Slank blijven met Kerstmis en Nieuwjaar: tips

Slank blijven met Kerstmis en Nieuwjaar: tips De feestdagen rond Kerstmis en Nieuwjaar zijn heel intensief, en zeker en vast op culinair gebied. Er wordt in de meeste gevallen heel lekker en overmatig gegeten en gedronken. Zondigen tegen al wat lekker is, kost weinig moeite. De uitdaging ligt erin om ook tijdens de feestdagen een gezonde en gevarieerde voeding na te streven. Het is de enige manieren om op gewicht te blijven en het nieuwe jaar niet te moeten starten met één of ander crashdieet. De voedingsdriehoek respecteren is van groot belang. Enkele tips kunnen helpen om slank te blijven tijdens de kerstperiode en de overgang van oud naar nieuw.

Kerstmis en Nieuwjaar worden uitbundig gevierd

December is een helse maand op gebied van feesten en genieten. Naast Kerstmis en Nieuwjaar heb je nog Sinterklaas. Je moet eten, nog meer eten zonder dat je er eigenlijk nog zin in hebt. Nochtans heb je weinig keuze en hoort lekker en (overmatig) eten er nu éénmaal bij in deze periode. Ook in december kun je gezond en gevarieerd blijven eten, en tevens voldoende blijven bewegen. Het is perfect mogelijk om tijdens de kerst- en nieuwjaarsdagen even af te wijken van je gezonde levensstijl. Je wordt immers niet dik van deze feestdagen. Dik word je pas als je op langere termijn permanent ongezond eet. Probeer er tijdens de feestdagen ook op te letten dat je – in de mate van het mogelijke – eet wat de voedingsdriehoek aanbeveelt.

Bron: Cocoparisienne, PixabayBron: Cocoparisienne, Pixabay

Een evenwichtige en gezonde voeding: de voedingsdriehoek

Een evenwichtige en gezonde voeding uit de voedingsdriehoek nastreven omvat het vinden van een juiste balans tussen de micronutriënten (vitaminen, mineralen, sporenelementen), macronutriënten (eiwitten, koolhydraten, vetten en voedingsvezels) en water. De actieve voedingsdriehoek vormt de basis van de voedingsaanbevelingen per rubriek. De driehoek bestaat uit negen lagen, zijnde acht groepen voor voedingsmiddelen en één laag voor lichaamsbeweging. De keuze en de indeling van de verschillende groepen is gebaseerd op de aanbreng van voedingsstoffen. De grootste groep bevat meer producten die nodig zijn voor een evenwichtige voeding. De top van de driehoek bevat voedingsmiddelen die niet echt nodig zijn voor een gezonde voeding. Kortom kan men gezond eten als volgt omschrijven:
  • Evenwichtig eten: kiezen uit verschillende groepen voedingsmiddelen en de verhoudingen respecteren.
  • Gevarieerd eten: binnen elke groep van de driehoek variëren in de voedingsmiddelen.
  • Gematigd eten: de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid respecteren.

Tips om slank te blijven tijdens de feestdagen

Al je dieetwerk mag niet verloren gaan tijdens de calorierijke decembermaand. Enkele tips kunnen helpen om toch je slanke lijn te behouden tijdens de feestdagen.

Zorg voor een eigen dessert

Indien je zelf zorgt voor het dessert, dan weet je perfect welke ingrediënten je gebruikt en dat het dus een gezond dessertje zal zijn. Wees voorbereid en stel aan de familie voor dat jij persoonlijk voor het dessert zal zorgen. Er zijn wel honderden gezonde desserts die perfect in een dieet passen. Het zal bovendien nog gezonder zijn dan de traditionele kerststronken of ijstaarten.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay
Calorieën, ook in alcohol
Indien je tijdens het kerst- of nieuwjaarsdiner de calorieën telt, dan hou je best ook rekening met de calorieën die zich in alcohol bevinden. In het aperitief en de wijnen aan tafel schuilen er immers heel wat calorieën. Uiteraard mag je een glaasje drinken. De beste opties zijn dan een glaasje champagne of rode wijn. Rode wijn heeft bovendien heel wat gezondheidsvoordelen.

Blijven sporten

Bij een overdadige opname aan calorieën tijdens de feestdagen, doe je er goed aan om te blijven sporten. Het zou zonde zijn om gedurende deze feestperiode gefrustreerd rond te lopen, omdat je niet mag genieten van al dat lekkers. Tussendoor wat sporten kan wonderen doen om je slanke lijn te behouden. Intensief sporten is absoluut niet nodig. Je bent het meest gebaat met aerobe duursporten zoals wandelen, hardlopen of fietsen.

Ga niet met een lege maag aan tafel

Zorg ervoor dat je maag goed gevuld is wanneer je naar een eindejaarsfeest gaat. Bij een lege maag is de verleiding te groot om te veel aperitiefhapjes te eten. Eet thuis een lichte maaltijd zoals een salade of een boterham alvorens je naar een feest gaat. Water drinken kan helpen om de honger te stillen.

Dieet altijd samen

Diëten doe je best met twee. Zoek tijdens deze feestperiode een vriend, vriendin of familielid die ook slank wil blijven tijdens deze calorierijke periode. Met twee hou je het nu éénmaal langer vol en kan je langer karakter tonen. Je kan samen bepalen wat jullie eten en wat jullie absoluut niet willen eten. Met twee kan je elkaar ook in het oog houden.

Lichtjes zondigen mag uiteraard

Een heel strikt dieet zet een domper op het feestplezier. Geniet van het menu en het gezelschap en wees zeker niet de stoorzender aan tafel. Je hoeft jezelf absoluut niet te kwellen. Zondigen mag, maar met mate. De porties zijn uiteraard van groot belang. Hou het bij één bord en kauw heel zorgvuldig, zodat de spijsvertering optimaal kan werken. Snel eten is absoluut verboden omdat je pas een verzadigingsgevoel krijgt na twintig minuten.
© 2015 - 2023 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het streep-je-slank dieetHet streep-je-slank dieetIn Nederland is het al bekend onder vele vrouwen; het streep-je-slank dieet, opgezet door het tijdschrift Margriet. Door…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Kerst en winter: op gewicht blijvenKerst en winter: op gewicht blijvenOp gewicht blijven deze winter en Kerst is niet moeilijk: enkele zeer handige en praktische tips om deze winter goed op…

Afvallen, check ook je omgevingAfvallen, check ook je omgevingHet klinkt zo vanzelfsprekend, als je af wilt vallen dan moet je gewoon minder eten. Als het zo eenvoudig was als het kl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Libelle.be, http://www.libelle.be/gezondheid/291743/lekker-eten-en-toch-slank-blijven-het-kan, 30 oktober 2015
  • Goedgevoel.be, http://www.goedgevoel.be/gg/nl/15/home/2032/Nieuwjaar/actua/index.dhtml, 30 oktober 2015
  • Opdieet.be, http://www.opdieet.nl/kerst.htm, 30 oktober 2015
  • Afbeelding bron 1: Cocoparisienne, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.