Lekker eten en toch slank tijdens feestdagen en vakanties

Lekker eten en toch slank tijdens feestdagen en vakanties Wat er niet aan komt, hoeft er ook niet af! Het is daarom de moeite waard om er voor te zorgen dat je tijdens de feestdagen niet te veel aankomt en/of je slanke lijn behoudt. Uiteraard zijn feestdagen er om te genieten van de tijd die je met je vrienden en familie doorbrengt. Bij feestvieren hoort natuurlijk ook lekker eten en drinken. De periode van feestdagen zijn prettiger als je je vooraf geen zorgen hoeft te maken dat je veel zult aankomen of dat je achteraf met een kater zit omdat je vindt dat je een te hoge prijs (een paar extra kiloís) hebt moeten betalen voor de feestjes en gezelligheid. Je bent echt niet de enige die hiermee zit, en met de juiste voorbereiding kun je dit voorkomen en kun je de feestdagen ontspannen tegemoet gaan.

Inhoud


Balans is het toverwoord om tijdens de feestdagen en vakanties slank te blijven

Om feestdagen en vakanties te overleven moet je weten waardoor je jezelf te buiten gaat aan te veel ongezond voedsel, of wat je eraan kunt doen om de boel niet de spuigaten uit te laten lopen. Het is mogelijk om tijdens de feestdagen van lekker eten te genieten, en toch je slanke lijn te behouden. Met onderstaande tips zal het zeker lukken!

Tips om ervoor te zorgen dat je tijdens de feestdagen kunt genieten en toch niet te veel aankomt

De feeststemming tijdens de feestdagen en vakanties zorgt ervoor dat mensen helemaal niet meer letten op de grootte van hun porties eten en drinken. Houd jezelf voor dat ook al is het een speciale gelegenheid, dit nog niet betekent niet dat je alles kunt eten. Hiermee voorkom je dat je duizenden calorieën extra binnen krijgt. Je één dag te buiten gaan aan allerlei lekkernijen kan geen kwaad; bedenk wel dat de feestdagen maar een paar dagen duren, niet een maand lang. Als je bijvoorbeeld een week lang elke dag een gebakje eet, kom je in die week een halve kilo aan.

Drink voldoende water

Uitdroging heeft een negatieve invloed op de stofwisseling en leidt ertoe dat je moeilijker gewicht verliest. Als je pas begint te drinken wanneer je dorst hebt, dan ben je al te laat. Begin de dag met een groot glas water en houd een fles water bij de hand om de hele dag door te kunnen drinken. ís Avonds laat water drinken voorkomt bovendien nachtelijke eetbuien.

Neem de juiste portie

Gebruik niet te grote borden en probeer per keer maximaal drie dingen op je bord te nemen, en wel zodanig dat je je bord nog steeds kunt zien. Je moet een laag voedsel opscheppen, geen berg.

Zit of sta niet te dicht bij het eten

Oftewel, bind de kat niet op het spek! Maak het jezelf niet te moeilijk; voorkom dat je tegen de verleiding van lekkere geuren moet vechten. Als een buffet vol staat met groenten en andere gezonde voedingsmiddelen kan het uiteraard geen kwaad om je in de buurt ervan op te houden.

Eet voldoende vezels

Vezels versnellen namelijk de spijsvertering. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je minder trek krijgt doordat je er een vol gevoel van krijgt en omdat ze de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Omdat feestelijke gerechten als koekjes, snoep of pasteitjes nauwelijks vezels bevatten, kun je er gemakkelijk van blijven eten. Veel vezels vind je bijvoorbeeld in gebakken zoete aardappelen, volkoren brood, gekookte groente en peulvruchten. Eet hiervan dus een ruime hoeveelheid.

Verdrink je eten niet in saus of jus

Door een sausje kan het aantal calorieën van een gerecht wel twee keer zo groot worden! Kalkoenjus bevat bijvoorbeeld 30 tot 100 calorieën, Hollandaise saus ongeveer 70 calorieën per eetlepel. Het is beter om het eten in saus te dopen dan om sausen over je eten te gieten. Schep de saus aan de zijkant van je bord, en neem er een klein beetje van. Als je zelf kookt, helpt het om de jus eerst te koelen en dan het vet dat komt boven drijven eraf te scheppen.

Toetjes tikken enorm aan

Het is verleidelijk om te denken dat als je een licht hoofdgerecht neemt je meer "ruimte" hebt voor een toetje. Toch moet je daarmee oppassen. Gebakjes bevatten al snel meer dan 500 calorieën. IJs met slagroom is ook al zo'n caloriebom. De oplossing is een halve portie van je dessert nemen of hooguit een paar hapjes.

