Sex en de planten

Voor geen enkele 'kwaal' zijn er wereldwijd zoveel kruidenmiddeltjes gebruikt geweest als voor de potentie. Daar een inventarisatie van maken is onbegonnen werk. En er de efficiënste uitzoeken lijkt mij onmogelijk.
Veel van die kruiden waren ook niet direct bedoeld om instant-effect te verkrijgen, maar eerder in gebruik om hun algemene versterkend en gezondheidsbevorderende werking. Voorbeelden daarvan zijn Panax ginseng in China, Withania somnifera in India, Lepidium meijeni in Brazilie en Turnera diffusa in Mexico. Om er maar enkele goeie op te sommen. Deze en vele andere zachtwerkende middelen zijn juist goed werkzaam en zonder bijwerkingen op voorwaarde dat ze in kleine hoeveelheden over eerder lange termijn gebruikt worden. Alleen hebben de meeste mensen daar het geduld niet meer voor of beseffen niet meer dat een zachte werking de enige juiste manier is om blijvende en gezondheidsbevorderende resultaten te verkrijgen.

Met deze 'wijze' les in het achterhoofd, wil ik wel even de wijde wereld afschuimen naar seksueel stimulerende kruiden, potentieverhogende en libido-regulerende planten. Gewone, ongewone en curieuze.

Navajo: Commelina en Lupine

De Navajo-indianen hadden grote waarde­ring voor 2 afrodisiake planten. De Eendagsbloem en de Lupine, niet direct de meest bekende medicinale planten. Zij dronken een sterke thee van de bloesem van de Eendagsbloem (day-flower, van het geslacht Commelina) om de lust van de vrouw en de potentie van de man te verhogen. En ze deden dezelfde plant ook in het voedsel van hun vee. Verder gebruikten ze een aftreksel van de lupinebloemen als stimulerend middel en als remedie tegen steriliteit.

Damiana

Damiana (Mexicaanse naam voor de bladeren van de plant tur-nera diffusa) wordt gebruikt bij de behandeling van seksuele zwakte en impotentie. Ook wordt het gebruikt als tonicum voor het ze­nuwstelsel en mën beweert dat het goede resultaten geeft bij het behandelen van lichamelijke, geestelijke en nerveuze uitputting. De bereidingswijze die men aanbeveelt is het schenken van een kop kokend water over een theelepel gedroogde bladeren. Dosering: drie- of viermaal per dag een eetlepel. Al zijn er nu ook goede preparaten in de handel.

Serenoa

De bewoners van de Californische zeekust kunnen hun eigen verse bessen van de dwergpalm, saw palmetto of Serenoa repens plukken, de stamloze palm die wereldwijde faam heeft gekregen in de fytotherapie. Hij is wijd en zijd bekend als tonicum voor de klieren, inclusief de geslachtsklieren, en heeft rechtstreeks invloed op de voortplantingsorganen. Driemaal per dag vier of vijf bessen worden aanbevolen om de geslachtsklieren te normaliseren en te stimuleren. Traditioneel is het ook bekend bij vrouwen om de borstklieren te verstevigen, medicinaal wordt het nu het meest gebruikt bij goedaardige prostaathypertrofie.

Duivelsdrek

Duivelsdrek, alleen die naam al, heeft een lang en indrukwekkend verleden als specerij en geneeskrachtig kruid. In Azië wordt de dikke, roodachtige gomhars die naar buiten komt als er een inkerving in de plant wordt gemaakt, in een bakje geschraapt, in de zon verhard en dan tot poeder vermalen. 25 gram van dat poeder geroerd door een halve liter kokend water, vormt een tonicum dat per eetlepel wordt ingenomen om het ge­wenste resultaat te verkrijgen. Een analyse van duivelsdrek heeft aangetoond dat het naast zijn vele heilzame factoren mogelijk ook de hersenen, het zenuwstelsel en de klieren kan stimule­ren.

