Een dieet dat werkt? Het bestaat!
In de loop der jaren is een gezond gewicht steeds belangrijker geworden. Te mager of te dik is niet gezond en de mens blijft streven naar perfectie. Van glutendieet tot het soepdieet, voor ieder wat wils. Het internet staat vol met nieuwe methodes en de zogenaamde wondermiddelen, die toch steeds opnieuw blijken te falen. Velen grijpen uiteindelijk naar een operatie, omdat de diëten niet werken, of om medische redenen. Toch bestaat er een dieet dat werkt! Basis, een goede dosis gezond verstand.
Minder calorieën zonder ze te tellen
Voor mensen die vaak diëten hebben klinkt het woord calorieën alvast bekent in de oren. Hoe minder calorieën je opneemt dan je normaal zou eten, verlies je gewicht. Bij een diëtist(e) zal men je aanraden bij te houden wat je eet, en zodoende de calorieopname dagelijks te tellen. Deze methode, alhoewel ze doeltreffend is, neemt heel wat tijd in beslag. De meeste mensen houden het strakke schema niet vol, vergeten wel eens iets te noteren, en valt men terug in zijn oude eetpatroon.
Toch hoeft men geen calorieën te tellen om af te vallen. Men kan al veel bereiken door simpelweg een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Voor dit te doen moet men goed beseffen wat de dikmakers zijn, en voor altijd je eetpatroon te veranderen in plaats van een tijdelijk dieet waar je naar een tijdje toch in je oude gewoonten hervalt.
Slechte eetgewoonten
- Het overmatig consumeren van sauzen. Sauzen staan in de top 10 van de dikmakers en zorgen voor menig overgewicht.
- Gefrituurde voeding. Frietjes, kroketten, frikadellen, loempia's. Geweldig lekker, maar ook geweldig vet.
- Gepaneerde voeding. Wat vele mensen niet weten is dat gepaneerde vleeswaren of dergelijken ook grote dikmakers zijn. Probeer gepaneerde voedingswaren te vermijden.
- Snacks zoals chips, snoep en nootjes zijn uit den boze.
- Eten na 18.00 uur s'avonds. Het klinkt onwaarschijnlijk maar eten na 18.00 uur kan je in gewicht doen toenemen. Reden hiervoor is dat je s'avonds minder calorieën verbrandt en je lichaam de energieopname niet meer kan verwerken.
- Gesuikerde dranken zoals Redbull, Coca Cola en sprite zijn ook een oorzaak van menig overgewicht. Ook alcohol is een dikmaker, neem dus liever iets gezonder wanneer je uitgaat.
Goede eetgewoonten
- Eet met regelmaat. Bijvoorbeeld: ontbijt om 7 uur, tussendoortje om 10 uur, lunch om 12 uur, 2de tussendoortje om 15 uur, Diner om 17.30 uur.
- Nuttig gezonde tussendoortjes, met voorkeur voor fruit en groenten.
- Eet slechts 1 warme maaltijd per dag, met voorkeur op de middag.
- Probeer balans te brengen in wat je eet. Een grote dosis groenten, fruit en vis is belangrijker dan een dubbele portie vlees.
- Probeer minstens 1 maal per week vis te nuttigen. Het is gezond en bevat vele vitaminen die je alleen maar goed zullen doen.
- Dranken zoals water, cola zero, magere melk, fruitsap zijn zeer goed als je wil vermageren. Probeer deze zoveel mogelijk te nuttigen.
Geen tijd voor sport?
De sleutel tot een gezond lichaam en goed figuur blijft nog altijd lichaamsbeweging. Probleem hierbij echter, en wat vele mensen ook eerder naar een operatie doet grijpen, is dat velen hiervoor geen tijd of geen zin hebben.
Toch bestaan er trucjes waardoor je toch aan lichaamsbeweging kunt doen, zonder dat je intensief moet gaan sporten.
Het is verder ook een goedkope oplossing, zonder een duur fitnessabonnement te moeten aanschaffen.
Deze methode klinkt misschien intensief en zal op het eerste gezicht moeilijk lijken, maar toch werkt ze. Een voorbeeld: Je kijkt s'avonds tv en ligt de komende uren lui in de zetel. Wanneer je tv kijkt kun je s'avonds het overschot aan energie nog verbranden. Terwijl je in je zetel ligt kun je het lichaamsdeel trainen wat je graag zou willen verminderen of meer gespierd zien. Doe bijvoorbeeld dagelijks 100 situps op je eigen tempo, op je eigen ritme. En dit alles terwijl je lui tv kijkt!
Het verschil is al merkbaar na een week, en je voelt je ook fitter en energieker.
Onwaarheden in verband met diëten
"Ik eet niets meer, dan zal ik ook wel gewicht verliezen"
Niets is minder waar. Door niets meer te eten zul je niet vermageren integendeel. Door niet meer te eten wordt er geen energie meer opgenomen in je lichaam. Om aan energie te raken zal je lichaam niet je vetreserven aanspreken, maar de reserves van je vitale organen. Waardoor je je futloos zal voelen en misschien zelfs ziek kan worden.
"Wanneer ik dieet, komt nadien alles er terug bij"
Daarom is het vitaal je eetgewoonten te veranderen. Door een verandering in levenswijze en eten, zal het gewicht dat je hebt verloren er ook afblijven.
"Het is goed heel mager te zijn"
Overdreven mager zijn is helemaal niet gezond. Anorexia, een term die gebruikt wordt bij obsessief vermageren is een ziekte, en dus geen levenswijze. Gevolgen van anorexia zijn onder andere verzakking van de nieren, afsterven van weefsels, falen van orgaanfuncties.