Geneeskrachtige kruiden bij verrekking

Geneeskrachtige kruiden bij verrekking Wanneer een spier of pees tijdelijk te heftig belast wordt, kan deze uitrekken. De verrekking zorgt voor een acute pijn. Aan een verrekte spier of pees is niet veel te doen. Hij kan gekoeld worden, omhoog gehouden worden en eventueel kan een drukverband worden aangelegd. Er zijn wel een aantal huismiddeltje van kruiden te maken, die de genezing kunnen bespoedigen en de pijn verminderen. Planten die geschikt zijn, zijn onder andere smeerwortel en rozemarijn.

Hoe komt het?

Een verrekte spier komt door een tijdelijk, hevige belasting. De verrekking kan plaatsvinden in de spier, de pees of op de overgang tussen spier en pees. Op alle drie deze plaatsen wordt de verrekking op dezelfde manier behandeld. Meestal treedt een verrekking op in de benen, vooral de kuitspieren en bovenbeenspieren zijn hier gevoelig voor.

Hoe te behandelen?

Voor de behandeling wordt vaak aangeraden de plaats te koelen. Dit werkt pijnstillend. Of dit bijdraagt aan de genezing is niet bekend, er zijn zelfs experts die zeggen dat het de genezing vertraagt. Wel is zeker dat het lichaamsdeel omhoog houden helpt, net als een drukverband in veel gevallen. Er zijn ook diverse kruiden die kunnen bijdragen aan de genezing. Gemakkelijk te vinden zijn smeerwortel en rozemarijn.

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

Rozemarijn is vooral bekend als keukenkruid, maar het heeft meer functies. De naaldvormige blaadjes van deze plant bevatten etherische oliën, die de doorbloeding stimuleren, en looistoffen, die een ontspannende werking voor op de spieren hebben. Rozemarijn is vooral geschikt om te verwerken in bad. Voor een ligbad is nodig:
  • 50 gram verse rozemarijnblaadjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 liter water
  • badwater

Meng de olijfolie en de rozemarijn met een liter water. Zet het geheel aan de kook. Wanneer het kookt, laat zet je het vuur op laag en laat het nog 20 minuten staan. Hierna zeef je de oplossing en giet het bij het badwater.
Eventueel kun je ook een kleinere hoeveelheid gebruiken en dit op de gekwetste plek wrijven. Gebruik bijvoorbeeld een tiende van de gemaakte oplossing.

Let op: Ga niet in een bad rozemarijn liggen vlak voor het slapen. Rozemarijn kan opwekkend werken.

Smeerwortel (Symphytum officinale)

Smeerwortel / Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)Smeerwortel / Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Net als bij de meeste andere vormen van spierpijn, kunnen de wortels van smeerwortel ook bij verrekking helpen de pijn te verlichten en de plek sneller te genezen. Dit komt door de aanwezigheid van allantoïne, wat het regeneratievermogen van cellen en de doorbloeding bevordert. Voor een omslag van smeerwortel is nodig:
  • 100 gram wortels van smeerwortel
  • 1 liter water

Begin met het water in een ruime pan te koken en de wortels fijn te hakken. Stop de wortels bij het al kokende water en zet het vuur op laag. Laat het geheel tien minuten staan pruttelen. Zeef de vloeistof en drenk er een doek in. Leg deze warm op de huid. Dit moet onmiddellijk enige verlichting brengen voor de verrekte spieren en pezen. Laat de doek hier zo lang mogelijk liggen, maar tenminste een kwartier.

Let op: Smeerwortel kan bij veelvuldig gebruik leververgiftiging veroorzaken. Gebruik het dan ook niet langer dan 6 weken. Zwangere vrouwen en kleine kinderen kunnen er beter helemaal van af blijven.

Lees verder

© 2010 - 2020 Info_lisa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Verrekking van een spierVerrekking van een spierWat is het verschil tussen een verstuiking, verzwikking of verrekking? Voor veel mensen is dit onderscheid moeilijk te m…
Geneeskrachtige kruiden bij kneuzingenGeneeskrachtige kruiden bij kneuzingenBij een kneuzing is het weefsel onder de huid beschadigd door hard contact met een stomp voorwerp. Vaak gebeurt dit tijd…
Oorzaken en behandelingen bij een peesontstekingTendinitis ook wel peesontsteking is een ontsteking aan de pezen. De pezen zijn de verbindingen tussen de spieren het he…
Kruidenbad: Van recepten tot effectenKruidenbad: Van recepten tot effectenKruidenbaden hebben een ontslakkende werking, zijn aromatisch en goed voor lichaam en geest. Deze wijsheid kende men dan…

Geneeskrachtige kruiden bij verstuikingenNet als een verzwikking komt een verstuiking meestal voor aan de enkel. De basis van de verwonding is ook hetzelfde, het…
Geneeskrachtige kruiden bij overbelaste spierenNa een lange inspanning of wanneer men er teveel van vraagt, kunnen spieren overbelast raken. Het lichaam kan overbelast…
Bronnen en referenties
  • A. Iborg, 2004, Dumonts kleine geneeskruiden lexicon, DuMont www.wikipedia.org www.medicinfo.nl www.natuurlijkerwijs.com
  • Afbeelding bron 1: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Geneeskrachtige kruiden bij verrekking"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Info_lisa
Gepubliceerd: 29-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Special: Geneeskrachtige kruiden
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!