Verrekking van een spier

Verrekking van een spier Wat is het verschil tussen een verstuiking, verzwikking of verrekking? Voor veel mensen is dit onderscheid moeilijk te maken. Een verrekking betreft de spieren, we spreken dan ook wel van een spierverrekking. Hierbij rekken de spieren plots teveel uit, waardoor er een klein scheurtje tot een grote scheur in ontstaat. Wanneer een verrekte spier toch wordt overbelast kan de spier zelfs helemaal scheuren. Een verrekking zien we vaak aan de enkel, de pols, de kuitspier, de schouder, de rug of aan een ander lichaamsdeel. Er ontstaan klachten van pijn en het lichaamsdeel moeilijk kunnen gebruiken.

Spieren zorgen voor beweging

De spieren zijn middels pezen verbonden met de botten. Ook zijn spieren verbonden met de huid of met andere spieren. De spieren zorgen ervoor dat we de botten ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Soms werken spieren tegenovergesteld van elkaar. Spieren bestaan uit cellen die als een geheel van weefsel kunnen samentrekken.

Spierziekten

We kennen ruim 600 spierziekten. Dit zijn ziekten aan een of meerdere spieren. In sommige gevallen ontstaat er snelle achteruitgang in de werking van alle spieren. Hierdoor treedt er niet alleen verlamming op, maar zullen uiteindelijk ook de ademhalingsspieren en het hart (ook een spier) het begeven. Andere spierziekten verlopen minder ernstig.

Verstuiking, verzwikking, verrekking

Het is voor sommigen moeilijk om het onderscheid tussen deze drie te maken. Een verstuiking is een trauma aan de banden die zich om de gewrichten bevinden. Er ontstaan scheurtjes in de banden. Ook het kapsel kan inscheuren. Vooral de enkel raakt vaak verstuikt. Een verzwikking is ongeveer hetzelfde als een verstuiking. De banden worden opgerekt en hierdoor ontstaan er pijnklachten. Scheurtjes blijven achterwege, maar vaak is de grens tussen verstuiking en verzwikking zeer moeilijk vast te stellen.

Een verrekking wordt vaak verward met een verstuiking of verzwikking. Of het is onduidelijk waar het nou precies om gaat. Bij een verstuiking en verzwikking gaat het om de banden die zich aan de gewrichten bevinden. Bij een verrekking gaat het om de spier.

Uitrekken van de spier

Wanneer een spier te sterk uitrekt, spreken we van een verrekking. Dit noemen we ook wel een spierverrekking. Vaak zien we dit aan de kuitspier, de knie, rug, pols, bovenarm, enkel of de schouder. Het plotseling uitrekken van de spier gebeurt bij een onverwachte beweging, bijvoorbeeld bij een val of wanneer we een situatie verkeerd inschatten. Er treedt een scheurtje of een grotere scheur in de spier op.

Symptomen

Wanneer de spier verrekt is treden er geen zichtbare klachten op. Er is dus geen sprake van een zwelling of blauwe plek. Wanneer dit wel het geval is dan is er vaak iets anders aan de hand. Een verrekte spier geeft pijnklachten, vooral wanneer de spier belast wordt. Vaak is de pijn wel te lokaliseren maar kan er niet precies gezegd worden (precies aanwijzen) waar de pijn zich bevindt. De pijn bevindt zich namelijk over de gehele lengte van de spier. Bij lange spieren is de pijn dan ook over deze hele lengte voelbaar en dus niet precies aan te wijzen.

Een verrekking voorkomen

Voorkomen is makkelijker dan genezen, dat is een wijs gezegde. Maar niet altijd is een verrekking te voorkomen. Een val gebeurt vaak onverwacht, maar bepaalde sporten geven wel een verhoogd risico op vallen. Een onverwachte beweging kan ook een verrekking veroorzaken en is vooral bij sporten te voorkomen door de oefeningen langzaam op te bouwen. Ongetrainde spieren zullen bepaalde oefeningen en bewegingen gewoon niet aan kunnen. Spieren zijn flexibel en in staat zich aan te passen aan andere lichamelijke arbeid, maar hebben hiervoor wel de tijd nodig. Dit aanpassen gebeurt niet binnen enkele minuten, hier gaan weken tot soms maanden overheen.

