Astma en een goed voedingspatroon
Er wordt steeds meer bekend over het belang van goede voeding. Er zijn een hoop aandoeningen die te voorkomen of te beperken zijn met de juiste voeding. Astma is bijvoorbeeld zo'n aandoening.
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Tijdens een astma-aanval worden de luchtwegen nauwer waardoor je moeite krijgt met ademhalen.
Prikkels veroorzaken een astma-aanval. Voorbeelden van deze prikkels zijn koude lucht, zware inspanning en stress. Ook kunnen de prikkels allergenen zijn. Allergenen zijn stoffen die aanwezig zijn in de omgeving en die allergische reacties kunnen opwekken. Voorbeelden van allergenen zijn:
- Pollen
- Huidschilfers van dieren
- Huisstof
- Milieuvervuiling
- Bepaalde voedingsstoffen
- Parfum
- Sigarettenrook
Kenmerken
Constante kleine ontstekingen in de longen veroorzaken de symptomen van astma. De belangrijkste kenmerken van astma zijn:
Benauwd zijn
Bij een astma-aanval kun je het gevoel hebben dat je stikt. Dit komt omdat de longen overvol raken met lucht, die ze niet meer goed kunnen verversen. Het is een naar gevoel, maar in principe ongevaarlijk. Bij benauwdheid is het goed om rustig te gaan zitten en de luchtweg vrij te maken van bijvoorbeeld strakke kleding.
Hoesten
Sommige mensen me astma hoesten veel. Het kan zijn dat er slijm meekomt. Dit komt omdat de slijmvliezen in de neus en longen door de overprikkeling meer slijm aanmaakt dan normaal. Hoesten zorgt ervoor dat het slijm loskomt.
Piepend ademen
Een piepende ademhaling komt omdat de luchtpijp en de bronchiën zich vernauwen, doordat de omliggende spiertjes gaan verkrampen. Er is dan minder ruimte voor de lucht om doorheen te gaan.
Kortademig zijn
Kortademig zijn betekent dat je snel buiten adem bent en dan de neiging krijgt om naar lucht te happen. Vaak ga je dan hijgen, omdat het voelt alsof het onderste deel van de longen dichtzit waardoor je korte adem teugen neemt.
Astma en allergieën
Bijna iedereen die astma heeft, heeft allergieën. Bekend bij astma is een voedselallergie voor zuivelproducten, eieren, soja, tarwe, gist en citrusfruit. Maar ook voor conserveringsmiddelen en dergelijke toevoegingen. Histamine veroorzaakt zowel astma als een allergische reactie.
Allergenen zorgen ervoor dat de slijmvliezen van de luchtwegen opzwellen en ontstoken raken. Er wordt extra slijm geproduceerd en de spieren van de luchtwegen trekken zich samen. Er blijft dan minder ruimte over waardoorheen de lucht in en uit kan stromen.
Gebrek
Bij astma heb je gebrek aan het vogende:
- Vitaminen A, bètacaroteen, B5, B6, B12, choline, C, D3 en E
- Mineralen koper, magnesium, mangaan, molybdeen, selenium, silicium en zink
- Onverzadigde omega-3-vetten
- Aminozuren glutamine en glutathion
- Vezels voor een goed werkende darmflora
- Ontstekingsremmende voeding
Astma en voeding
Naast het gebruik van medicijnen bij astma kun je het zelf ook beperken door de juiste voeding te nemen. Astma gaat gepaard met een darmverstoring, waardoor de weerstand laag is. Enzymsystemen raken uitgeput, onder andere die van de alvleesklier. Juiste eiwitten zijn noodzakelijk, net als onverzadigde vetzuren en geen geraffineerde koolhydraten.
Eiwitten
Het is van belang niet meer dan drie keer per week vlees te nemen. Beter is nog door vlees te vervangen door vette vis, witvis, gevogelte of wild.
- Vis: heilbot, botervis, zeewolf, kabeljauw, paling, zalm, makreel, forel, tonijn
- Vlees: kip, kalkoen, wild, rundvlees
- Groenten: taugé, kikkererwten, champignons, linzen, witte bonen
- Pitten/zaden: pijnboompitten, pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad
- Noten: hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, walnoten
Koolhydraten
- Fruit: zwarte bes, abrikozen, perziken, mango, meloen, vijgen, veenbessen
- Groente: andijvie, artisjok, asperges, bieten, boerenkool, spruiten, prei, pompoen, witlof, rode paprika
- Granen: gierst, boekweit, zilvervliesrijst, kastanjes
Vetten
Denk hierbij aan extra vierge olijfolie, hazelnootolie, walnootolie, kokosvet, palmolie, roomboter.
Beperken en vermijden
- Vermijden van de allergenen in melkproducten, eieren, soja, tarwe, gist en citrus
- Vermijden van producten met histamine: varkensvlees, lever, rookworst, kaas, wijn, bier, banaan, kiwi
- Vermijden van suiker en geraffineerde koolhydraten
- Vermijden van slijmvormige producten, zoals banaan, pinda, suiker, melkproducten
Wanneer je je voedingspatroon zult aanpassen zul je merken dat je je steeds beter gaat voelen. Veel mensen vinden het moeilijk om meteen alles te vermijden. Het is belangrijk dat je ergens begint en zo beetje bij beetje wat gaat weglaten of vervangen. Zo heb je een beter overzicht en wanneer je merkt dat je je beter gaat voelen zal het het allemaal waard zijn.