Het groene dieet: afvallen of detoxen op ayurvedische wijze
Het groene dieet is geen standaarddieet dat gericht is op afvallen. Het komt uit de ayurvedische traditie en is bedoeld om het lichaam gezonder te maken. Maar door de verantwoorde recepten met veel groenten is het ook heel geschikt als je een paar kilo kwijt wilt. Daarnaast zul je je energieker en soepeler voelen, en kun je ook nog eens genieten van de smakelijke recepten!
Wat is het groene dieet?
Het groene dieet werd onderwezen door Yogi Bhajan, de grondlegger van kundalini yoga in het westen. In de jaren zestig van de vorige eeuw trok hij naar Amerika om zijn kennis over de eeuwenoude ayurvedische leer en yoga te delen. Hij gaf zijn cursisten allerlei tips en recepten over gezonde voeding, bedoeld om het lichaam leniger te maken voor de yoga-oefeningen en om een bewustere levensstijl te creëren.
De basis van het groene dieet bestaat uit groene groenten en fruit. Deze voedingsmiddelen bevatten veel chlorofyl, de groene pigmentstof uit planten, waarvan bewezen is dat het gunstige effecten heeft. Chlorofyl wordt slecht geabsorbeerd in onze darmen en vormt daardoor een beschermend laagje dat schadelijke, kankerverwekkende stoffen uit de voeding wegvangt. Daarnaast maakt chlorofyl het bloed basischer, wat ervoor zorgt dat organen en lichaamsprocessen beter functioneren.
Volgens Yogi Bhajan is het groene dieet het meest effectief als je het 40 dagen achter elkaar volgt, maar je kunt er ook voor kiezen om het slechts een dag of enkele dagen te doen. Of er een traditie van te maken om bijvoorbeeld elke maand een groen weekend te houden. De periode van 40 dagen komt uit de kundalini yoga waarin oefeningen vaak gedurende 40 aaneengesloten dagen herhaald worden om negatieve gewoontes en blokkades te doorbreken.
Regels van het groene dieet
Het is verstandig om je goed voor te bereiden voordat je aan het groene dieet begint. Dit zal helpen bij het verminderen van ontgiftingsverschijnselen zoals hoofdpijn. Zulke verschijnselen kunnen in de eerste dagen van het dieet optreden als het lichaam ineens geen cafeïne, theïne, geraffineerde suiker, alcohol en dierlijke eiwitten meer krijgt. Daarom is het goed om een paar dagen van tevoren al minder koffie, zwarte thee en alcohol te drinken en vegetarisch te eten. Je kunt dan nog wel gewoon koolhydraten (brood, pasta) en zuivel (melk, kaas) nemen.
Tijdens het groene dieet mag je alleen groene, plantaardige voedingsmiddelen eten, maar dan wel zoveel als je wilt. Denk aan groen fruit (zoals peren, groene appels, witte druiven, kiwi’s, citroenen) en groene groenten (zoals groene paprika, courgette, ui, groene linzen, komkommer, avocado). Als snack of smaakmaker kun je groene olijven of verse en gedroogde kruiden (waaronder ook knoflook en gember) gebruiken. In beperkte mate mogen als aanvulling op het dieet ook diverse noten zoals walnoten, pistachenoten en amandelen worden gegeten. De beste tijd om te eten is tussen 12 en 20 uur. Probeer in de ochtend (voor 12 uur) slechts één soort fruit te eten, bijvoorbeeld alleen maar groene appels. Na 20 uur moet je liever niets meer eten.
Drinken mag ook onbeperkt, maar alleen water en kruidenthee of groene thee. In veel reformwinkels in zogenaamde yogi thee te koop. Deze theemengsels zijn gebaseerd op de originele ayurvedische recepten van Yogi Bhajan.
Recepten uit het groene dieet
Lunch – Groene salade
Hoeveelheid voor twee porties:
- 5 slabladeren
- 2 handen gewassen spinazie
- halve komkommer
- 150 gram sperziebonen, gekookt en afgekoeld met koud water
- 1 hand verse basilicumblaadjes
- 1 avocado
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 2 eetlepels walnoten (in stukjes gebroken)
- citroensap van een halve citroen
- flinke scheut olijfolie
- zout en peper naar smaak
Bereiding:
Snijd alles in stukjes en meng door elkaar.
Tussendoortje - Spinazie-peer-smoothie
Hoeveelheid voor één portie:
- 2 handen gewassen spinazie
- 1 grote of 2 kleine peren, gewassen en in stukjes gesneden
- 1 hand witte (pitloze) druiven, gewassen
- sap van een halve citroen
Bereiding:
Meng alles goed door elkaar in een blender.
Diner – Mungbonendal
Hoeveelheid voor twee porties:
- 300 gram mungbonen
- 1 liter water
- scheut olijfolie
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel kurkuma
- 2 uien
- verse gemberwortel, in stukjes gesneden
- kardemom of kruidnagel
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel zout
- 1 courgette
- 1 groene paprika
- 2 stengels bleekselderij
Bereiding:
Laat de mungbonen een nacht in water weken. Giet voordat je ze gaat koken het weekwater af en zet ze met vers water op het vuur. Kook ze tot ze gaar zijn (zie verpakking voor de kooktijd). Laat intussen in een wok de olie heet worden en rooster het komijnzaad en kurkuma 2 minuten. Voeg daarna uien, gember, knoflook, kardemom/kruidnagel en zout toe. Bak tot de uien glazig zijn en voeg dan de courgette, paprika en bleekselderij in stukjes toe. Laat smoren met deksel op de pan gedurende 7 minuten. Voeg tenslotte de gare mungbonen toe en schep alles door elkaar.