Astma en een goed voedingspatroon

Astma en een goed voedingspatroon Er wordt steeds meer bekend over het belang van goede voeding. Er zijn een hoop aandoeningen die te voorkomen of te beperken zijn met de juiste voeding. Astma is bijvoorbeeld zo'n aandoening. Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Tijdens een astma-aanval worden de luchtwegen nauwer waardoor je moeite krijgt met ademhalen.
Prikkels veroorzaken een astma-aanval. Voorbeelden van deze prikkels zijn koude lucht, zware inspanning en stress. Ook kunnen de prikkels allergenen zijn. Allergenen zijn stoffen die aanwezig zijn in de omgeving en die allergische reacties kunnen opwekken. Voorbeelden van allergenen zijn:
 • Pollen
 • Huidschilfers van dieren
 • Huisstof
 • Milieuvervuiling
 • Bepaalde voedingsstoffen
 • Parfum
 • Sigarettenrook

Kenmerken

Constante kleine ontstekingen in de longen veroorzaken de symptomen van astma. De belangrijkste kenmerken van astma zijn:

Benauwd zijn

Bij een astma-aanval kun je het gevoel hebben dat je stikt. Dit komt omdat de longen overvol raken met lucht, die ze niet meer goed kunnen verversen. Het is een naar gevoel, maar in principe ongevaarlijk. Bij benauwdheid is het goed om rustig te gaan zitten en de luchtweg vrij te maken van bijvoorbeeld strakke kleding.

Hoesten

Sommige mensen me astma hoesten veel. Het kan zijn dat er slijm meekomt. Dit komt omdat de slijmvliezen in de neus en longen door de overprikkeling meer slijm aanmaakt dan normaal. Hoesten zorgt ervoor dat het slijm loskomt.

Piepend ademen

Een piepende ademhaling komt omdat de luchtpijp en de bronchiën zich vernauwen, doordat de omliggende spiertjes gaan verkrampen. Er is dan minder ruimte voor de lucht om doorheen te gaan.

Kortademig zijn

Kortademig zijn betekent dat je snel buiten adem bent en dan de neiging krijgt om naar lucht te happen. Vaak ga je dan hijgen, omdat het voelt alsof het onderste deel van de longen dichtzit waardoor je korte adem teugen neemt.

Astma en allergieën

Bijna iedereen die astma heeft, heeft allergieën. Bekend bij astma is een voedselallergie voor zuivelproducten, eieren, soja, tarwe, gist en citrusfruit. Maar ook voor conserveringsmiddelen en dergelijke toevoegingen. Histamine veroorzaakt zowel astma als een allergische reactie.
Allergenen zorgen ervoor dat de slijmvliezen van de luchtwegen opzwellen en ontstoken raken. Er wordt extra slijm geproduceerd en de spieren van de luchtwegen trekken zich samen. Er blijft dan minder ruimte over waardoorheen de lucht in en uit kan stromen.

Gebrek

Bij astma heb je gebrek aan het vogende:
 • Vitaminen A, bètacaroteen, B5, B6, B12, choline, C, D3 en E
 • Mineralen koper, magnesium, mangaan, molybdeen, selenium, silicium en zink
 • Onverzadigde omega-3-vetten
 • Aminozuren glutamine en glutathion
 • Vezels voor een goed werkende darmflora
 • Ontstekingsremmende voeding

Astma en voeding

Naast het gebruik van medicijnen bij astma kun je het zelf ook beperken door de juiste voeding te nemen. Astma gaat gepaard met een darmverstoring, waardoor de weerstand laag is. Enzymsystemen raken uitgeput, onder andere die van de alvleesklier. Juiste eiwitten zijn noodzakelijk, net als onverzadigde vetzuren en geen geraffineerde koolhydraten.

Eiwitten

Het is van belang niet meer dan drie keer per week vlees te nemen. Beter is nog door vlees te vervangen door vette vis, witvis, gevogelte of wild.
 • Vis: heilbot, botervis, zeewolf, kabeljauw, paling, zalm, makreel, forel, tonijn
 • Vlees: kip, kalkoen, wild, rundvlees
 • Groenten: taugé, kikkererwten, champignons, linzen, witte bonen
 • Pitten/zaden: pijnboompitten, pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad
 • Noten: hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, walnoten

Koolhydraten

 • Fruit: zwarte bes, abrikozen, perziken, mango, meloen, vijgen, veenbessen
 • Groente: andijvie, artisjok, asperges, bieten, boerenkool, spruiten, prei, pompoen, witlof, rode paprika
 • Granen: gierst, boekweit, zilvervliesrijst, kastanjes

Vetten

Denk hierbij aan extra vierge olijfolie, hazelnootolie, walnootolie, kokosvet, palmolie, roomboter.

Beperken en vermijden

 • Vermijden van de allergenen in melkproducten, eieren, soja, tarwe, gist en citrus
 • Vermijden van producten met histamine: varkensvlees, lever, rookworst, kaas, wijn, bier, banaan, kiwi
 • Vermijden van suiker en geraffineerde koolhydraten
 • Vermijden van slijmvormige producten, zoals banaan, pinda, suiker, melkproducten

Wanneer je je voedingspatroon zult aanpassen zul je merken dat je je steeds beter gaat voelen. Veel mensen vinden het moeilijk om meteen alles te vermijden. Het is belangrijk dat je ergens begint en zo beetje bij beetje wat gaat weglaten of vervangen. Zo heb je een beter overzicht en wanneer je merkt dat je je beter gaat voelen zal het het allemaal waard zijn.
© 2013 - 2024 Enevien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feiten over allergie en hooikoortsFeiten over allergie en hooikoortsAllergie kan worden veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Zo'n 30% van de kans dat iemand allergische klachten krijgt i…
Astma (chronische ontsteking van de luchtwegen)Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Niet iedereen die astma heeft, heeft dezelfde symptomen. De ene pa…
Allergie voor pinda's en peulvruchtenAllergie voor pinda's en peulvruchtenBij kinderen boven de drie jaar is pindaovergevoeligheid een van de meest voorkomende allergieën voor voedsel. Ongeveer…

Pijnlijke vertering voedsel dunne darm: glutenvrij dieetPijnlijke vertering voedsel dunne darm: glutenvrij dieetHeb je net gegeten, krijg je na circa een uur tot drie uur ernstige pijn net onder je borstkas. Het is duidelijk dat het…
Thee gezond? Verschillende thees met gezonde effectenThee gezond? Verschillende thees met gezonde effectenElke thee zonder enkele toevoeging (zoals suiker) is in principe hartstikke gezond doordat het alleen heet water en thee…
Bronnen en referenties
 • Soorten astma, www.longfonds.nl
 • Studie natuurvoedingsadviseur, module 3, opleidingsinstituut Civas
Enevien (14 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.