Kruidenbad: Van recepten tot effecten
Kruidenbaden hebben een ontslakkende werking, zijn aromatisch en goed voor lichaam en geest. Deze wijsheid kende men dan ook al heel vroeg in de geschiedenis. Het is zelfs zo dat sommige culturen zoals de Romeinen, Grieken en Chinezen er regelmatig een gewoonte van maakten om te baden in kruiden. Het is uiteraard belangrijk om te weten welke effecten bepaalde kruiden of combinaties van kruiden hebben op het lichaam. Sommige kruiden kalmeren de huid, anderen bevorderen slaap of ontspannen pijnlijke spieren. Er bestaan ook verschillende methodes om kruidenbaden te nemen. Ook het tijdstip waarop men een bad neemt en de temperatuur is belangrijk bij het nemen van een bad.
Waarom een kruidenbad nemen?
Kruidenbaden zijn aromatische baden die een gezonde werking hebben op het lichaam en de geest. De kruiden hebben een zuiverend effect. Bovendien is alles heel natuurlijk waardoor men weinig tot geen bijwerkingen zal ondervinden. Het maken van eigen kruidenbuiltjes is het meest efficiënt.
Effecten van kruidenbaden?
Men kan dankzij kruiden of combinaties ervan heel wat effecten beogen. Zo kan het nemen van een kruidenbad de huid doen kalmeren of het kan pijnlijke spieren doen ontspannen waardoor ook de pijn wat afneemt. Een kruidenbad kan ook de bloedsomloop doen stimuleren of een slaapgevoel opwekken of net doen afnemen. Uiteraard kan men ook gewoon genieten van de geur van een kruidenbad waardoor men zich vaak beter kan ontspannen.
Manieren om een kruidenbad te nemen
Er zijn een aantal manieren waarop men een kruidenbad kan nemen. De makkelijkste manier is om een aantal zakjes kruidenthee in je badwater te leggen. Deze manier is makkelijk omdat men niet veel voorbereidingswerk heeft.
Men kan echter ook zelf kruidenbuiltjes maken. Dit doet men door lapjes kaasdoek te nemen en daar de kruiden op te leggen. Vervolgens bindt men de buiteltjes dicht en hangt men die aan de kraan zodat het water er overheen stroomt. Men kan ze eveneens gewoon in het bad leggen natuurlijk.
Recepten van kruidenbaden
Baden om een kalmerend effect te bekomen
Indien men zichzelf wat kalmte wil gunnen, kan men gebruik maken van linde. Linde kalmeert namelijk de zenuwen. Om een eigen kruidenbuil te maken heb je volgende ingrediënten nodig:
- 1/4 kop gedroogde linde
- 1/4 kop gedroogde smeerwortel
- 1/4 kop gedroogd duizendblad
- 2 eetlepels zemelen
Functies van de ingrediënten?
De ingrediënten van bovenstaand recept hebben uiteraard elk hun functie. Zo kalmeert linde de zenuwen, geneest smeerwortel huidirritaties en maken de zemelen het water zachter. Het duizendblad is een oud Chinees kruid. Het heeft een bloedvatvernauwende en spierontspannende werking.
Het aromatisch effect van citroen /
Bron: Ulleo, Pixabay Verkwikkend bad met citroen en gember
Een verkwikkend bad kan men nemen door gember, citroen en peterselie te combineren. De ingrediënten die men nodig heeft om dit kruidenbuiltje te maken zijn:
- 1/4 fijngesneden gemberwortel
- 1/4 kop gedroogde peterselie
- 1/2 kop geraspte citroenschil
- 2 eetlepels zemelen
Functies van de ingrediënten?
De fijngesneden gemberwortel stimuleert de bloedsomloop. Peterselie is dan weer een kruid dat de oude Romeinen al gebruikten om de huid te verstevigen. De citroenschil heeft dan weer een reinigend en aromatisch effect. Zemelen zijn net zoals in het vorige recept er om het water zachter te maken.
Verkwikkend bad met basilicum en eucalyptus
Men kan ook kiezen voor een bad op basis van basilicum, pepermunt en eucalyptus. Deze kruiden stimuleren de geest en zorgen voor een afname van de vermoeidheid. De ingrediënten die men nodig heeft:
- 1/4 kop gedroogde basilicum
- 1/4 kop gedroogde eucalyptus
- 1/4 kop gedroogde pepermunt
Functies van de ingrediënten?
De basilicum zorgt voor een verkwikking van de geest terwijl de eucalyptus concentratiestoornissen tegen gaat. De pepermunt dient om concentratieverlies te verlichten alsook geestelijke vermoeidheid.
Verkwikkend bad met rozemarijn en salie
Ook rozemarijn kan gebruikt worden tegen geestelijke vermoeidheid. Salie heeft dan weer een goed effect op concentratiestoornissen. De ingrediënten die men nodig heeft:
- 1/4 kop gedroogde rozemarijn
- 1/4 kop gedroogde salie
- 2 eetlepels zemelen
Het wonderlijke effect van sinaasappel /
Bron: Lightstargod, Pixabay Opwekkend effect van citroen en sinaasappel
Om lethargie, somberheid of angst tegen te gaan, kan men gebruik maken van de natuurlijke effecten van sinaasappel en citroen. In dit recept gebruikt men volgende ingrediënten:
- 1/4 kop geraspte citroenschil
- 1/4 kop geraspte sinaasappelschil
- 1 eetlepel gedroogde peterselie
- 1 eetlepel gedroogde smeerwortel
Functies van de ingrediënten?
De citroenschil voorkomt lethargie. Lethargie is een ziekelijke slaapzucht die vaak gepaard gaat met een passieve houding. De sinaasappelschil werkt tegen somberheid en angst. Peterselie stimuleert het lichaam. De smeerwortel heeft een licht ontstekingsremmend effect en geneest huidirritaties.
Weetjes
Wist je dat ...
- het helpt om zout toe te voegen aan een bad om duizeligheid te voorkomen bij het nemen van een warm bad?
- de ideale temperatuur van een ochtendbad 36°C is?
- een avondbad dient om te ontspannen en daar de ideale temperatuur 38 tot 39°C voor is?
- je na een intensieve lichamelijke inspanning een bad kan nemen om pijnlijke spieren of gewrichten te voorkomen? De ideale temperatuur bedraagt hiervoor 40 à 42°C.
- je een hydraterende lotion na een bad het best op je huid smeert wanneer die nog warm en vochtig is?
- je na het nemen van een bad het vochtgehalte van je lichaam weer op peil moet brengen? Dit kan met het drinken van veel water of een kruidenthee.