Bepaalde sporten moeten onder deskundige begeleiding uitgevoerd worden. Een goede warming-up is ook belangrijk. Soms kunnen ondersteunende middelen ervoor zorgen dat een verrekking minder snel ontstaat of weer terugkeert.

Behandeling

Een eenmaal opgelopen verrekking is niet terug te draaien. Rust is de beste behandeling. Vaak zal een lichte verrekking snel genezen, spieren passen zich snel aan. Bij te snelle belasting zal de spier pijnlijk en stijf aanvoelen. Een spierverrekking mag niet genegeerd worden. Wanneer de spier toch belast of overbelast wordt, kan deze verder scheuren of zelfs helemaal doorscheuren.

Soms kan een verband worden aangebracht. Dit hangt af van de ernst van de verrekking. Bij een ernstige spierverrekking is het belangrijk om het gebruik van de spier weer langzaam op te bouwen. Soms is hier fysiotherapie bij nodig, of kunnen er zelf hersteloefeningen gedaan worden. Wanneer een verrekking vaker terugkomt zal een arts ernaar moeten kijken. Deze kan beoordelen of het wel om een verrekking gaat en wat de beste behandelmethode is.

Hoe lang duurt de genezing?

Een lichte verrekking heeft niet veel tijd nodig om te genezen. Vaak zijn de klachten binnen twee tot tien dagen verdwenen. Zelf kan goed aangevoeld worden wanneer de verrekking verdwenen is: de spier kan weer normaal belast worden zonder dat er sprake is van pijn. Een wat zwaardere verrekking heeft meer tijd nodig om te genezen. Dit kan gemiddeld twee tot zes weken duren. Hierbij moet het aangedane lichaamsdeel ontlast worden. Een zeer ernstige verrekking heeft soms we tien tot twaalf weken nodig om te genezen. Vaak worden bij dit soort verrekkingen ook gebruik gemaakt van een verband.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneeskrachtige kruiden bij verrekkingGeneeskrachtige kruiden bij verrekkingWanneer een spier of pees tijdelijk te heftig belast wordt, kan deze uitrekken. De verrekking zorgt voor een acute pijn.…
Gescheurde spier (spierruptuur), oorzaak en behandelingGescheurde spier (spierruptuur), oorzaak en behandelingEen gescheurde spier kan ontstaan door een te korte warming-up, cooling-down of te snel of te hard trainen. Vaak zien we…
Verrekkingen en verstuikingen: Locatie en symptomenVerrekkingen en verstuikingen: Locatie en symptomenZowel verstuikingen (distorsies) als verrekkingen zijn veelvoorkomende verwondingen waarbij het weefsel uitgetrokken wor…
Spierkramp, spierscheur en spierverrekking: behandelingSpierkramp, spierscheur en spierverrekking: behandelingMet de zomer in aantocht krijgen veel mensen de kriebels om te gaan sporten. Dan is het aangeraden om je spieren eerst g…

Dermatitis herpetiformis (ziekte van Dühring): symptomenDermatitis herpetiformis (ziekte van Dühring): symptomenDermatitis herpetiformis (DH), ook 'ziekte van Dühring' genoemd, is een zeldzame huidaandoening die wordt gekenmerkt doo…
Oogaandoeningen: Scheelzien of strabismeOogaandoeningen: Scheelzien of strabismeStrabisme of scheelzien is een visuele aandoening waarbij de ogen niet in dezelfde richting kijken. Het ene oog kan bijv…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Spier_%28anatomie%29
  • http://www.menselijk-lichaam.com/spieren/spierverrekking
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.