InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Dieet > Slank blijven tijdens de feestdagen

Slank blijven tijdens de feestdagen

Slank blijven tijdens de feestdagen De feestdagen is een periode waarin we veel eten. Er zijn allerlei lekkernijen tijdens Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. De kilo’s kunnen er gemakkelijk aankomen tijdens deze periode. Hoe voorkom je dat je veel aankomt tijdens de feestdagen? Hoe zorg je ervoor dat je slank blijft met kerst? Wat is de beste methode om niet teveel aan te komen met Oud en Nieuw? En hoe voorkom je dat je teveel lekkers eet met Sinterklaas?

Lekkernijen tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen worden we overspoeld met lekkernijen. Het Sinterklaassnoepgoed ligt vaak al vanaf september in de supermarkten, waardoor de lekkere dingen in de supermarkt niet alleen meer op hun vaste plek liggen. De rijen ontwijken met het snoepgoed is in deze maanden niet meer mogelijk. Met Sinterklaas krijgen we te maken met pepernoten, chocoladeletters, chocolade en andere lekkere hapjes. Kerst is doorgaans een echt eetfestijn. Behalve het heerlijke snoepgoed dat je overal kunt krijgen, is er ook nog eens de uitgebreide maaltijd. Met Oud en Nieuw verlekkeren we onszelf met oliebollen en champagne. En als het nieuwe jaar is begonnen roepen we tegen elkaar: ‘Mijn goede voornemen is om af te vallen!’ Maar als je op de weegschaal gaat staan na de feestdagen zakt de moed je al snel in de schoenen. Je bent in die paar weken tijd wel érg veel aangekomen. Hoe kun je dit voorkomen?

Tips voor bij een receptie

Tijdens de feestdagen worden we vaak uitgenodigd voor recepties en feestjes. Dat betekent doorgaans veel eten en drinken. Zonde is het natuurlijk wanneer je na afloop beseft dat je wellicht toch wat teveel gegeten en gedronken hebt. Probeer tijdens een receptie meer te praten dan te eten. Op het moment dat je trek krijgt, kun je gaan praten met mensen die je bijvoorbeeld niet zo goed kent. Het is ook verstandig om nee te leren zeggen. Je hoeft niet telkens ja te zeggen als iemand je een nieuw glas wijn wilt inschenken. Het eten van kleine porties kan ook enorm schelen. Als je veel in één keer eet, zul je daar meer van aankomen dan wanneer je telkens kleinere porties pakt. Zo kun je toch alle lekkere dingen proeven, maar hou je controle over jezelf en het eten.

Tips voor de feestdagen

De feestdagen zijn erg leuk, maar voor de lijn toch echt wat minder. Gelukkig zijn er allerlei manieren om toch enigszins op de lijn te letten tijdens de feestdagen. Als je de gastheer of –vrouw bent dan kun je kiezen voor gezonde hapjes, bijvoorbeeld met tomaat, komkommer of fruit. Een echte fruitbowl doet het vaak erg goed bij de gasten. Op deze manier is er minder ongezond eten en ben je zelf ook op een gezonde manier bezig. Als je eten gaat kopen voor de feestdagen, zorg er dan voor dat je niet teveel haalt. Eén zak chips is vaak ook genoeg. Het hoeven er niet meteen vier te zijn. Mensen komen vaak het meeste aan de dagen na de feestdagen, omdat ze dan alle restjes gaan opeten. Probeer dit te voorkomen. En als er dan toch restjes zijn, zorg ervoor dat mensen ze meenemen en dat je zelf met minder blijft zitten.

Eet voordat je ergens heengaat

Veel mensen maken de fout door niets te eten als ze op visite gaan. Zij denken: dan krijg ik minder calorieën binnen op een dag en kom ik minder aan. Maar als je met een lege maag ergens heen gaat, zijn die lekkernijen die op tafel liggen nog aantrekkelijker en zul je meer snoepen dan je eigenlijk wilde. Eet voordat je bij iemand op visite gaat een paar boterhammen. Zorg voor een uitgebreide lunch. Een volkorenboterham is altijd gezonder dan een stuk taart. En als je meer eet voordat het grote feest begint, zul je minder snel geneigd zijn om ongezonde dingen te pakken.

