Hoe gezond zijn dadels?
De dadel is de vrucht van de dadelpalm en deze groeit in trossen aan de vrouwelijke dadelpalm. De dadel is een steenvrucht en zien we niet zelden als vervanger van snoep. De vruchtensuiker in de dadel geeft een prettige zoete smaak. Spreekt voor zich dat dadels, hoewel gezonde vruchten, niet onbeperkt gegeten kunnen worden. Maar hoe gezond zijn dadels eigenlijk in het dagelijks voedingspatroon?
Waar liggen de roots van de dadel?
De dadel is, zoals gezegd, de vrucht van de dadelpalm (met als oorsprong Mesopotamië en langs het Nijlgebied in Egypte). Het is een steenvrucht, wat zoveel wil zeggen dat de kern uit een stenige wand bestaat, de harde pit in het midden dus. Men is er niet exact uit, maar men denkt dat de teelt van de dadel in het Midden Oosten begonnen is, vele duizenden jaren geleden (zeker zo'n 5000 jaar geleden). Momenteel worden dadels nog steeds in de Arabische landen geteeld, maar ook in Noord Afrika (voor sommige landen is het zelfs het belangrijkste exportproduct), Australië en Californië.
Er zijn meer dan 400 soorten dadels, waarvan sommige populairder dan anderen. Ze worden aan het eind van het jaar geoogst (november en december). De dadel kan op verschillende manieren gegeten worden, zowel vers als gedroogd en ook worden ze wel eens op sap gezet. Dit laatste kan de smaak nog wel eens vervormen en levert in ieder geval meer calorieën op.
Toepassing
De dadel is multifunctioneel en op tal van manieren toe te passen, enkele voorbeelden:
- De dadel kan, zoals gezegd, vers en gedroogd puur gegeten worden.
- Als snack in combinatie met noten en zachtere kazen.
- Gewoon als “snoepje” i.p.v. de gefabriceerde snoepjes.
- Verwerkt in vanille of fruit desserts.
- Verwerkt in (chocolade-)cakejes.
- Verwerkt met vis of vlees.
- Voor een zoetige en frisse bite in een veste salade.
- Als ontbijt met muesli.
Als je de dadels gemakkelijk wilt verwerken, week ze dan van te voren kort. Dat werkt een stuk gemakkelijker als je het gerecht klaar gaat maken.
Vitamines
De dadel is zondermeer gezond en of je het nu een superfood moet noemen is de vraag, want er zitten immers veel vruchtensuikers in, maar er zitten in ieder geval ook meer dan genoeg vitamines in. Te weten:
- Vitamine A
- Vitamine B
- Vitamine C (vers)
- Magnesium
- IJzer
- Fosfor
- Kalium
Waar werken dadels goed voor?
Dadels helpen in ieder geval tegen ondermeer staar. Dit komt door de zeaxanthine welke in de dadel zit. Verder zijn de vezels in de dadels perfect voor een goede stoelgang en helpt het regelmatig eten van wat dadels bij het aansterken na een ziekbed. Niet voor niets dat in de professionele fruitmand voor de zieke man of vrouw vaak dadels te vinden zijn.
Maar hoe je dadels ook wilt eten, was ze altijd goed, want dadels zijn erg kleverig en er kan van alles aan blijven plakken.
Tot slot
De dadel is zondermeer een gezonde vrucht en op verschillende manieren toe te passen. Het enige waar je mee uit moet kijken is de hoeveelheid dadels die je per keer eet, er zitten namelijk nogal wat fruitsuikers in. Wat overigens bij lange na niet zo slecht is als de gefabriceerde snoepjes.