Creosote bush

Gobernadora, Creosote bush of Larrea tridentata is een andere, vreemde Noord-Amerikaanse plant met waardevolle harsen. Indi­anen en Mexicanen uit de provincie kauwen de bladeren of zetten er thee van om als afrodisiacum te gebruiken. Nu is deze plant ook bekend geraakt omwille van zijn sterke anti-oxydantwerking. Is dat het nieuwe toverwoord?

Orchis

In Turkije en Syrië, maar vroeger ook in Europa, werden twee orchideeën gekweekt Orchis mascula (mannetjesorchis) en Dactylorhiza majalis (brede orchis, mei-orchis) om de voedzame, zenuwstillende, tonische en hormoonoppeppende eigenschappen. De verse wortels werden gewassen, dan in heet water gedompeld, waarna het buitenste vel er met een doek werd afgewreven. De geprepa­reerde wortels werden dan op een bakplaat gelegd en acht tot tien minuten gebakken, tot ze niet langer ondoorzichtig zijn maar een ietwat transparant uiterlijk krijgen. De naam Satyrion die vroeger voor de orchidee werd gebruikt, is voortgekomen uit het ge­loof dat de bloem het voedsel was voor de saters en daardoor ver­antwoordelijk was voor de seksuele uitspattingen van deze mensdieren'.

Dadels

Dadels,een erotische stimulans? We kennen ze als verrukke­lijke vruchten met een hoge voedings- en energetische waarde, maar in Arabië, Egypte en Iran staan dadels in hoog aanzien, als belangrijke voedingsbron en als versterker van de seksuele moge­lijkheden. De pollen bevatten in elk geval hormonale (estrone) stoffen. Aziaten maken een destillaat van de aan de boom gerijpte da­dels, dat lagbi heet of rajura-no-darm, en een uitgesproken seksueel stimulerende uitwerking heeft. Dat gegiste alcoholische dranken de zin in seks kunnen verhogen is algemeen bekend, maar of je dan ook beter kunt presteren is toch wel twijfelachtig. In elk geval, dadels horen zeker bij de vitaliserende planten, zoals in het begin van dit artikel word beschreven. Planten die energie geven en daardoor de zin in veel interessante en aangename zaken kunnen verhogen. Zin in leven.
© 2010 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Damiana: gebruik voor een sterkere en langere erectieDamiana: gebruik voor een sterkere en langere erectieUit de plant damiana wordt een extract gewonnen dat kan worden ingezet ter bestrijding van seksuele disfunctie. Doordat…
Zijn dadels gezond?Zijn dadels gezond?Zijn dadels gezond? Ja! Dadels zijn niet alleen lekker van smaak, maar zijn ook erg gezond. Dadels zijn o.a. goed voor d…
Hoe gezond zijn dadels?Hoe gezond zijn dadels?De dadel is de vrucht van de dadelpalm en deze groeit in trossen aan de vrouwelijke dadelpalm. De dadel is een steenvruc…
De geneeskracht van dadelsDe geneeskracht van dadelsDadels zijn gezond en behoren tot de meest gegeten gedroogde vruchten. Dadels zijn de perfecte snoepvervanger. Natuurlij…

Geneeskrachtige kruiden bij verzwikkingenEen verzwikking komt meestal voor aan de enkel, doordat mensen ‘door hun enkel gaan’. Vaak gaat een verzwikking gepaard…
Geneeskrachtige kruiden bij verstuikingenNet als een verzwikking komt een verstuiking meestal voor aan de enkel. De basis van de verwonding is ook hetzelfde, het…
Bronnen en referenties
  • Moerman, D. 1998. Native American Ethnobotany. Timber Press Oregan.Larrea tridentada, Chapparal, Greasewood, Gobernadora, Hediondilla. http://www.desertbloomherbs.com/monographs/larrea.html
  • http://www.nutritiousfruit.com/date-palm.html
  • Meer info bij Maurice Godefridi http://sites.google.com/site/kruidwis/
  • Foto: bloem van Damianastruik
Herborist (762 artikelen)
Laatste update: 13-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.