Alcohol met de feestdagen

Tijdens kerst drinken we wijn tijdens het eten en het nieuw jaar gaan we in met champagne. Alcohol is een echte dikmaker. Vooral bier zorgt ervoor dat je veel vet in je buik opslaat. Wie tijdens de feestdagen veel alcohol drinkt, doet er beter aan om dit te minderen. Probeer de alcohol af te wisselen met water en vraag je af of je wel zoveel drank nodig hebt. Een glaasje alcohol op zijn tijd moet kunnen, maar probeer het niet te overdrijven. Maak met jezelf afspraken. Drink bijvoorbeeld wel een glas wijn tijdens het eten, maar ’s avonds niet meer. Zo heb je het beter onder controle.

Beweging tijdens de feestdagen

Bewegen tijdens de feestdagen is een manier om wat minder aan te komen dan normaal. Help mee met de afwas, dek de tafel en ga een stuk wandelen met de hond. Omdat veel mensen vrij zijn tussen kerst en oud en nieuw, bewegen ze vaak ook een stuk minder. Ze genieten echt van hun vrije dagen en doen het liefste helemaal niets. Je hoeft niet direct ontzettend veel te sporten, maar zorg ervoor dat je minstens een half uur beweging per dag hebt, zodat je niet meteen ontzettend veel aankomt tijdens de feestdagen. Het is beter dan iedere dag stilzitten en meer eten.

Houd het lekkere eten alleen voor de feestdagen zelf

Mensen klagen weleens dat december zo’n moeilijke maand is, omdat je zó veel eet. Maar als je realistischer nadenkt, zul je zien dat het allemaal wel meevalt. Je hebt 5 december, eerste kerstdag, tweede kerstdag en oudjaarsavond. In totaal zijn dit dus slechts vier dagen. In sommige gevallen komt er nog een receptie of een verjaardag bij, maar zelfs dan heb je slechts zes dagen in de maand die feestdagen zijn. Op die dagen eet en drink je meer, maar dat hoeft natuurlijk op de rest van de dagen niet. Als je heel december gezond leeft en genoeg beweegt, dan zullen die uitschieters op de feestdagen zelf weinig verschil maken.

Geniet ook

Erg belangrijk is dat je ook kunt genieten tijdens de feestdagen. Het zijn immers feestdagen, dus je hoeft jezelf niet te kwellen. Probeer er vrede mee te hebben dat je wat kunt aankomen tijdens de feestdagen en laat jezelf de lekkere dingen ook toe. Zolang het met mate is, is er niets aan de hand. Wanneer je jezelf gaat verbieden ook maar iets lekkers te eten, zul je het erg moeilijk hebben tijdens de feestdagen. Probeer maar eens niet aan een witte ijsbeer te denken. Dat lukt je niet. Het zal je dus ook niet lukken om niet te eten als je jezelf dat verbiedt. Verboden voedsel is het meest aantrekkelijke. Het zal dus moeilijk zijn dat te weerstaan. Geniet van de feestdagen en probeer niet te depressief te worden als je iets bent aangekomen.

Meer afvallen

Wil je meer weten over calorieën? In de special Afvallen, verschillende manieren kom je alles te weten over afvallen. Van afvallen met bepaalde producten, tot calorielijsten. En van tips om af te vallen tot afslankpillen.

Lees verder

© 2009 - 2019 Writingsuus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Dieet en afvallen tijdens de kerstdagenDieet en afvallen tijdens de kerstdagenDe decembermaand is met al zijn feestdagen zoals Oud en Nieuw, Kerst en Sinterklaas onlosmakelijk verbonden met lekker e…
Afvallen tijdens feestdagenDecember, dé verschrikking voor mensen die willen afvallen. Eerst krijgen we alle (chocolade/truffel)pepernoten, marsepe…
Kerst en winter: op gewicht blijvenKerst en winter: op gewicht blijvenOp gewicht blijven deze winter en Kerst is niet moeilijk: enkele zeer handige en praktische tips om deze winter goed op…
Vier de feestdagen bij Landal GreenparksVier de feestdagen bij Landal GreenparksVeel mensen kiezen tijdens de feestdagen voor een verblijf op Landal Greenparks. Deze vakantieaanbieder met ruim 70 park…
Kerst en sinterklaas met een klein budgetAls het kerst of sinterklaas is wilt iedereen het altijd uitbundig vieren. Maar hoe doe je dat als je maar een klein bud…

Reageer op het artikel "Slank blijven tijdens de feestdagen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writingsuus
Laatste update: 08-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Special: Oudejaarsavond
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!