Afvallen met Forskolin
Forskolin is een afslankproduct gemaakt van de wortel van de plant Coleus forrskohlii. Het kan ondersteunen bij het volgen van een dieet doordat het zorgt voor het vrijgeven van vetcellen. Op deze manier kun je sneller vet verbranden en heb je gedurende de dag voldoende energie ondanks een lagere inname van calorieën. Dr. Oz besteedde in 2014 in zijn programma aandacht aan het dieetsupplement waardoor een run ontstond op het product in Amerika. Het is ook in Nederland verkrijgbaar.
Afvallen met Forskolin
Wat is Forskolin?
Forskolin - ook wel
Forslean genoemd - is een afslankproduct gemaakt op basis van de wortel van de plant
Coleus forrskohlii. Deze plant, die familie is van de lavendel en de munt, wordt al eeuwenlang geteeld in met name India. Het extract van de plant wordt gebruikt ter ondersteuning van een dieet vanwege het effect dat het heeft op de energiehuishouding en het hongergevoel.
Volg je een dieet waarbij je minder voedsel tot je neemt dan je normaal gewend bent en moet je hierbij soms vechten tegen de honger en de vermoeidheid, dan kan Forskolin een oplossing zijn. Door je een extra kick te geven merk je minder van vermoeidheid en tevens ervaren gebruikers dat ze minder snel trek krijgen in het ongezonde voedsel dat ze juist proberen te vermijden met als doel wat kilo's kwijt te raken. De befaamde Amerikaanse tv-dokter Dr. Oz besteedde in 2014 in zijn Dr. Oz Show aandacht aan het middel, wat leidde tot een run op het product in de Verenigde Staten. Het wordt daar ook wel verkocht onder de merknaam Forslean.
Hoe werkt Forskolin?
Het is wetenschappelijk bewezen dat Forskolin op het niveau van de cellen zorgt voor een verhoging in het enzym
cyclisch adenosinemonofosfaat of cAMP. Dit is een cyclische nucleotide die een belangrijke rol speelt in verscheidene biochemische processen, waaronder de eiwitkinase en de vetverbranding. CAMP heeft in het lichaam een soort boodschapperfunctie die zorgt voor de juiste biologische reactie van cellen op hormonen en andere extracellulaire signalen. Het is tevens nodig voor de communicatie tussen cellen in de hypothalamus en de hypofyse (
Alasbahi et al (2012)).
In 'jip-en-janneketaal' zou je het zo kunnen samenvatten dat Forskolin door het stimuleren van bepaalde cellen bevordert dat
vet dat is opgeslagen in vetcellen wordt vrijgegeven en wordt aangesproken om je energie te geven. Niet alleen verbrand je op die manier meer vet, het zorgt er ook voor dat je je niet vermoeid voelt terwijl dit normaal wel vaak een effect is van diëten doordat je minder calorieën inneemt. Het vrijgegeven van opgeslagen vet alleen is echter niet voldoende om af te vallen. Er moet daarbij ook sprake zijn van een verminderde calorie-inname. Forskolin kan je hierbij ondersteunen door het onderdrukken van je hongergevoel. Afvallen wordt zo een stuk minder moeilijk.
In 2005 is door de Amerikaanse Kansas University een onderzoek uitgevoerd naar het effect van het gebruik van Forskolin door mannen met een milde tot ernstige vorm van obesitas (BMI>26). In vergelijking met een groep die tijdens de testperiode een placebo gebruikte bleken de mannen die Forskolin innamen meer lichaamsvet te verliezen. In de studie werd gebruik gemaakt van twee doses van 250 mg Forskolin per dag gedurende een periode van twaalf weken (
Godard et al (2005)).
Hoe neem je Forskolin in?
Aangeraden wordt om twee Forskolin-capsules per dag in te nemen. Hiervan neem je er één in voor het ontbijt en één voor de avondmaaltijd. Het beste kun je het innemen met een glas water. Heb je moeite met het doorslikken van capsules dan kun je hierbij ook een hap yoghurt of vla gebruiken. Het is belangrijk om de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden.
Verkrijgbaarheid
Forskolin is verkrijgbaar bij diverse webshops. Via Bol.com is het ook in merkloze variant verkrijgbaar (2020). Je kunt dan kiezen uit producten als Forskolin Slim, Forskolin Fit, Forskolin Naturals en Forskolin Ultra. De hoeveelheid van het actieve ingrediënt Coleus forrskohlii die hierin verwerkt zit kan per product verschillen, maar staat wel altijd aangegeven op de verpakking.
Lees verder