Thee gezond? Verschillende thees met gezonde effecten

Thee gezond? Verschillende thees met gezonde effecten Elke thee zonder enkele toevoeging (zoals suiker) is in principe hartstikke gezond doordat het alleen heet water en theeplanten of kruiden bevat. Er zijn daarnaast positieve gezondheidseffecten die thee kan brengen. Verschillende soorten thee kunnen verschillende gezonde effecten hebben. Het kan om thees gaan die worden gemaakt van originele theeplanten (zoals bij groene en zwarte thee), maar ook om thees die worden gemaakt van kruiden (zoals rooibos en muntthee).

Thee verlaagt de kans op hart- en vaatziekten

Het drinken van thee gemaakt door de originele theeplanten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Precies duidelijk waarom is het niet. Het zou kunnen komen door de theïne (andere benaming voor cafeïne) of door de antioxidanten die te vinden zijn in originele thee. Dit gegeven is een resultaat uit een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht. Zij volgden de eetgewoontes van 37.000 Nederlanders voor 13 jaar. Een gegeven: wie meerdere koppen zwarte thee drinkt op een dag, heeft +- 40% minder kans op verkalking van de slagaders.

Thee verlaagt de kans op diabetes type 2

Waarschijnlijk zorgen de antioxidanten in thee ervoor dat de kans op diabetes type 2 vermindert. Antioxidanten beschermen in schadelijke stoffen in bijvoorbeeld de voeding. Antioxidanten zijn vooral te vinden in groene thee. Volgens de Universiteit van Utrecht verlaagt de kans op diabetes type 2 met 40% wanneer je drie of meer koppen thee drinkt op een dag. Uit een Australisch onderzoek blijkt dit 15%, minder maar toch nog een verbetering!

Rooibos thee voor een goede stoelgang, een lager cholesterolgehalte en tegen allergische reacties

 • Rooibos thee voor een goede stoelgang: in rooibosthee zit een beetje looizuur. Looizuur heeft een positief effect op de darmen, waardoor de stoelgang zal vertragen. Effect is pas te merken bij het regelmatig drinken van rooibosthee.
 • Rooibos thee voor een rustgevend gevoel: in rooibosthee zitten kruiden die zorgen voor een rustgevend gevoel. Daarnaast zit er geen theïne (of cafeïne) in rooibosthee.
 • Rooibos thee tegen allergieën: stoffen die allergische reacties veroorzaken worden door andere stoffen uit rooibosthee geremd. Hierdoor kan een allergische reactie minder worden wanneer je rooibosthee drinkt.
 • Rooibos thee tegen een hoog cholesterolgehalte: het gehalte van het slechte LDL-cholesterol verlaagt door het veel drinken van rooibosthee. Daarnaast verhoogt het gehalte van het HDL-cholesterol, wat het goede cholesterol is.
Lees hier meer over rooibosthee.

Kamillethee tegen maagklachten

Kamille werkt op de maag ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft een beschermend effect op het maagslijmvlies en zorgt daarnaast voor vermindering van spierkrampen. Al deze positieve effecten zijn te danken aan de estherische olie die in kamille te vinden is. Het kan helpen bij ontsteking van de maagslijmvlies, bij maagzweren en andere maagklachten. Al snel kan het drinken van kamillethee effect hebben.

Muntthee tegen griep (verkoudheid), maagklachten en overmatige haargroei bij vrouwen

 • Muntthee tegen griep: muntthee heeft een slijmoplossende werking en zorgt daardoor dat je je beter voelt tijdens een verkoudheid of griepje.
 • Muntthee tegen maagklachten: munt zorgt voor de afscheiding van verteringssappen, de afvoer van darmgassen en het opwekken van de eetlust. Dit zorgt voor een betere maagwerking. Kijk ook bij 'kamillethee' wanneer je last hebt van maagklachten.
 • Muntthee tegen haargroei bij vrouwen: het is niet zeker of dit waar is, maar volgens een Turks onderzoek kan het vrije testosterongehalte in het bloed verlagen door het drinken van muntthee. Dit zorgt bij vrouwen voor het voorkomen van een teveel aan haargroei.
Lees hier meer over muntthee.

Cranberrythee tegen blaasontsteking

De darmbacterie die zorgt voor het onstaan van blaasontsteking kan worden bestreden door het drinken van cranberrythee (naast andere cranberryproducten). Dit is onderzocht bij een aantal jonge vrouwen die cranberrycapsules innamen. De kans op blaasontsteking daalde voor hen met 40% (aldus onderzoekers van het AMC). Daarnaast is het drinken van thee goed voor het 'uitspoelen' van de blaas wanneer je last hebt van een blaasontsteking.
© 2013 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thee: een gezonde drankThee: een gezonde drankThee is een warme drank gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Er zijn echter vele varianten…
Alles over theeAlles over theeThee wordt al tijden lang gedronken. Thee is heel gezond, het bevat geen calorieën past in elk dieet. Daarnaast zijn er…
Is thee gezond of ongezond?Is thee gezond of ongezond?Er is veel gezegd en geschreven over de effecten van thee op de gezondheid. Enerzijds wordt vaak aangehaald dat thee een…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…

Astma en een goed voedingspatroonAstma en een goed voedingspatroonEr wordt steeds meer bekend over het belang van goede voeding. Er zijn een hoop aandoeningen die te voorkomen of te bepe…
Kruidenwijsheid: GinsengKruidenwijsheid: GinsengGinseng behoort tot de kruiden die je niet bij iedereen in huis tegenkomt. Hoewel er wel ginsengthee bestaat is dat niet…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Congerdesign, Pixabay
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20833235
 • http://gezondheid.plusonline.nl/voeding/artikelen/2812/is-thee-echt-zo-gezond
 • Ishetgezond.nl
 • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/2823584/2011/07/30/Volkswijsheid-klopt-cranberry-s-helpen-tegen-blaasontsteking.dhtml
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aarmunt
 • Wikipedia
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 04-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.