Afvallen: de 10 vergeten tips!

Afvallen: de 10 vergeten tips! We kennen allemaal wel de tips voor afslanken: gezonder eten, minder vet, minder snoepen, meer groente, meer bewegen en sporten. Maar er zijn veel meer tips, die naast gezonde voeding en bewegen, net zo goed werken wanneer je wilt afvallen.

Eet met stokjes

Voor de spijsvertering is het goed om niet te snel te eten en goed te kauwen. Zo wordt het voedsel goed fijngemalen, en zo kunnen de spijsvertereringssappen goed hun werk doen. Ook om te voorkomen dat je te snel en te veel eet, is het goed om langzamer te eten, en kleinere happen te nemen. Bijkomend voordeel is dat je hierdoor bewuster bent van wat je eet en zo er meer van kan genieten. Daarbij zorg je er voor dat je minder geneigd bent om teveel te eten. Je kan jezelf wel voornemen om hier op te letten, maar zodra je gaat eten ben je dat al snel vergeten: Een leuke en meer effectieve manier is om te gaan eten met stokjes, zoals bij de Japanner. Het is serieus een heel effectief middel!


Doe aan intervaltrainig oftewel HIIT

Cardio in de vorm van hardlopen of fietsen is een goede manier om veel calorieën te verbranden. Met een uurtje hardlopen kun je toch wel 600 calorieën verbranden. Maar het duurt even voordat je die conditie op hebt gebouwd, en een uur is best lang. Maar ga je fietsen of hardlopen, of cardio doen op een apparaat op de sportschool, dan is HIIT training veel effectiever. Je verbrandt meer calorieën in een kortere tijd. Het principe is simpel: een korte tijd, zeg 1 minuut, ga je zo hard je kan, je geeft vol gas. In de minuut daarna, loop/fiets je in een rustig tempo, je komt weer op adem waarna je weer een minuut op 100 procent gaat. Je wisselt dus zeer intensieve cardio af met matige cardio. Op internet is genoeg informatie hierover te vinden en je vindt ook trainingsschema's op hiervoor de conditie op te bouwen.

Eet elke dag een appel

Het advies elke dag een appel te eten, klinkt als een gezond advies. Maar ook als je bezig bent met afvallen, kan het dagelijks eten van een appel bijdragen aan het verliezen van vet. Appels bevatten namelijk stoffen (polyfenolen) die niet alleen een gunstige invloed heeft op spierkracht en uithoudingsvermogen, maar ook op het verbranden van vet, met name op de buik.

Genoeg calcium binnenkrijgen

Calcium is niet alleen belangrijk voor sterke botten! Net als de appel kan calcium de vetverbranding, met name op de buik, stimuleren. Het hormoon calcitriol zorgt ervoor dat het lichaam vet produceert en remt de verbranding van vet af. Calcium vermindert deze werking en bij voldoende calcium wordt de verbranding van vet gestimuleerd. Calcium zit in onder andere in kwark, melk en yoghurt, maar neem vooral de magere varianten!

Neem meer vitamine D

Uit onderzoek is gebleken dat een dieet meer effect heeft, wanneer je dagelijks ook voldoende vitamine D binnenkrijgt. Het gaat hierbij om een dieet waarbij je minder calorieën verbruikt dan je nodig hebt (let hierbij op dat je geen extreem vermageringsdieet volgt!)

Vullende pap

Wanneer je ontbijt met een shake of pap, zorg dan dat deze lekker dik is. Gebruik dus minder vocht, minder melk of water. Het blijkt namelijk zo te zijn, dat een dikkere pap ook echt je sneller laat voelen dat je vol bent. Een shake die je makkelijk weg kan drinken, geeft je minder snel een vol gevoel.

Sporten op muziek

Het lijkt een makkelijke tip, maar het is wel een zeer effectieve tip. Zorg dat wanneer je gaat sporten, je je favoriete muziek op je mp3 hebt staan. Zorg voor muziek met een lekker opzwepend tempo. Het geeft je vaak net iets meer energie om langer door te gaan of harder te trainen.

Cardio na de krachttraining

Krachttraining is een zeer goede manier om vet te verbranden en strakker in je lijf te komen. Vaak doen mensen eerst cardio voor de krachttraining, maar voor de vetverbranding is het effectiever om dit na de workout te doen. Je kunt best even op een cardio apparaat stappen voor het trainen, maar doe dit dan om even snel op te warmen. En na het trainen ga je gelijk door met de cardio. Meer weten over krachttraining, zie ook het artikel: Krachttraining! Hoe begin je?.

Slaap je slank

Het zou natuurlijk fantastisch zijn wanneer je zou afvallen in je slaap. Dat is niet helemaal waar, maar het werkt wel andersom: slaap je regelmatig te weinig, dan kan dit er toe leiden dat je aankomt. Zo neemt bijvoorbeeld het hongergevoel toe. Zie ook het volgende artikel over het belang van slaap.


Drink water

Veel water drinken is om meerdere redenen gezond en belangrijk. Maar ook wanneer je op gezond gewicht wilt komen of blijven, is veel water drinken belangrijk. Drink bijvoorbeeld voor je gaat eten eerst een flink glas water: het voorkomt dat je te veel eet. Heb je tussendoor honger, drink een flink glas water en zo hou je het net wat langer vol tot de volgende maaltijd of tussendoortje. Uit onderzoek blijkt ook dat wanneer je 2 bekers koud water drinkt, je stofwisseling tijdelijk flink toeneemt.
© 2009 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen kan ook zonder dieet en zonder sporten. Water of ander vocht is heel effectief wanneer je wilt afslanken. Water…
Hoe werkt HIIT-cardio: hoge intensiteit intervaltraining?Hoe werkt HIIT-cardio: hoge intensiteit intervaltraining?HIIT is een veelbesproken onderwerp en niet zonder reden. Aangezien het zijn oorsprong in de VS heeft, betekent de Engel…
Afvallen: tips voor afslanken zonder dieet: bewegen en sportAfvallen: tips voor afslanken zonder dieet: bewegen en sportAfvallen of afslanken is vaak niet makkelijk. Het is moeilijk om je aan een dieet te houden en veel mensen lukt het niet…

Slank blijven tijdens de feestdagenSlank blijven tijdens de feestdagenDe feestdagen is een periode waarin we veel eten. Er zijn allerlei lekkernijen tijdens Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieu…
Diëten en afvallen, op een efficiënte en gezonde manierDiëten en afvallen, op een efficiënte en gezonde manierDieet, iedereen van ons komt wel eens in contact met een dieet, wil een dieet volgen of heeft er positieve of negatieve…
Chezue (81 artikelen)
Laatste update: 20-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.