Wat is ginseng en hoe gezond is het?

Basis van ginseng
De wortel Ginseng komt nog weinig in het wild voor en hebben we nu met name uit de kweek. Oorspronkelijk is ginseng afkomstig uit Noord China en Noord Korea. Nederlanders introduceerde het in Europa (nadat Marco Polo het voor het eerst meegebracht had naar Europa) en met name omdat het erg duur was en dus veel geld opleverde. Ginseng wordt nog steeds in het Verre Oosten, met name China, Korea, Japan, Siberië (het zuiden), gekweekt.De naam is afkomstig van “gin” wat verwijst naar “man” en “seng” wat verwijst naar “essentie”. De heer en koning van de kruiden.
Panax
De wortel is onderdeel van de klimopfamilie Panax. Er zijn verschillende soorten, waaronder de bekendste:
- Panax ginseng, Koreaans en Chinese ginseng
- Panax Quinquefolius, Amerikaans ginseng
- Panax Japonicus, Japanse ginseng
Het is niet de basis, maar de Amerikaanse ginseng wint de laatste tijd sterk aan populariteit. Er is niet een specifieke reden voor te bedenken.
Wat maakt ginseng voedzaam?
De wortel, waar het allemaal om gaat wordt al eeuwen gebruikt als medicijn. Inmiddels is het in vele vormen te koop variërend van de oorspronkelijke verse wortel tot het gedroogde exemplaar, maar ook in poedervorm, in tabletvorm of in thee is ginseng te koop.De geneeskrachtige werking wordt met name toegeschreven aan de ginsenosides, wat steroide-achtige stoffen zijn. Het is een algemeen tonicum wat wordt toegepast om langer te leven. Het is een product wat als algemeen “goed” voor de mens wordt beschouwd. Het heeft een positieve werking op de meest uiteenlopende zaken die het lichaam “draaiende” houden:
- de bloeddruk
- de stofwisseling
- vermeerdering van energie
- het immuunsysteem
- je stressniveau
- je hormonen
- je concentratieniveau

Men geeft aan een verminderde kans op verschillende kankersoorten (met name ginsenosides Rg3 en Rh2), zoals:
- maagkanker
- longkanker
- leverkanker
- baarmoederkanker
- mondkanker
- pancreaskanker
Heeft ginseng ook negatieve kanten?
Ginseng wordt afgeraden als je nierproblemen hebt, het kan bloedingen veroorzaken en stem af met de arts als je medicijnen gebruikt. Het gaat niet altijd goed samen en je kunt het maar zeker weten.Eet Aziatische ginseng niet meer dan 200 mg per dag en Amerikaans niet meer dan 300 mg per dag. Verder niet meer dan 4 weken aaneengesloten toepassen (je lichaam raakt er aan gewend), want als je meer neemt kan het hoofdpijn opleveren en je gaat minder goed slapen. Stop na een tijdje met het innemen en pak het daarna weer op. Wissel zo af, dan pas je het goed toe.