Vrolijkheid, je kunt het leren

Vrolijkheid, je kunt het leren Volgens sommige zit vrolijkheid in de mens of niet en toch kan je het leren. Echt leren genieten en dat gehaaglijke gevoel creëren wat vrolijkheid met je lichaam doet. Wat kan je zoal doen om dit te bewerkstelligen?

Gedrag

In gedrag zijn er een aantal zaken die je relatief eenvoudig kunt doen, maar je moet het jezelf in die zin eigen maken, dat het een tweede natuur wordt. Je merkt enig moment niet meer op dat je het doet, maar het gevoel is lekker en dan heb je bereikt wat je wilde.

  • Maak dagelijks een stevige wandeling van minimaal 15 tot 20 minuten. Bij voorkeur in de natuur of natuurrijke omgeving en als je het samen met iemand anders doet, bespreek dan datgene waar je vrolijk van wordt, waar je passie ligt etc. Dus geen pauzepraatje waar het werk gewoon door gaat, alleen in een andere omgeving.
  • Vrienden/kennissen, maar vooral die mensen waar je niets van hoeft of moet. Niet minimaal eenmaal per week een afspraak, omdat het zo hoort of alles wat je bezighoudt direct tegen ze aan moet houden. Vrienden/kennissen die elkaar vrij laten en als je elkaar ziet is het goed.
  • De muziek die jij prettig vindt, maakt dat je vrolijker wordt en datgene wat je aan het doen bent, langer volhoudt en je relativeert gemakkelijker. Een mp3 speler in de buurt kan dus geen kwaad.
  • Omring je met geuren die je prettig vindt. Of dit nu een plantje of een bosje bloemen uit de omgeving is of een lekker parfum waar je vrolijk van wordt. Het maakt je rustiger, zachter en je zult dus eerder lachen.
  • Ben vriendelijk naar mensen in de omgeving. Lach naar iemand als je deze passeert en wacht niet af of deze persoon het eerst doet (of helemaal niet). Het gaat om jouw. Waar je ook bent, dat maakt niet uit: op straat, in de winkel, het sportveld/de tribune, op het werk (ook al ken je de collega niet).
  • Het klinkt misschien vreemd, maar als vrouw is het goed minimaal een homoseksuele vriend te hebben. De relatie met deze man is anders dan met een heteroseksuele man en de andere – ongedwongen – manier van vriendschap, maar wel met aandacht, doet iets met de vrouw. Zo is gebleken uit onderzoek (Mount Saint Vincent University).

Voeding

We zijn gewend om – als we het goed doen – de schijf van vijf aan te houden, maar deze is misschien niet achterhaalt, maar is minder eenheidsworst als we hem destijds voorgeschoteld kregen.

  • Luister naar je lichaam en eet – kleine porties – als je lichaam er om vraagt. Meerdere malen pers dag is niet verkeerd, alleen is dit niet voor iedereen weggelegd. Maar als het kan, is het niet verkeerd. De voedingsstoffen worden zo beter verdeeld en je voelt je prettiger in je lichaam.
  • Je aandacht kan afgeleid zijn als je trek krijgt in iets wat niet in de schijf van vijf past. Je kunt het weerstaan, maar je kunt er ook aan toe geven (leg jezelf dan op dat het bijvoorbeeld maximaal eenmaal per dag mag voorkomen). Heb je dus enorme zin in chocolade, neem dan een blokje. Puur is beter als melk, dus probeer hier op te letten. Neem enkele dropjes als je enorme trek in drop krijgt of neem koekje (een geen grote roze koek!) als je hier zin in hebt.
  • Acht glazen water per dag is goed, maar niet iedereen wordt er vrolijk van. Wil je toch aan de norm voldoen, vul je water dan aan met enkele lekkere kopjes (groene) thee, druppel wat citroen in je water of maak een ander dun sapje, al naar gelang je smaak. Dit telt allemaal mee in de norm van acht glazen.
  • Naam als tussendoortje ook eens een speciale reep. Het zijn niet de vet of koolhydraten bommen zoals we die al enig tijd kennen, maar afgestemd op de man of vrouw die bewust met de voeding om gaat en wel iets binnen wil krijgen wat lekker is, maar niet een complete maaltijd is. De speciale merken hebben repen met fruit, chocolade (toch niet veel calorieën) of noten met granen. Meestal weinig koolhydraten en niet meer dan 150/180 calorieën. Daar wordt je om meerdere redenen vrolijk van.

Zijn…

Het is zo gemakkelijk om te zeggen, ben gewoon vrolijk, maar door er bewust mee bezig te zijn, kan je wel dat rustgevende, zachte gevoel creëren. Niet met vorige week of morgen bezig zijn, in het nu leven en je zintuigen gebruiken in alles wat je doet. Wel bewust doen en niet vanuit een routinematige beweging. Echt je zintuigen inzetten en ervaren als een klein kind wat je ziet, voelt, ervaart. En volhouden.

Zo ervaar je alles beter en is die plensbui plots niet meer zo vervelend, maar voel je de druppels op je gezicht. Is dat uurtje sporten geen opgaaf meer, maar voel je hart kloppen in je lijf en je benen bewegen. En is die huilbui van de baby niet vervelend, maar een signaal dat er iets is … meestal honger! Laat het je goede humeur net verpesten en zie de lol er van in, relativeer ieder mogelijk probleempje / obstakel.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lachen is gezondLachen geeft je een goed gevoel, breekt het ijs, versterkt het immuunsysteem. Er bestaan verschillende soorten lachen, v…
Voedsel revolutie: Het Nieuwe EtenVoedsel revolutie: Het Nieuwe EtenIs het Nieuwe Eten een voedsel revolutie? Wat is gezond eten? Wat is gezonde voeding? Waar draait het om met het Nieuwe…
Afvallen? Begin bij je hoofdAfvallen? Begin bij je hoofdHet is zo makkelijk gezegd: afvallen, je moet het gewoon doen. Maar hoe verander je je eetpatroon als alles in je systee…
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…

Geneeskrachtige kruiden bij gebrek aan eetlustGebrek aan eetlust voor een dag of een paar dagen hoeft voor een gezond mens geen enkel probleem te zijn. Wanneer het la…
MBT-schoenen: afvallen en sterker wordenAfvallen of sterker worden dankzij je schoenen? Schoenenfabrikant MBT heeft een aantal schoenen op de markt gebracht waa…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.