Psychisch genezer Oscar Estebany

Dr. Justa Smith (een geleerde en lid van de Franciscaner orde) werkte met de Canadese psychisch genezer Oscar Estebany om te onderzoeken of psi (mentale en fysieke bovennatuurlijke verschijnselen) enzymen kunnen beinvloeden. In de zestiger jaren van de vorige eeuw werd een belangrijk onderzoek naar zijn geneeskrachten uitgevoerd.

Oscar Estebany ontdekt zijn geneeskrachtige vermogens

Oscar was een gewezen Hongaarse legerkolonel die zijn vermogens tot genezing ontdekte in de dertiger jaren van de vorige eeuw toen hij cavalerie-paarden masseerde. In de jaren veertig van diezelfde eeuw verwierf Oscar zich in Budapest een reputatie als genezer. Hij bleef zijn beroep uitoefenen, ook toen hij in 1955 naar Canada verhuisde. Honderden genezingen (meestal van kwalen die door gewone artsen niet genezen konden worden) werden aan hem toegeschreven. In 1961 ging Oscar ermee accoord dat dr. Bernard Grad van de McGill Universiteit zijn geneeskracht wetenschappelijk testte.

Suggestie

De meest voor de hand liggende verklaring voor psychisch genezen is dat het door suggestie zou worden teweeggebracht. Het geloof dat de patient in de genezer heeft zou de genezing tot stand brengen. Daarom begon dr. Grad zijn experimenten met patienten die geen geloof in of kennis van de zogenaamde krachten van Oscar konden hebben. Deze patienten waren muizen. Dr. Grad bracht bij alle 300 muizen op dezelfde plaats een klein wondje aan en verdeelde de dieren in drie gelijke groepen. De eerste groep werd behandeld door Oscar, de tweede door mensen die beweerden niet over psychische geneeskracht te beschikken en de derde groep werd niet behandeld.

Het resultaat

Oscar behandelde de dieren door tweemaal per dag hun kooi een kwartier lang vast te houden. Na 16 dagen werden de wonden opgemeten. Ontdekt werd dat de afmetingen van de wonden bij de muizen die Oscar had behandeld, slechts half zo groot waren als de wonden van de muizen uit de andere twee groepen.

Groei van gersteplanten

Bij een ander experiment vergeleek dr. Grad de groei van twee groepen gersteplanten. De ene groep werd besproeid met een oplossing die Oscar een half uur had vastgehouden. De andere groep kreeg eenzelfde behandeling, alleen werd de oplossing niet door Oscar beinvloed. De psychisch behandelde vloeistof bevorderde een sterkere en gezondere groei bij de planten. Dr. Grad bracht verslag uit over zijn experimenten in het International Journal of Parapsychology. Hij was echter niet in staat om een verklaring voor de resultaten te geven.

Het onderzoek van dr. M. Justa Smith

Dr. M. Justa Smith was directrice van onderzoek aan het 'Human Dimensions Institute' (Instituut voor Menselijke Verhoudingen) van het Rosay Hill College in Buffalo, New York. Justa is biochemicus, die behoort tot de orde van de Franciscanen. Zij redeneerde dat als psychisch genezen voorkomt, dat dan ook invloed moet kunnen uitoefenen op de enzymen van lichaamscellen. Enzymen zijn stoffen die de chemische veranderingen in de cellen bevorderen en gebrek aan enzymen is de voornaamste lichamelijke oorzaak van ziekte. Om de gezondheid te bevorderen is het nodig dat de chemische reacties van bepaalde enzymen in het lichaam versneld en van andere enzymen afgeremd worden.

Trypsine

Dr. Justa had al heel wat onderzoek verricht naar het enzym trypsine, waarvan haar bekend was dat het ernstig beschadigd kan worden door blootstelling aan ultraviolet licht. Zij prepareerde een fles trypsine in een oplossing en beschadigde de moleculaire structuur van het enzym door het bloot te stellen aan ultraviolet licht. Daarna liet ze Oscar zijn handen aan de zijkanten van de fles houden. Ieder kwartier haalde ze een kleine hoeveelheid van de oplossing uit de fles en analyseerde die in een hooggevoelige machine die spectrofotometer wordt genoemd. Bij eerdere experimenten met Oscar had dr. Justa ontdekt dat Oscar reacties in gezonde enzymenketenen kon versnellen, maar nu kwam zij tot de ontdekking dat hij zelfs beschadigde moleculen kon herstellen.

Experimenten met andere genezers en andere enzymen bevestigden de ontdekking. De psychische genezers bij de experimenten van dr. Justa konden niet weten welke enzymen er in de flessen zaten die ze vasthielden. Ze wisten evenmin of een versnelling of vertraging van de activiteit in een bepaalde fles een eventueel positief effect zou hebben. Toch veroorzaakten de genezers onveranderlijk de gewenste chemische reacties. Toen dr. Justa Smith de resultaten van haar onderzoek aan de wetenschap presenteerde, deed ze dat onder de zeer toepasselijke titel: "Psychisch Genezen - Mythe in de Wetenschap".
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suggestie: betekenisSuggestie: betekenisEen suggestie geven of een suggestie wekken doet iedereen wel eens. Vaak is dit onbewust en gebeurt het zonder opgaaf va…
Welke geneeskrachtige planten helpen tegen ADHD en ADD?Welke geneeskrachtige planten helpen tegen ADHD en ADD?Steeds meer kinderen, tieners en volwassenen lijden aan ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en aan leer- en…
Savantsyndroom: Aandoening met uitzonderlijke vermogensSavantsyndroom: Aandoening met uitzonderlijke vermogensHet savantsyndroom (savant syndroom) is een aandoening waarbij een patiënt met een significante verstandelijke beperking…
Spaarbank & de vermogensspaarrekening van ABN AMROSpaarbank & de vermogensspaarrekening van ABN AMRODe Vermogens Spaarrekening 2019 van ABN AMRO is interessant voor de trouwe spaarder die zijn geld een jaar laat staan te…
Geneeskrachtige kruiden bij gebrek aan eetlustGebrek aan eetlust voor een dag of een paar dagen hoeft voor een gezond mens geen enkel probleem te zijn. Wanneer het la…
Bronnen en referenties
  • International Journal of Parapsychology Psychisch Genezen - Mythe in de Wetenschap
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.