Let op wat je drinkt

Suikerrijke drankjes als vruchtensappen en cocktails kunnen net als vast voedsel veel calorieën bevatten, maar zorgen in tegenstelling tot vast voedsel niet voor een vol gevoel. Daarnaast ontregelen deze drankjes je bloedsuikerspiegel en hongergevoel. Alcohol zorgt ervoor dat je te veel eet omdat het je remmingen wegneemt; hierdoor ben je je minder bewust van hoeveel je daadwerkelijk eet. Als je een beetje op je lijn wilt letten, denk er dan aan dat bijvoorbeeld twee glazen wijn 200 calorieën bevatten.

Overige factoren

Houd stress in toom

Het is bekend dat stress één van de grootste veroorzakers van te veel eten en aankomen is tijdens vakanties en feestdagen. Door stress maakt je lichaam het hormoon cortisol aan, dat ervoor zorgt dat je meer trek krijgt en aankomt. Je krijgt door stress ook meer trek in calorierijk voedsel omdat dit soort voedsel troost biedt. Je moet tijdens de feestdagen dus vooral niet gaan stressen dat je te veel zal eten, maar voor zoveel mogelijk ontspanning zorgen. Als je ontspannen bent werkt je spijsvertering beter en voel je beter aan welk voedsel in welke hoeveelheden goed voor je is. Doe dus wat voor jou het beste werkt om rust te krijgen: yoga, ademhalingsoefeningen of de hond uitlaten.

Slaap voldoende

Slaapgebrek is niet goed voor je humeur; je kunt daardoor meer trek krijgen in junk food. Als je ook tijdens de feestdagen minimaal zeven uren per nacht slaapt, zal je taille je dankbaar zijn. Als je tv, laptop en smartphone één uur voor je naar bed gaat uitdoet, val je gemakkelijker in slaap.

Zorg ervoor dat je blijft bewegen

Door drukte kom je misschien niet toe aan sporten in de sportschool. Het zou ideaal zijn als je tijd kunt vrijmaken voor korte trainingen met gewichten of mini workouts van vijf minuten waarbij je alleen gebruik maakt van je lichaamsgewicht.

Het is niet "alles-of-niets"

Het risico van het volgen van een dieet is dat je een alles-of-niets houding krijgt. Als je dan te veel voedsel eet dat niet door het dieet wordt voorgeschreven, denkt men dat het niet meer uitmaakt omdat alles al verloren is. Het gevolg hiervan is dat lijners dan dooreten totdat ze er buikpijn van krijgen. Soms eet een lijner te veel om zich zelf te straffen voor het eten van slecht voedsel, waarna men zich weer uithongert, te veel gaat eten, hongeren en uiteindelijk in gewicht toeneemt. Dit is te voorkomen als je jezelf voorhoudt, dat een enkele keer te veel eten niet het einde van de wereld is; begin de volgende dag gewoon weer opnieuw met gezond eten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slank blijven met Kerstmis en Nieuwjaar: tipsSlank blijven met Kerstmis en Nieuwjaar: tipsDe feestdagen rond Kerstmis en Nieuwjaar zijn heel intensief, en zeker en vast op culinair gebied. Er wordt in de meeste…
Slank blijven tijdens de feestdagenSlank blijven tijdens de feestdagenDe feestdagen is een periode waarin we veel eten. Er zijn allerlei lekkernijen tijdens Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieu…
Kerst en winter: op gewicht blijvenKerst en winter: op gewicht blijvenOp gewicht blijven deze winter en Kerst is niet moeilijk: enkele zeer handige en praktische tips om deze winter goed op…
Werken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenWerken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenVeel mensen brengen feestdagen het liefst door met hun vrienden en familie. Sommige mensen moeten echter werken tijdens…

7 jaar jonger in 7 weken: Anti-Aging Breakthrough Dieet7 jaar jonger in 7 weken: Anti-Aging Breakthrough DieetJe kunt er zeven jaar jonger uit zien binnen zeven weken door een combinatie van afvallen en het juiste doen voor je hui…
Afslanken met het Yoghurt Dieet: Goedkoop en makkelijk!Afslanken met het Yoghurt Dieet: Goedkoop en makkelijk!Een effectief dieet dat erg populair is bij Franse vrouwen, is het yoghurt dieet. Gezond, goedkoop en eenvoudig te volge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TapisRouge, Pixabay
  • www.livestrong.com, 12 Holiday Feast Mistakes That Make You Gain Weight
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.