Hoe gezond zijn dadels?

Hoe gezond zijn dadels? De dadel is de vrucht van de dadelpalm en deze groeit in trossen aan de vrouwelijke dadelpalm. De dadel is een steenvrucht en zien we niet zelden als vervanger van snoep. De vruchtensuiker in de dadel geeft een prettige zoete smaak. Spreekt voor zich dat dadels, hoewel gezonde vruchten, niet onbeperkt gegeten kunnen worden. Maar hoe gezond zijn dadels eigenlijk in het dagelijks voedingspatroon?

Waar liggen de roots van de dadel?

De dadel is, zoals gezegd, de vrucht van de dadelpalm (met als oorsprong Mesopotamië en langs het Nijlgebied in Egypte). Het is een steenvrucht, wat zoveel wil zeggen dat de kern uit een stenige wand bestaat, de harde pit in het midden dus. Men is er niet exact uit, maar men denkt dat de teelt van de dadel in het Midden Oosten begonnen is, vele duizenden jaren geleden (zeker zo'n 5000 jaar geleden). Momenteel worden dadels nog steeds in de Arabische landen geteeld, maar ook in Noord Afrika (voor sommige landen is het zelfs het belangrijkste exportproduct), Australië en Californië.

Er zijn meer dan 400 soorten dadels, waarvan sommige populairder dan anderen. Ze worden aan het eind van het jaar geoogst (november en december). De dadel kan op verschillende manieren gegeten worden, zowel vers als gedroogd en ook worden ze wel eens op sap gezet. Dit laatste kan de smaak nog wel eens vervormen en levert in ieder geval meer calorieën op.

Toepassing

De dadel is multifunctioneel en op tal van manieren toe te passen, enkele voorbeelden:
 • De dadel kan, zoals gezegd, vers en gedroogd puur gegeten worden.
 • Als snack in combinatie met noten en zachtere kazen.
 • Gewoon als “snoepje” i.p.v. de gefabriceerde snoepjes.
 • Verwerkt in vanille of fruit desserts.
 • Verwerkt in (chocolade-)cakejes.
 • Verwerkt met vis of vlees.
 • Voor een zoetige en frisse bite in een veste salade.
 • Als ontbijt met muesli.

Als je de dadels gemakkelijk wilt verwerken, week ze dan van te voren kort. Dat werkt een stuk gemakkelijker als je het gerecht klaar gaat maken.

Vitamines

De dadel is zondermeer gezond en of je het nu een superfood moet noemen is de vraag, want er zitten immers veel vruchtensuikers in, maar er zitten in ieder geval ook meer dan genoeg vitamines in. Te weten:
 • Vitamine A
 • Vitamine B
 • Vitamine C (vers)
 • Magnesium
 • IJzer
 • Fosfor
 • Kalium

Waar werken dadels goed voor?

Dadels helpen in ieder geval tegen ondermeer staar. Dit komt door de zeaxanthine welke in de dadel zit. Verder zijn de vezels in de dadels perfect voor een goede stoelgang en helpt het regelmatig eten van wat dadels bij het aansterken na een ziekbed. Niet voor niets dat in de professionele fruitmand voor de zieke man of vrouw vaak dadels te vinden zijn.

Maar hoe je dadels ook wilt eten, was ze altijd goed, want dadels zijn erg kleverig en er kan van alles aan blijven plakken.

Tot slot

De dadel is zondermeer een gezonde vrucht en op verschillende manieren toe te passen. Het enige waar je mee uit moet kijken is de hoeveelheid dadels die je per keer eet, er zitten namelijk nogal wat fruitsuikers in. Wat overigens bij lange na niet zo slecht is als de gefabriceerde snoepjes.

Lees verder

© 2014 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Zijn dadels gezond?Zijn dadels gezond?Zijn dadels gezond? Ja! Dadels zijn niet alleen lekker van smaak, maar zijn ook erg gezond. Dadels zijn o.a. goed voor d…
De goji-bes, superfood of onzin?De goji-bes, superfood of onzin?Werken superfoods nu echt, of zijn ze helemaal niet gezonder dan 'gewone' groentes als broccoli en selderij? De goji-bes…
Gezond met superfoodGezond met superfoodSteeds meer mensen richten zich op een gezonde leefwijze. Sporten, stoppen met roken, het nemen van vitaminesupplementen…
Superfood: meer energie en beter slapenSuperfood: meer energie en beter slapenWat is superfood? Krijgen we meer energie door het eten van superfood? Slapen we beter door het eten van superfood? Welk…

Anthocyanen, natuurlijke kleurstoffen voor de ogenAnthocyanen, natuurlijke kleurstoffen voor de ogenAnthocyanen zijn natuurlijke kleurstoffen die behoren tot de groep van fenolen. Het woord anthocyaan is afkomstig uit he…
Ideale avondsnacks voor een slanke lijnIdeale avondsnacks voor een slanke lijnSommige voedingsdeskundigen zijn van mening dat het niet goed is om twee tot drie uur voor bedtijd te eten. Je zou er di…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Hoe gezond zijn dadels?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!