Geneeskrachtige kruiden bij verstuikingen
Net als een verzwikking komt een verstuiking meestal voor aan de enkel. De basis van de verwonding is ook hetzelfde, het ‘door de enkel gaan’ is vaak de oorzaak. Een verzwikking is echter een graadje erger, omdat er in bijvoorbeeld de enkelband scheurtjes ontstaan. Behalve een drukverband aanleggen, de plek koelen en rust nemen kun je bij een verstuiking ook gebruik maken van diverse kruiden die de pijn verminderen en de plek helpen genezen. Voorbeelden zijn arnica, peterselie en majoraan.
Wat is een verstuiking?
Een verstuiking is in basis hetzelfde als een verzwikking. De banden die de spieren op hun plek houden worden tijdelijk te ver uitgerekt. Bij een verstuiking is er nog iets meer aan de hand, omdat er ook scheurtjes in de banden ontstaan. Dit veroorzaakt pijn en maakt het vaak lastig om druk te zetten op het verstuikte lichaamsdeel. Bij een verstuikte enkel bijvoorbeeld, is het moeilijk lopen.
Hoe te voorkomen?
Een verstuiking is in veel gevallen gemakkelijk te voorkomen door een goede warming-up te doen voordat de training begint. Goede (sport)schoenen kunnen ook bijdragen, net als voldoende training. Bij een zachte of onregelmatige ondergrond is het belangrijk te kijken waar je loopt om misstappen te voorkomen.
Genezing
Een verstuiking geneest vanzelf. Wanneer het veel pijn doet of lang aan blijft houden is het aan te raden een arts raad te plegen. Deze kan pijnstillers voorschrijven of doorverwijzen naar een ziekenhuis als er meer aan de hand blijkt te zijn. Bij een verstuiking wordt over het algemeen aangenomen dat het het beste is te beginnen met de plek te koelen. Verder kan een drukverband worden aangelegd. Na deze eerste behandelingen kunnen diverse kruiden worden gebruikt. Deze verlichten vooral de pijn, maar kunnen de weefsels ook helpen sneller te herstellen. De kruiden beschreven in het artikel geneeskrachtige kruiden bij verzwikkingen kunnen worden gebruikt, maar geschikter zijn huismiddeltjes gemaakt van arnica, peterselie en majoraan.
Arnica /
Bron: 20100, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Arnica (Arnica montana)
De geelgekleurde bloesems van de arnica (ook wel valkruid of wolverlei genoemd) bevatten sesquiterpeenlactonen, die bijdragen aan de wondgenezing. De etherische oliën die in de plant zitten helpen hierbij en de flavonoïden versterken het effect van de andere werkzame stoffen. Voor een omslag van arnica is nodig:
- ruime handvol arnicabloesem
- 1 liter water
- linnen doek
Scheur de bloesems in kleine stukjes en kook ze samen met het water. Wanneer het geheel kookt zet je het vuur op laag en laat het nog tien minuten staan. Zeef de stukjes bloemen uit de vloeistof en laat het aftreksel en uur in de koelkast afkoelen. Vervolgens drenk je de doek in het vocht en legt hem op de verstuikte plek. Laat hem hier minstens een kwartier liggen. Dezelfde vloeistof is meerdere malen te gebruiken, mits koel bewaard.
Let op: sesquiterpeenlactonen veroorzaken bij sommige mensen een allergische reactie. Probeer daarom eerst op een gezond stukje huid uit hoe je lichaam erop reageert. Als je na een half uur nergens last van hebt, kun je er veilig vanuit gaan dat je niet allergisch bent.
Peterselie (Petroselinum crispum)
Peterselie is meer dan alleen een keukenkruid. Het bevat veel etherische oliën, welke helpen bij de wondgenezing. Er is dan ook een goed kompres van te maken tegen verstuikingen. Hiervoor is nodig:
- 20 gram verse peterselie
- 1 ei
- Linnen doek
Splits het ei en klop het eiwit op. Snijdt de peterselie fijn en meng dit door het eiwit. Smeer het geheel uit over de doek en wikkel de doek strak om de verzwikte plek. Eventueel kun je hem vastbinden met touw of vastplakken met tape.
Majoraan (Origanum majorana)
Majoraan of marjolein bevat etherische oliën en looistoffen. De looistoffen zorgen ervoor dat de huid zich beter kan herstellen en voorkomen infecties. Deze komen vooral van pas wanneer de huid ook beschadigt is geraakt bij de verstuiking. De etherische oliën zorgen voor een betere wondgenezing. Van majoraan is een zalfje te maken. Deze zalf heeft als nadeel dat hij vier weken moet staan voordat hij bruikbaar is. Wanneer je een verstuiking hebt is het dus al te laat om het zalfje te maken. Als je veel sport kan het echter handig zijn om het zalfje al klaar te hebben staan. Voor de zalf is nodig:
- 4 eetlepels majoraan
- 100 ml olie
- afsluitbare fles
Hak de majoraan fijn en stop het met de olie in een fles. Zet de fles op een warme plaats en laat hem hier vier weken staan. Schud de fles om de dag. Zodra de zalf klaar is is hij te gebruiken om verstuikte plaatsen in te masseren.