Kruiden - Kruidentoepassing

Kruiden - Kruidentoepassing In Kruiden Gezond van A tot Z, de artikelen over Gezonde Kruiden, worden diverse kruiden beschreven. Sommige van deze kruiden worden toegepast bij oa. Fytotherapie of zijn Homeopathische middelen. Andere zijn te koop bij de groenteboer, in kruidenwinkels, toko's of zijn te kweken in eigen tuin of balkon. Verse kruiden kan men zelf verwerken en bereiden, bv. in de vorm van kruidenthee, kruidensap, kruidenolie of kruidensiroop. Hoe de bereiding in zijn werk gaat, wordt beschreven in dit artikel.

Verse Kruiden Gedroogde Kruiden

Verse kruiden zijn het beste, daar de geneeskrachtige werking van verse kruiden beter is dan die van gedroogde kruiden. Bij het gebruik van verse dan wel gedroogde kruiden is er een verschil in gebruik qua hoeveelheid. De omzetting kan je met een ouderwets, maar afdoend trucje doen, nl: één opgehoopte theelepel gedroogd kruid komt ongeveer overeen met de hoeveelheid verse kruiden die je met de vingers van een hand kan grijpen.

Kruiden bereiding

De juiste bereiding van kruiden is echter belangrijker dan de hoeveelheid. Er kunnen ook meerdere kruiden tegelijkertijd gebruikt worden (bv. bij meerdere klachten). De kruiden werken elkaar niet tegen, kunnen rustig gemengd en hoeven niet allemaal apart verwerkt te worden.

Kruiden Thee Aftreksel

Voor Kruidenthee of een aftreksel gebruik je:
  • één opgehoopte theelepel gedroogd(e) kruid(en) op een kop (1/4 liter). Overgiet dit met met heet water; laat het een halve minuut trekken en zeef dit vervolgens.
  • Soms dienen de kruiden geweekt te worden in koud water en daarna pas opgewarmd en gezeefd te worden. Voor houtige delen zoals wortels en stengels geldt een tijd van 12 uur weken. Ook hier weer één opgehoopte theelepel op een kop (1/4 liter) water. Het is handig om de bereide thee in een verwarmde thermoskan te schenken, daar anders de thee telkens opgewarmd moet worden in een heet waterbad.

Kruiden Sap

Neem het versgeplukte kruid of kruidendeel, was het en doe het vochtig c.q. met het afhangende water in een sapcentrifuge of eventueel een blender. Indien het te dik uitvalt, is dit te verhelpen door een beetje water of bouillon toe te voegen.

Kruiden Essence

Was de gekozen kruiden of kruiddelen en doe deze in een donkere fles. Overgiet het geheel met korenbrandewijn (38 tot 40% alcohol). Een ander soort brandenwijn, naar eigen smaak kan natuurlijk ook. Laat dit mengsel minimaal twee weken in de warmte staan.

Kruiden Olie

Doe de gekozen delen in een fles en overgiet het geheel met olie. Kies een olie naar eigen smaak. Dit kan iedere plantaardige olie zijn zoals bv. zonnebloemolie, maïsolie, lijnzaadolie etc. Meestal is een wat pittigere olie lekkerder (bv. olijfolie). Laat de fles met kruiden en olie gesloten en minstens drie weken in de warmte staan.

Kruiden Siroop

Doe een laag versgeplukte en gewassen kruiden in een geschikte pot van aardewerk of glas. Strooi hier een laag ongeraffineerde suiker overheen. Leg er dan weer om en om een laag van het kruid overheen etc., tot de pot vol is. Laat de lagen even rusten en vul daarna nog wat bij. Als de pot vol is, sluit hem dan luchtdicht af met enkele lagen huishoudfolie. Maak een kuil op een beschermde plek in de tuin en graaf de pot in. Dek de pot met een stuk hout af, voordat je de kuil dichtgooit. Door de gelijkmatige warmte van de aarde gaat het mengsel gisten. Graaf na ongeveer 8 weken de pot op. Laat het ontstane mengsel eerst koken en giet het vervolgens in flessen als het afgekoeld is.

