Afvallen met nopal door glycemische index laag te houden

Afvallen met nopal door glycemische index laag te houden Op dieet gaan betekent voor veel mensen de strijd aangaan met suiker en vet. De inname ervan dient beperkt te worden maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Nopal in de vorm van een supplement kan helpen bij het afvallen door je glycemische index laag te houden. Nopal is in tabletten verkrijgbaar, gecombineerd met chitosan. Wanneer dit wordt ingenomen met water bindt het zich aan vet en voorkomt het dat een groot deel van de vetten die je via voeding binnenkrijgt worden opgenomen. Dit is een krachtig wapen in de strijd tegen de kilo's!

Afvallen met Nopal


Nopal: schijven van de opuntia cactus

Nopal is de uit de Mexicaans Spaanse taal afkomstige naam voor de schijven of clacodes van de opuntia cactus. Dit type cactus komt vooral veel voor in Mexico en heeft een grote diversiteit aan verschijningsvormen. Zo bestaan er meer dan honderd soorten opuntia. Het gaat om een eetbare cactus en deze is goed vertegenwoordigd in de Mexicaanse keuken, waar hij in veel verschillende soorten gerechten wordt gebruikt. De nopal-schijven kunnen rauw gegeten worden of worden gekookt of verwerkt worden in salades, marmelades, sauzen of soepen.

Nopal is naast lekker ook zeer voedzaam. Per eenheid bevat het onder meer 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mangaan, 14% calcium, 13% vitamine C en 11% magnesium. Hoe rijper de plant wordt des te hoger wordt bovendien de voedingswaarde.

Afvallen met nopal door invloed op de glycemische index

Nopal is door dieetexperts ook ontdekt als supplement dat kan helpen bij het afvallen. De reden hiervoor is dat er aanwijzingen zijn dat nopal een gunstig effect heeft op de glycemische index. Dit is de maat voor het effect van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel, vergeleken met dat van eenzelfde hoeveelheid pure glucose. Worden koolhydraten snel afgebroken tijdens de spijsvertering, dan geven zij snel hun glucose af in de bloedbaan en dan hebben zij een hoge glycemische index. Worden koolhydraten daarentegen langzaam afgebroken tijdens het verteringsproces en vervolgens geleidelijk afgegeven aan de bloedbaan, dan hebben ze juist een lage glycemische index.

Van voeding met een lage glycemische index is bekend dat het een gunstig effect heeft op de gezondheid. Zo is het belangrijk voor het laag houden van het LDL cholesterol en de gevoeligheid voor insuline. Door inname van supplementen die je helpen de glycemische index laag te houden voorkom je dat je lichaam steeds meer insuline moet aanmaken om glucose op te nemen. Je verkleint daarmee ook de kans op diabetes (Sacks et al, 2014).

Door het gunstige effect op de glycemische index helpt nopal je bovendien om de verleiding van snacks te weerstaan. Honger - of liever gezegd 'lekkere trek' - wordt vaak veroorzaakt door een slechte werking van insuline, die maakt dat de glucose in het bloed niet goed wordt opgeruimd. Is dit beter in balans, dan zul je minder snel de neiging krijgen om te zondigen tegen je dieet door toch weer naar die tussendoortjes te grijpen die je eigenlijk niet nodig hebt wanneer je gezond en uitgebalanceerd eet.

Combinatie met de vetbinder chitosan

In dieetsupplementen wordt nopal vaak gecombineerd met chitosan. Chitosan is een tot de groep van polysachariden behorend type van koolhydraten dat functioneert als vetbinder. Wanneer het met water wordt ingenomen heeft het de eigenschap dat het zich aan vet bindt. Het voorkomt daarmee dat een groot deel van het via de voeding ingenomen vet door het lichaam wordt opgenomen. In plaats daarvan wordt het gewoon via de ontlasting weer uitgescheiden.

Door nopal en chitosan in één supplement te combineren heb je een effectief wapen in handen tegen de twee belangrijkste obstakels bij het afvallen: vetten en suikers. Een overmatige opname van beide wordt door de combinatie van nopal en chitosan bestreden.

Verkrijgbaarheid en gebruik

Nopal + chitosan is verkrijgbaar van het merk Fytostar en draagt de merknaam LipoBind. Naast nopal en chitosan bevat dit supplement tevens het hongerremmende chroom. LipoBind is verkrijgbaar in verpakkingen van 60 of 120 makkelijk door te slikken tabletjes.

Je kunt ervoor kiezen een kuur te volgen waarbij je twee maal per dag bij twee maaltijden (ontbijt en diner of lunch en diner) twee tabletten inneemt met een groot glas water. Ook kun je het incidenteel gebruiken om de effecten van een zware maaltijd op te vangen. Eet je een keer een grote, vette maaltijd dan kun je ervoor kiezen om voor of tijdens de maaltijd twee tot vier tabletjes te slikken. Je hoeft je dan tijdens het eten wat minder schuldig te voelen.

Omdat chitosan gewonnen wordt uit schaaldieren wordt mensen met een allergie voor schaaldieren afgeraden dit supplement te gebruiken. Nopal zonder de toevoeging van chitosan is verkrijgbaar van het merk Chinaherbage.

Lees verder

© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chitosan: werkt als vetbinder en verlaagt het cholesterolChitosan: werkt als vetbinder en verlaagt het cholesterolChitosan is een middel dat als supplement verkrijgbaar is. Het kan gebruikt worden in een op gewichtsverlies gericht die…
De geneeskracht van nopalDe geneeskracht van nopalVele cactusbladeren zijn eetbaar. Nopal is een cactussoort die vooral groeit in Mexico. Je kunt van deze cactussoort de…
Het chocolade dieet: werkt dit echt?Het chocolade dieet: werkt dit echt?Er zijn enorm veel diëten die je kunt volgen. Heb je wel eens gehoord van het chocolade dieet? Het zou een goede manier…
Acne en voeding: puistjes voorkomen door je voedingAcne en voeding: puistjes voorkomen door je voeding"Wanneer je last hebt van puistjes moet je ab-so-luut geen chocola eten!" is een veelgehoorde uitspraak. Voeding heeft i…

Het groene dieet: afvallen of detoxen op ayurvedische wijzeHet groene dieet: afvallen of detoxen op ayurvedische wijzeHet groene dieet is geen standaarddieet dat gericht is op afvallen. Het komt uit de ayurvedische traditie en is bedoeld…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Olli B, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Nopal
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25514303 (Sacks, 2014)
  • http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1271/bbb.69.2057
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.