De geneeskracht van Coleus forskohlii
Coleus komt oorspronkelijk voor in Afrika, het Arabische schiereiland en India. Het is een vaste plant die onderaan een houtige stam krijgt maar die laag groeit als een bodembedekker. Het is een soort halfstruik met een hoogte van 25 centimeter. Coleus heeft meerdere medicinale aanwendingen. Deze plant is familie van de lavendel en de munt. De belangrijkste werkingen van coleus zijn vetverbranding, de hartversterkende werking en het verminderen van allergieën. In de fytotherapie wordt coleus aangewend als geneesmiddel.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving
Coleus forskohlii heeft een alternatieve Latijnse naam:
Plectranthus barbatus. Onder deze naam werd de plant voor het eerst beschreven in 1810 door de Engelse botanicus Charles Henry Andrews. In
het Nederlands wordt deze plant coleus genoemd en heeft het geen andere naam. In Kenia wordt deze plant kikuyu toiletpapier genoemd omdat het er lokaal als zodanig wordt gebruikt.
Werkzame stoffen
Van coleus forskohlii wordt de wortelknol gebruikt voor medicinale doeleinden. In deze wortel zitten diterpenen zoals forskoline en rozemarijnzuur,
flavonoïde gluconoriden, coleonolen en etherische olie. Forskoline is de belangrijkste werkzame stof. Enkele medicinale eigenschappen van forskoline zijn: hartversterkend middel, vetverbrandende activiteit, spierontspannende eigenschappen, remming van histamine-afgifte en verhoogde schildklierfunctie.
Geschiedenis gebruik coleus
In de
Ayurveda, de Indiase, traditionele geneeskunde, wordt coleus gebruikt om
hart-en vaatziekten, stuiptrekkingen, krampachtige pijn en pijn bij het plassen te behandelen. In de Zuid-Amerikaanse volksgeneeskunde wordt coleus ook gebruikt. Soms wordt het verward met
boldo, een plant die er grotendeels hetzelfde uitziet maar andere medicinale eigenschappen heeft.
Coleus forskohlii om af te vallen
Coleus bevordert de afscheiding van maagsappen. Hierdoor wordt de spijsvertering verbeterd en wordt de kans op bovenmatige gewichtstoename verkleind. Daarnaast speelt forskoline een rol in de spiegel van het cyclisch AMP, een stof die een belangrijke factor is in biochemische processen in de cel. Het reguleert de afbraak van glycogeen tot glucose en de lipolyse oftewel vetverbranding. Om deze redenen worden producten op basis van forskoline aanbevolen bij obesitas en een vermageringsdieet.
Coleus bij glaucoom
Coleus verlaagt de intra-oculaire druk of de druk in de oogbol. De werking is het sterkst twee uur na toediening en houdt ongeveer vijf uur aan. Het wordt gebruikt in de vorm van oogdruppels en helpt aldus bij glaucoom ook wel oogboloverdruk of groene staar genoemd.
Coleus bij hart- en vaatziekten
Coleus is een bloedvatverwijdend middel. Daarnaast werkt het bloeddrukverlagend als iemand last heeft van hypertensie of hoge bloeddruk. Bij normale bloeddruk is er nauwelijks verschil. Ook werkt het ontstekingsverminderend op de wanden van de bloedvaten. Hierdoor is de kans op plaquevorming kleiner. Daarnaast heeft het een inotrope werking wat inhoudt dat het de contractiekracht van het hart vergroot. Bloed wordt efficiënter rond gepompt, wat gunstig is voor mensen met een zwak hart.
- Angina pectoris of hartkrampen,
- Hart- en vaatziekten,
- Hartzwakte of hartinsufficiëntie,
- Aderverkalking.
Waarschuwing coleus
- Mensen met een lage bloeddruk moeten coleus mijden omdat het de bloeddruk nog meer kan verlagen.
- Mensen die medicijnen tegen astma slikken moeten coleus in overleg met een arts gebruiken omdat het interacties heeft met astmamedicijnen.
- Coleus heeft interacties met bloedverdunnende medicijnen.
- Men dient enkel op forskoline gestandaardiseerde preparaten te gebruiken en niet zelf te experimenteren met onderdelen van de plant.