Wat is ginseng en hoe gezond is het?

Wat is ginseng en hoe gezond is het? Eigenlijk is ginseng bij lang niet iedereen echt bekend, maar menigeen veronderstelt dat ginseng wel gezond is. Als dat zo is, waar is dat dan op gebaseerd? Het komt er op neer dat we te weinig weten over ginseng, want wat is de geneeskrachtige werking, hoe pas je het toe en zijn er ook nog negatieve aspecten te benoemen over ginseng?

Basis van ginseng

De wortel Ginseng komt nog weinig in het wild voor en hebben we nu met name uit de kweek. Oorspronkelijk is ginseng afkomstig uit Noord China en Noord Korea. Nederlanders introduceerde het in Europa (nadat Marco Polo het voor het eerst meegebracht had naar Europa) en met name omdat het erg duur was en dus veel geld opleverde. Ginseng wordt nog steeds in het Verre Oosten, met name China, Korea, Japan, Siberië (het zuiden), gekweekt.

De naam is afkomstig van “gin” wat verwijst naar “man” en “seng” wat verwijst naar “essentie”. De heer en koning van de kruiden.

Panax

De wortel is onderdeel van de klimopfamilie Panax. Er zijn verschillende soorten, waaronder de bekendste:
 • Panax ginseng, Koreaans en Chinese ginseng
 • Panax Quinquefolius, Amerikaans ginseng
 • Panax Japonicus, Japanse ginseng
Het is niet de basis, maar de Amerikaanse ginseng wint de laatste tijd sterk aan populariteit. Er is niet een specifieke reden voor te bedenken.

Wat maakt ginseng voedzaam?

De wortel, waar het allemaal om gaat wordt al eeuwen gebruikt als medicijn. Inmiddels is het in vele vormen te koop variërend van de oorspronkelijke verse wortel tot het gedroogde exemplaar, maar ook in poedervorm, in tabletvorm of in thee is ginseng te koop.

De geneeskrachtige werking wordt met name toegeschreven aan de ginsenosides, wat steroide-achtige stoffen zijn. Het is een algemeen tonicum wat wordt toegepast om langer te leven. Het is een product wat als algemeen “goed” voor de mens wordt beschouwd. Het heeft een positieve werking op de meest uiteenlopende zaken die het lichaam “draaiende” houden:
 • de bloeddruk
 • de stofwisseling
 • vermeerdering van energie
 • het immuunsysteem
 • je stressniveau
 • je hormonen
 • je concentratieniveau
Bron: Peter Facebook, PixabayBron: Peter Facebook, Pixabay
Voor mensen met diabetes type 2 heeft het tevens een gunstige werking.

Men geeft aan een verminderde kans op verschillende kankersoorten (met name ginsenosides Rg3 en Rh2), zoals:
 • maagkanker
 • longkanker
 • leverkanker
 • baarmoederkanker
 • mondkanker
 • pancreaskanker

Heeft ginseng ook negatieve kanten?

Ginseng wordt afgeraden als je nierproblemen hebt, het kan bloedingen veroorzaken en stem af met de arts als je medicijnen gebruikt. Het gaat niet altijd goed samen en je kunt het maar zeker weten.

Eet Aziatische ginseng niet meer dan 200 mg per dag en Amerikaans niet meer dan 300 mg per dag. Verder niet meer dan 4 weken aaneengesloten toepassen (je lichaam raakt er aan gewend), want als je meer neemt kan het hoofdpijn opleveren en je gaat minder goed slapen. Stop na een tijdje met het innemen en pak het daarna weer op. Wissel zo af, dan pas je het goed toe.

Tot slot

Ginseng is, mits goed toegepast, voor de meeste mensen absoluut een aanrader. Het kan veel goed doen en voegt iets toe. Voor menigeen die er niet echt bekend mee is, is het een kwestie van uitproberen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruidenwijsheid: GinsengKruidenwijsheid: GinsengGinseng behoort tot de kruiden die je niet bij iedereen in huis tegenkomt. Hoewel er wel ginsengthee bestaat is dat niet…
Ginseng, de plantPanax ginseng is waarschijnlijk het kruid met de grootste gezondheidsreputatie. Door de grootschalige teelt, wisselende…
Ginseng en gember - Verschillend of hetzelfde?Zijn ginseng en gember hetzelfde of gaat het om een verschillend soort gewas? In tegenstelling tot wat veel mensen denke…
De geneeskracht van ginsengDe geneeskracht van ginsengDe officiële naam is panax ginseng. ´Pan´ betekent in het Grieks alles en ´axos´ betekent medicijn. Panax betekent zoiet…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.