Kruiden Zalf

De hoeveelheden die je moet gebruiken hangen af van hoeveel je wilt maken. Maar hou ongeveer 150 gram vet aan op een flinke hand kruiden. Verhit in een pan een gekozen hoeveelheid zuiver varkensvet en strooi er de gekozen kruiden in. Laat dit mengsel opschuimen en roer dit hierna enige tijd. Neem de pan van het vuur en laat deze een nacht afgedekt afkoelen. Verwarm het mengsel de volgende dag weer (tot het vloeibaar is). Zeef het vervolgens door een linnen doek. Vergeet niet om de uitgezeefde kruiden in de doek uit te persen en doe tot slot dit zalfje in een afsluitbaar glazen potje.

Kruiden Bad

Neem ca. 100 gram gedroogd kruid (of 1 emmertje vers kruid). Overgiet dit met heet water en laat dit ongeveer 5 minuten trekken. Zeef vervolgens dit kruidenpapje alvorens het bij het badwater te gieten. Harde, houtige planten of kruidendelen dienen eerst te weken in koud water gedurende 12 uur. Verwarm het koude aftreksel en giet het dan in het badwater. Om het kruidenbad goed in te laten werken is ca. 20 minuten nodig. Na het bad is het het beste om niet af te drogen, maar om het naakt in een badjas ongeveer een uur in te laten werken of na te zweten. Het inwerken of nazweten zal de nagestreefde geneeskrachtige of medicinale werking verhogen.

Kruiden Compres

Was de bladeren en plet ze met een deegroller op een plank. Doe de verse bladerbrij direct op de plek van de klacht of aandoening. Als het om een compres van een thee of essence e.d. gaat, doordrenk dan een linnen doek met de thee of het essence. De compressen dienen met een warme doek bevestigd te worden voor warmte isolatie. Indien het een mengsel betreft dat kan afgeven, dek dan eerst het compres af met plastic folie.

Verse Bladeren Compres

Dit betreft compressen met een brij van verse bladeren van bv. Hoefblad, Salie, Weegbree of bladeren en stengels van de Goudsbloem. Varieer en probeer bepaalde bladensoorten uit als compres tot duidelijk is welke plant of welk kruid een weldadige of de meest aangename werking heeft.

Damp Compres

Neem twee handenvol kruid en hang dit in een zeef boven een pan kokend water. De kruiden mogen niet in het water liggen, maar dienen verwarmd te worden door de damp. Doe vervolgens de inhoud van de zeef in een schone linnen doek en zeef dit gedampte kruid.

Kruiden Kussen

Vul een kussensloop met de kruiden of plantendelen die werken voor de bestaande klacht of aandoening en leg deze op de betreffende aangedane plek.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf je eigen kruidenthee makenZelf je eigen kruidenthee makenWe kennen allemaal de kruidenthee die in de winkel staat, maar ook het zelf maken van kruidenthee is mogelijk en helemaa…
Zo bewaar je verse kruidenZo bewaar je verse kruidenHoe bewaar je het best verse kruiden? Men kan ze al dan niet opgelost in olie of boter in de koelkast bewaren, men kan z…
Kruidengeneesmiddelen zelf makenHet is niet moeilijk om een kruidengeneesmiddel zelf te maken, het kost even wat tijd, maar de aanschaf voor dure spulle…
Kruidenbad: Van recepten tot effectenKruidenbad: Van recepten tot effectenKruidenbaden hebben een ontslakkende werking, zijn aromatisch en goed voor lichaam en geest. Deze wijsheid kende men dan…

Vitamines en MineralenIn alles, maar dan ook echt alles, wat we eten zitten vitamines en mineralen. Er bestaan er een heleboel vitamines en mi…
Voedingsstoffen en voedingsmiddelenVoedingsstoffen en voedingsmiddelenAlle wat u moet weten over mineralen, vetten, eiwitten, koolhydraten, water, vitamines. Wat een bouwstof, een reservesto…
Bronnen en referenties
  • Velthuis, G. Alles over Geneeskrachtige kruiden. Kosmos.
Jvd (613 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.