Geneeskrachtige kruiden bij gebrek aan eetlust

Gebrek aan eetlust voor een dag of een paar dagen hoeft voor een gezond mens geen enkel probleem te zijn. Wanneer het langer aanhoud, of voorkomt bij mensen met ondergewicht, kan het wel degelijk problemen opleveren. Daarbij komt dat men zich bij gebrek aan eetlust over het algemeen ook slecht voelt. Er zijn verschillende kruiden in de natuur of het keukenkastje te vinden die helpen de eetlust te hervinden, zoals peterselie, rozemarijn en daslook.

Wanneer behandelen

In de moderne maatschappij wordt tijdelijk gebrek aan eetlust door veel mensen niet als negatief beschouwd. Echter kan het grote nadelen hebben wanneer je bepaalde voedingsstoffen niet meer voldoende binnen krijgt. Één of enkele dagen weinig eten is over het algemeen niet erg, maar als het langer aanhoud kan het wel gevaarlijk zijn. Gebrek aan eetlust kan een symptoom zijn van verschillende ziekten. Ga daarom bij twijfel naar de dokter. Wanneer mensen met ondergewicht of kinderen last hebben van ondergewicht is dit een extra punt van aandacht. Het kan veel sneller problemen opleveren wanneer zij niet eten. Onthoud wel voor je een afspraak maakt met een dokter dat even geen eetlust hebben op zich niet ongezond is.

Hoe behandelen

De huidmiddeltjes gemaakt van geneeskrachtige kruiden die in dit artikel benoemd worden kunnen vrijwel altijd gebruikt worden. Alleen wanneer overgevoeligheid voor de plant bekend is, is het af te raden de middelen te gebruiken. Rozemarijn is een geval apart, dit mag niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden.

Peterselie (Petroselinum crispum)

Van peterselie is zowel het blad als de wortel te gebruiken. Het bevat apiol, wat het maag-darmkanaal stimuleert en de spijsvertering bevordert. Verder bevat peterselie veel vitamines, dus zelfs wanneer het effect uitblijft is het goed om te gebruiken wanneer men niet wil eten. Peterselie kan gemakkelijk tot een thee worden verwerkt. De thee dient een kwartier tot een half uur voor het eten te worden gedronken, ten minste drie maar per dag. Voor de thee is nodig:
  • water
  • 2 theelepels peterselie blad/wortel
Kook een kop water en snijdt de peterselie fijn. Giet het water over de peterselie en dek het geheel af zodat de warmte niet ontsnapt. Laat het geheel tien minuten trekken alvorens het te zeven.

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

Rozemarijnblaadjes staan erom bekend dat ze ontspannend werken. Ze bevatten ook bitterstoffen, die de afscheiding van maagsappen bevorderen. Het kan ook spijsverteringsklachten tegengaan. Ook van rozemarijn kan gemakkelijk een thee worden gemaakt. Drink deze drie maal daags, het moment waarop maakt niet zoveel uit. Voor de thee is nodig:
  • water
  • 1 theelepel rozemarijnblad
De werkwijze voor het bereiden van deze thee is vrijwel hetzelfde als voor het bereiden van peterseliethee. Het rozemarijnblad wordt fijngehakt, en hier wordt een kop kokend water aan toegevoegd. Het geheel moet tien minuten afgedekt trekken en vervolgens gezeefd worden.
Let op: Rozemarijnthee mag niet gedronken worden tijdens de zwangerschap. Het kan weeën opwekken.

Daslook (Allium ursinum)

Daslook is in Limburg op bepaalde plaatsen in grote hoeveelheden aanwezig. De jonge bladeren en de wortels kunnen worden gebruikt als geneesmiddel. De etherische oliën in daslook kunnen de eetlust opwerken en de maag-darmwerking bevorderen. Daslook kan rauw worden gegeten, of worden verwerkt in gerechten. Het kan bijvoorbeeld door een salade gebruikt worden, of fijngesneden door sauzen gemengd worden.
Let op: Daslookblad lijkt op het blad van Lelietje-van-dalen. Deze laatste is giftig. Daslook is herkenbaar een de knoflook- of uiengeur.
Daslook Allium ursinum / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Daslook Allium ursinum / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Lelietje-van-dalen Convallaria majalis / Bron: Michel, Wikimedia Commons (Publiek domein)Lelietje-van-dalen Convallaria majalis / Bron: Michel, Wikimedia Commons (Publiek domein)
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden en hun toepassing in de keukenKruiden kunnen aan een gerecht een verrassende en lekkere smaak geven. Maar welk kruid moet je nou bij welk gerecht gebr…
Kruidengeneeskunde: rozemarijnKruidengeneeskunde: rozemarijnRozemarijn is een kruid dat in de kruidengeneeskunde veelvuldig gebruikt wordt. Rozemarijn helpt namelijk bij het vermin…
Kruiden in de keuken, hoe gebruik je ze?Kruiden in de keuken, hoe gebruik je ze?Je ziet ze vaak bij tuincentra en in de supermarkt, bakjes met verse kruiden, zoals salie, rozemarijn, citroenmelisse, b…
Rozemarijn (rosmarinus officinalis)Rozemarijn (rosmarinus officinalis)Rozemarij vormt een belangrijk ingrediënt uit de tuin in de keuken. Met rozemarijn haalt u de Provençaalse zon in uw tui…

Psychisch genezer Oscar EstebanyDr. Justa Smith (een geleerde en lid van de Franciscaner orde) werkte met de Canadese psychisch genezer Oscar Estebany o…
Vrolijkheid, je kunt het lerenVrolijkheid, je kunt het lerenVolgens sommige zit vrolijkheid in de mens of niet en toch kan je het leren. Echt leren genieten en dat gehaaglijke gevo…
Bronnen en referenties
  • A. Iborg, 2004, Dumonts kleine geneeskruiden lexicon, DuMont www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Michel, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.