Afvallen: voedingssupplementen ter ondersteuning

Wil je afvallen door beweging en gezond eten, maar toch extra ondersteuning halen uit supplementen, is het goed om hier enige kennis over te hebben: Welke voedingssuplementen zijn er, met welke functie en in welke dosering moet je ze gebruiken? En hebben ze wel zoveel effect als beweerd wordt of werken ze alleen wanneer je bijvoorbeeld ook aan beweging doet? Verwacht geen wonderen door het gebruiken van voedingssupplementen. Het heeft geen enkele zin om dergelijke supplementen te gebruiken wanneer je ongezond en of teveel blijft eten. De basis voor een gezond gewicht en afvallen ligt voor het overgrote deel bij beweging en gezonde voeding, waarbij je niet meer eet dan je nodig hebt.

Chitosan - blokkeert vet uit voeding

Chitosan kun je zien als een magneet die vet aantrekt. Chitosan haalt letterlijk het vet uit de voeding die je binnenkrijgt en voorkomt dat het wordt opgenomen in het lichaam. Maar: het haalt dan ook alle vet uit je eten, dus ook de goede onverzadigde vetten, zoals je die bijvoorbeeld vindt in vis, noten en olijfolie. Ook wanneer je op dieet bent zijn deze goede vetten van essentieel belang! Daarom is het aan te raden om chitosan alleen te gebruiken bij vetrijke maaltijden, wanneer je bijvoorbeeld een junkdag hebt of bij producten die wat meer verzadigde vetten bevatten zoals vlees, zuivel en gefrituurde producten. Een gunstig effect van chitosan is dat het helpt de slechte vorm cholesterol te verlagen. Het goede cholesterolgehalte blijft in tact. Chitosan werkt het best bij een dosering van ongeveer 2 gram, voor de maaltijd.

CLA - voorkomt opname van vet

CLA is een vetzuur, en komt ook in melk voor. Het voorkomt dat vet wordt opgenomen in de vetcellen. Daardoor wordt het gebruikt als brandstof voor de spieren. Zo win je iets aan spiermassa, zelfs wanneer je niet aan sport doet.

Groente thee - verhoogt de stofwisseling

Groene thee bevat EGCG, een stof die helpt voorkomen dat norepinefrine (een neurohormoon) wordt afgebroken. En norepinefrine zorgt voor een hoge stofwisseling, dus voor meer verbanding. Daarnaast helpt EGCG voorkomen dat vet wordt opgenomen in de vetcellen. Nu blijkt het zo te zijn dat dagelijks gebruik van zowel groene thee als CLA elkaars werking versterken, met behoud van spiermassa. Neem dagelijks 3 tot 3,4 gram CLA met 270 mg groene thee.

Carnitine stimuleert de vetverbranding

Één tot twee gram carnitine stimuleert de vetverbranding. Deze stof is speelt een grote rol bij het transport van vet, naar de verbrandingscellen van de spiercel: de mitochondriën. De stof is het meest werkzaam wanneer je het inneemt tijdens een koolhydraatrijke maaltijd, liefst snelle koolhydraten.

Wanneer je aan (kracht) sport doet, vergroot je ook de vetverbranding wanneer je kracht geeft. Sporters nemen 1 tot 3 gram bij het ontbijt, de maaltijd voor de training en direct na de training.

Visolie - omega-3

Omega-3 is een visvetzuren en hoort tot de goede onverzadigde vetzuren. Het helpt bij het verlies van vet, met name op de romp. Het zorgt er namelijk letterlijk voor dat vetcellen kleiner worden. Bovendien draagt het bij aan een goede gezondheid door verminderen van de kans op een infarct of beroerte. Visoliecapsules zijn verkrijgbaar zowel enkel met omega-3, maar ook met omega-6 en omega-9, slik dagelijks driemaal daags 1,8 gram omega-3 voor het vetreducerende effect.

Resveratrol

Resveratrol is een polyfenol met aardig wat positieve effecten op de gezondheid zoals dat het griep minder kans geeft, het is een krachtig antioxidant en zorgt voor een goede hartconditie. Maar het heeft ook effect op vetverbranding: het geeft je lichaam de indruk dat er gevast wordt, waardoor het lichaam overgaat op het verbranden van de vetreserves. Ook vermindert het de vetopslag doordat er minder insuline nodig is. Daarnaast vergroot het de vetverbranding door thermogenese. Neem dagelijks 50 tot 1000 mg resveratrol 's morgens op de nuchtere maag.
© 2009 - 2023 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chitosan: werkt als vetbinder en verlaagt het cholesterolChitosan: werkt als vetbinder en verlaagt het cholesterolChitosan is een middel dat als supplement verkrijgbaar is. Het kan gebruikt worden in een op gewichtsverlies gericht die…
Afvallen met nopal door glycemische index laag te houdenAfvallen met nopal door glycemische index laag te houdenOp dieet gaan betekent voor veel mensen de strijd aangaan met suiker en vet. De inname ervan dient beperkt te worden maa…
Afvallen met kokosolieKun je afvallen met kokosolie? Kokosolie blijkt een echte superfood te zijn die je zeker kan helpen met het afvallen. Ho…

Heeft u overgewicht, hoe afvallen?Heeft u overgewicht, hoe afvallen?U bent eigenlijk te dik, u wilt dus afvallen. Maar hoe doet u dit het beste? Met een dieet of met veel sporten en bewege…
Een dieet dat werkt? Het bestaat!Een dieet dat werkt? Het bestaat!In de loop der jaren is een gezond gewicht steeds belangrijker geworden. Te mager of te dik is niet gezond en de mens bl…
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.