant die je kunt vergelijken met bijvoorbeeld peterselie, want rozemarijn groeit meer als een struik. De takken zijn houtachtig met bladeren die denne-achtig aandoen en de plant kan wel tot 2 meter hoog worden. In oorsprong groeide rozemarijn in de landen rondom de Middellandse zee en vanzelfsprekend wordt dit kruid dan ook veel in mediterraanse gerechten toegepast. Gelukkig voor ons is de plant sterk genoeg om het ook in ons land te kunnen overleven onder winderige en natte omstandigheden zoals aan zee.
Rozemarijn bloeit met mooie blauw/witte bloemetjes vanaf de maand maart tot en met mei en blijft altijd, dus ook in de winter, groen. De plant laat zich redelijk gemakkelijk tot haagjes vormen wanneer je deze regelmatig iets terugsnoeit. De toppen kunnen dan gelijk als nieuwe stekken worden gebruikt voor de vermeerdering. De plant zaait zich ook wel vanzelf uit maar stekken is wel de meest toegepaste manier om haagjes te kunnen vormen die mooi dik en stevig zijn. En dan maar genieten van die heerlijke geur die voorbij komt zweven wanneer je relaxt in je luie stoel zit.
Zelf kweken
Wil je zelf ook eens stekjes van de rozemarijn uitzetten? Knip dan in september kopstukjes van ongeveer 10 cm groot en steek deze in een mengsel van turf en rijnzand (3/2). Doe er wat gaatjes plastic overheen zodat de grond niet uitdroogt. Na het wortelen kun je de plantjes verpotten in humusrijke grond en lekker laten overwinteren. Na ijsheiligen (15 mei) kun je dan de plantjes uitplanten in de volle grond.
Toepassing in de keuken
Rozemarijn wordt in de mediterrane landen heel veel gebruikt in gerechten als soepen, sauzen, marinades, stoofschotels, door de kruidenboter, over gebakken aardappeltjes en in tomaten en aubergine gerechten. Vooral bij vleesgerechten, zoals gegrild vlees of vlees op de barbecue, is rozemarijn heerlijk. De smaak is sterk en doordringend, dus met mate gebruiken!
Bewaren
Je kunt rozemarijn heerlijk vers gebruiken maar ook drogen en zelfs invriezen. Het zijn voornamelijk de blaadjes die de meeste etherische olie bevatten. Het beste is het om de blaadjes direct na de bloei te oogsten want dan behoudt de gedroogde rozemarijn nog lang zijn smaak en aroma.
Ze zeggen
Tja, of het waar is weet je natuurlijk niet maar de vroegere Egyptenaren geloofden erin dat rozemarijn kon helpen om duistere krachten tegen te gaan. Wanneer iemand werd begraven gaven ze hem of haar dan ook een takje rozemarijn mee. Ook nu zie je nog weleens dat er haagjes van rozemarijn om een graf heen zijn geplant.
Rozemarijn zou ook helpen om rimpels te voorkomen. Koningin Isabella van Hongarije gebruikte altijd een lotion met daarin rozemarijn en had op hoge leeftijd nog steeds geen rimpels in haar gezicht. Ook geloofde zij dat ze haar gezondheid en vitaliteit had hervonden tijdens een minder gezonde tijd in haar leven door gebruik te maken van een tinctuur dat was gemaakt van rozemarijn, polei en lavendel.
Hoe dan ook, er zijn veel tips en middeltjes op het internet te vinden waarin rozemarijn wordt verwerkt en waarbij de natuurlijke genezende eigenschappen hun werk kunnen doen. Zo is het bekend dat rozemarijn weldadig is voor je haren. Een haarolie gemaakt van olijfolie en gedroogde rozemarijn stimuleert de doorbloeding van de huid waardoor het haar beter en sterker groeit en roos wordt tegengegaan. Zo’n 100% natuurlijk verzorgingsmiddel is natuurlijk altijd beter, en zeker goedkoper, dan één van de chemisch samengestelde middelen die je in de winkel koopt. Zie het recept onder aan het artikel.
Ook bijen zijn dol op rozemarijn. Honing met rozemarijn erin zou heilzaam werken bij mensen die last hebben van leverstoornissen.
Takjes rozemarijn in de kledingkast verdrijft motten en geurt heerlijk.
Etherische olie van rozemarijn kent vele toepassingen voor diverse kwalen en klachten zoals gewrichtspijnen, vermoeidheid, kneuzingen, stress, gezwollen enkels, zenuwpijnen enz. Google er op voor meer informatie. Vooral op blogs kun je heel veel leuke en gemakkelijk toepasbare tips vinden die je voor weinig geld zelf kunt maken en uitproberen.
Recept voor een heerlijke verzorgende haarolie
Benodigdheden:
- Een half kopje gedroogde rozemarijn (natuurwinkel)
- 1 kopje olijfolie
Toepassing:
Verwarm de olie samen, vermeng met de rozemarijn zachtjes zonder het aan de kook te brengen. Laat dit zo een kwartiertje staan en zeef daarna de olie door een doek. Masseer de olie door vochtig gemaakt haar, omwikkel het haar met een handdoek en laat dit een half uurtje intrekken en zijn werk doen. Daarna twee keer wassen met een zachte shampoo (bij voorkeur natuurlijk een natuurlijke kruidenshampoo). Weldadig voor haar én hoofdhuid. Heb je nog olie over? Geen probleem want je kunt de olie wel een maand lang goed houden.