De geneeskracht van nopal

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Naamgeving nopal
- Algemene informatie nopal
- Verspreidingsgebied
- Inhoudsstoffen nopal
- Nopal als groente nivelleert bloedsuikerspiegel
- Nopalextract tegen bloedsuikerpieken
- Nopal tegen leververvetting
- Nopal tegen maagzweer
- Nopal tegen osteoporose
- Nopal verbetert het gewicht
- Nopal goed voor de huid
Naamgeving nopal
De Latijnse naam die we in de wetenschap gebruiken van nopal is Opuntia ficus-indican. Nopal kan in Nederland worden gekocht onder de naam Opuntia. Je kunt de naam nopal tegenkomen op menig menukaart van een restaurant in Mexico. In Mexico zie je de cactusbladeren ook te koop onder de meervoudsvorm ´nopales´ en de verkleiningsvorm ´nopalitos´. De cactus kan erg groot worden dus het is zaak hem regelmatig te snoeien en op te eten. Hij kan niet buiten groeien, of hooguit in de twee zomermaanden die we hebben in Nederland. Op de vensterbank binnenshuis groeit deze cactus uitstekend.Algemene informatie nopal
Nopal is het nationale symbool van Mexico. Het komt zelfs voor in het wapen van Mexico alwaar een adelaar is te zien die een slang te lijf gaat die in een nopalcactus zit. Nopal is een wilde groente; hij groeit her en der verspreid in Mexico en delen van Zuid-Amerika. Deze cactus groeit niet alleen in de woestijn. Veel mensen hebben de nopalcactus rond hun huis staan en kunnen daar een paar maal per week wat bladeren van oogsten om ze in een maaltijd te verwerken. Er zijn daarnaast grote plantages met nopal.Verspreidingsgebied
In Mexico is deze groente het populairst. Zijn verspreidingsgebied is een stuk groter dan alleen Mexico. Het groeit van het zuiden van de V.S. tot aan Patagonië in het zuiden van Zuid-Amerika. Het fruit van de nopal is ook erg lekker. Dit fruit wordt vooral gegeten in Mexico, Chili, Argentinië, Peru en Uruguay. Deze cactus wordt gecultiveerd in Italië en Spanje.In Mexico eet men gekookte nopal op een tortilla of quesadilla. Soms wordt het rauw verwerkt in een smoothie.