Afvallen tijdens feestdagen

December, dé verschrikking voor mensen die willen afvallen. Eerst krijgen we alle (chocolade/truffel)pepernoten, marsepein en chocoladeletters met sinterklaas. Vervolgens de kerstdiners, gourmetten met kerst etc. Dan kunnen we ons buikje vol eten met oliebollen, appelflappen met oud-en nieuw. En tot slot hebben we nog een paar nieuwjaarborrels in de eerste week van januari. Maar met een paar simpele tips, kun je best de feestdagen doorkomen zonder te veel aan te komen!

Sinterklaas

De pepernoten, kruidnootjes, chocoladeletters, marsepein en ander snoepgoed liggen eind september al in de winkel. Het lijkt wel of het elk jaar eerder wordt! Maar dat terzijde, waarom kopen we dit eigenlijk? Ten eerste omdat het maar een bepaalde periode per jaar te verkrijgen is (namelijk in de herfst/winter). Ten tweede is het verraderlijk om een gezellig schaaltje met kruidnootjes of schuimpjes op tafel te zetten. En omdat deze lekkernijen zo klein per stuk zijn, blijf je er van eten! En zeker als je kinderen hebt, ben je sneller geneigd om het te kopen en er zelf ook lekker van mee te eten.

Hoe weersta je dit allemaal?

Zet geen schaaltje met kruidnootjes o.i.d op tafel, hier blijf je gegarandeerd van eten. Maar er zijn ook alternatieven, bijvoorbeeld mandarijntjes of taaitaai (een klein taaitaaipoppetje bevat maar 15 kcal). Vermijd als het kan de chocoladeletter, een grote levert volgens het Voedingscentrum bijna net zo veel calorieën als een warme maaltijd! Maar de beste tip blijft natuurlijk: niet kopen! Want wat je niet in huis hebt, kun je ook niet eten.

Kerstmis

Als sinterklaas met al zijn lekkers weer fijn vertrokken is naar Spanje, komt de volgende caloriebom alweer: de kerstman. Of in ieder geval het eten met kerstmis! 2 dagen met een uitgebreid kerstdiner. Alhoewel veel mensen tegenwoordig op 2e kerstdag gaan gourmetten. En dan hebben we het nog niet over alle bonbonnetjes, kerstkransjes en andere kleine lekkernijen tijdens kerst.

Hoe weersta je dit allemaal?

Als eerste moet je een normaal eetpatroon aanhouden, dus geen maaltijden overslaan uit angst om te veel te eten. Want als je een maaltijd overslaat, ga je hongerig aan tafel en eet je waarschijnlijk juist meer. Eet langzaam en neem af en toe een pauze tijdens het eten. Leg je bestek even neer en neem een slokje water. Probeer voornamelijk mager vlees te bestellen/te eten en onthoud dat rode sauzen (ketchup en chilisaus) minder calorieen bevatten dan andere sauzen. (als je thuis eet, kun je zelf een magere saus op yoghurtbasis maken). Ga je gourmetten? Probeer dan zoveel mogelijk groente mee te bakken in je pannetje. Ook hier: eet langzaam. Bak iets in je pannetje, eet het op en doe er dan pas iets nieuws is. Zo raak je sneller vol.

Oud en nieuw

Jaja, dan zijn het alweer de laatste dagen van het jaar. En er bestaat natuurlijk de traditie om het nieuwe jaar knallend in te gaan met champagne en oliebollen. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben we vaak op 1 januari een nieuwjaarsontbijt/brunch/borrel.

Hoe weersta je dit allemaal?

Geloof het of niet, maar oliebollen schijnen lang niet zo slecht voor je te zijn als we allemaal denken. 'Het gehalte verzadigd vet in de lekkernij van deeg is zelfs nog lager dan in een sneetje bruin brood met magere kaas' Gemiddeld zitten er in een oliebol zo'n 120 calorieën. Toch valt dit nog mee, vergeleken bij een appelflap. Deze bevat gemiddeld 3 x zoveel calorieën! Ook bij oud en nieuw is het toverwoord: matigen. Je mag best een oliebol op z'n tijd, maar eet niet meteen de hele schaal leeg! Let ook op met champagne, het is algemeen bekend dat drank echt een calorie-magneet is!

Veel succes en probeer ook nog een beetje te genieten van de feestdagen!
© 2010 - 2024 Lovesome, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Een oliebol is gezonder dan een eierkoek!Afvallen: Een oliebol is gezonder dan een eierkoek!Met oud en nieuw in aantocht vragen we ons opeens weer af hoe gezond of ongezond oliebollen eigenlijk zijn? Een oliebol…
Mathijs Vrieze, Lekker eten en gezonder afvallenMathijs Vrieze, Lekker eten en gezonder afvallenMathijs Vrieze is de nieuwe dieetgoeroe, na Sonja Bakker is er nu ook een boek van zijn hand, met menu's om gezond af te…
Hoe gezond is een eierkoek wanneer je wilt afvallen?Hoe gezond is een eierkoek wanneer je wilt afvallen?De eierkoek is sinds 2007 een zeer populair tussendoortje in Nederland. Ook wanneer men wil afvallen is de eierkoek zeer…
Beginnen met afvallenIedereen weet wat het is, afvallen. Het zou beter zijn als mensen dat ook deden. Nederlanders worden namelijk steeds dik…

Hoeveel calorieën verbruik je met sporten of wandelen?Met bewegen vallen mensen af. Maar hoeveel val je af door welke beweging en hoeveel Kcal zij ndat? En hoeveel eet je er…
Glutenvrije tussendoortjesMensen met coeliakie, oftewel glutenintolerantie, zijn behoorlijk beperkt in het voedsel dat zij mogen nemen. In dit art…
Bronnen en referenties
  • http://www.telegraaf.nl/binnenland/2845368/__Oliebollen_best_gezond__.html http://www.opdieet.nl/
Lovesome (4 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.