Ideale avondsnacks voor een slanke lijn

Ideale avondsnacks voor een slanke lijn Sommige voedingsdeskundigen zijn van mening dat het niet goed is om twee tot drie uur voor bedtijd te eten. Je zou er dik van worden en/of er onrustig van slapen. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan als je de hele dag op je lijn heb gelet, of als je voor bedtijd nog trek hebt. Een knorrende maag is nu een maal ook niet bevorderlijk voor je nachtrust. Niet alle bedtijdsnacks zijn slecht voor de lijn, en niet alle snacks verhinderen een goede nachtrust. Wat kun je nu al dan niet vóór bedtijd eten als je wilt afvallen of niet aan wil komen?

Inhoud:


Avondsnacks eten en toch een slanke lijn behouden

Het is een hardnekkig misverstand dat als je een paar uur voordat je gaat slapen eet, je dik wordt of niet goed slaapt. Waar komt dit misverstand toch vandaan? Waarschijnlijk doordat mensen die ís avonds laat eten dit vaak als een uitlaatklep gebruik. Als je eet terwijl je gestrest, dan heb je de neiging te veel en ongezond te eten.

Het risico van een nachtelijke eetbui is dat dat je bloedsuikerspiegel omhoog schiet waardoor je onrustig slaapt. Als je je ís ochtends brak voelt, heb je weer de neiging om je energie te willen halen uit te veel en ongezond eten. Als je echter bij echte trek verantwoorde avondsnacks eet, hoef je niet bang te zijn voor overgewicht of een onrustige slaap.

Welke voedingsmiddelen vóór bedtijd vermijden?

Het is niet aan te raden om vlak voor het slapen gaan voedingsmiddelen te gebruiken die een stimulerend effect hebben op je maag of lichaam; hieronder vallen alcohol, koffie, chocolade en limonade. De reden hiervoor is dat deze voor een onrustigere slaap zorgen, waardoor je 's ochtends niet uitgerust wakker wordt. Het is bekend dat een te korte nacht tot overgewicht leidt. Met deze snacks bereik je dus in elk geval niet dat je een slanke lijn krijgt of behoudt.

Wat zijn ideale avondsnacks?

Aan te raden zijn snacks die je bloedsuikerspiegel niet de lucht in laten schieten, en waar je niet van aankomt. Dit zijn lichte snack, met ongeveer 100 tot 150 calorieën, die je een voldaan gevoel geven waardoor je ook de nacht goed doorkomt.

Slaap opwekkende snacks met weinig calorieën

Een bakje magere Griekse yoghurt met bossen

Dit is een goede snack vanwege het lage aantal calorieën 100 tot 150. De eiwitten in yoghurt geven je een vol gevoel. Van de stof Tryptofaan die in yoghurt voorkomt, wordt wel gezegd dat het een probaat middel tegen slapeloosheid zou zijn. Denk maar aan het oeroude advies om voor het slapen een glas warme melk te drinken.

Twee plakjes kalkoen

Kalkoen bevat niet veel vet en goede eiwitten, en per 100 gram ongeveer 100 calorieën. Een ander voordeel van kalkoen is dat het - net als ander gevogelte als kip, fazant en kwartel) - eveneens het slaapverwekkende stofje tryptofaan bevat.

Een appel en een eetlepel pindakaas (of een andere notenpasta)
Je dient dan wel een pindakaas van 100% pindaís of noten, waaraan geen suiker is toegevoegd, te kiezen. Dit is een lekkere krokante en goede avondsnack; de eiwitten in de pindakaas geven een vol gevoel, en toch ligt deze snack niet zwaar op de maag. Bovendien is een appel vezelrijk, wat voor een gelijkmatige stijging van je bloedsuikerspiegel gelijkmatig zorgt.

Als je een appel in kleine partjes verdeelt en in een bakje serveert, is het even gezellig als maar gezonder dan gedachteloos een bakje chips voor de televisie weg eten. Kauw langzaam en dip af en toe een stukje appel in de pindakaas of notenpasta.

Een banaan

Een banaan bevat ongeveer 100 calorieën, is vezelrijk en bevat eveneens het slaapverwekkende tryptofaan.

Wortelsticks en drie eetlepels humus

Chips zijn populair vanwege het krakende gevoel als je erop kauwt. Wortels zijn ook lekker krokant en geven lang een vol gevoel. Omdat ze weinig calorieën bevatten, hebben ze niet de nadelen die chips hebben.

Een kleine tortilla met kidneybonen

Ook deze snack bevat rond de 150 calorieën. Kidneybonen zijn langzame koolhydraten die veel vezels bevatten. Omdat deze langzaam als bloedsuiker in het bloed worden opgenomen, verstoren deze de nachtrust niet.

Een kopje kamillethee
Soms heb je wel trek, maar geen zin om iets te eten. Een kopje kamillethee is dan ideaal. Kamillethee (zonder suiker) bevat namelijk geen calorieën terwijl zij toch voor een beetje vol gevoel zorgt.

Kamillethee is een zachte kruidenthee met een aangename smaak, die een rustgevende, ontspannende werking heeft. Ideaal dus om heerlijk in slaap te vallen.

Tot slot

Om een slanke lijn te krijgen en te houden, is het ook nodig dat je overdag tussen de maaltijden verstandige snacks en tussendoortjes eet. Om niet te veel aan te komen is daarnaast het aan te bevelen om per dag maximaal twee snacks te gebruiken. Eén snack een aantal uren voor het slapen, en de andere tussen de lunch en het avondeten. Als je 's ochtends ook een snack eet omdat je hongerig bent, is dit een teken dat je onvoldoende of niet-voedzaam hebt ontbeten. Indien je met een bord havermoutpap of een groene smoothie ontbijt, kun je de periode tot de lunch zonder hongergevoel overbruggen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met appelsAfvallen met appelsKun je met appels afvallen? Lang niet iedereen gelooft er in, maar het antwoord op die vraag zou je kunnen verbazen. Afv…
Zelf pindakaas makenZelf pindakaas makenPindakaas is een zeer populair broodbeleg. Dit smeersel, gemaakt van pinda's, zit boordevol goede voedingsstoffen. Zo be…
Afslanken: zo houd je het volAfslanken is eenvoudiger gezegd dan gedaan, is het credo. En wellicht is dat ook zo. Er zijn echter verscheidene regels…
Eten voor spiermassaEen van de belangerijkste dingen in de bodybuilding is..ETEN! Je kan niet verwachten goed te groeien als je voeding niet…

Hoe gezond zijn dadels?Hoe gezond zijn dadels?De dadel is de vrucht van de dadelpalm en deze groeit in trossen aan de vrouwelijke dadelpalm. De dadel is een steenvruc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TerriC, Pixabay (bewerkt)
  • www.womenshealthmag.com: The 8 Best Bedtime Snacks for Weight Loss, Esther Crain
  • http://www.womenshealthmag.com/weight-loss/does-eating-late-cause-weight-gain
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tryptofaan
  • Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net
  • Image courtesy of Serge Bertasius Photography at FreeDigitalPhotos.net
  • Foto: Flickr.com: Jean Layton, Late night snack, organic apple and peanut butter with a sprinkle of kosher salt
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 22-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.