Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma (Curcuma longa) Kurkuma (Curcuma longa) met als effectief bestanddeel curcumine is een van de belangrijkste geneeskrachtige planten. Kurkuma wordt met succes toegepast bij een grote verscheidenheid aan ziekten, zoals ziekte van Alzheimer en zelfs kanker. Onderzoeksresultaten wijzen op de voordelen van kurkuma voor de preventieve behandeling van longziekten, darmziekten en leverziekten.

Wat is kurkuma

Kurkuma is een helder geel specerij dat curry zijn karakteristieke kleur geeft. Traditioneel is het ook bekend als Indiase saffraan of koenjit. Kurkuma wordt beschouwd als een belangrijk medicijn in de Chinese en Indiase geneeskunde. Kurkuma-olie heeft veel anti-inflammatoire effecten.

Curcumine is echter nog effectiever dan de olie en wordt gebruikt als de primaire farmacologische werkzame stof.
Talrijke studies hebben aangetoond dat curcumine net zo werkzaam is tegen ontstekingen in het lichaam als veel farmaceutische geneesmiddelen - zoals Hydrocortison, fenylbutazon (bepaalde geneesmiddelen voor reumatische pijn, die echter zo'n ernstige bijwerkingen hebben dat ze zelden worden voorgeschreven), aspirine en ibuprofen - maar zonder de schadelijke bijwerkingen.
Curcumine werkt op soortgelijke wijze als deze geneesmiddelen, omdat het onder andere krachtige anti-inflammatoire eigenschappen heeft.

Ontstekingen

Vrije radicalen kunnen leiden tot artritis. Aangezien kurkuma een sterke antioxiderende werking heeft, kan het succesvol worden ingezet bij ontstekingsziekten zoals artritis.

Beroerte en hartaanval

Kurkuma verhindert ook de oxidatie van cholesterol. Cholesterol is pas echt gevaarlijk wanneer het wordt geoxideerd, aangezien het dan schade aan de bloedvaten veroorzaakt en de ontwikkeling van arteriosclerose bevordert. Hiermee ontstaat een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte.

Kurkuma bevat ook vitamine B6. Deze vitamine zorgt in combinatie met vitamine B12 en foliumzuur dat de homocysteïnespiegel niet te hoog oploopt. Een hoog homocysteïne niveau kan schade aan de vaatwanden veroorzaken en wordt beschouwd als een van de belangrijkste risicofactoren voor atherosclerotische plaques en hartziekten.

Alzheimer

Curcumine is in staat om de bloed-hersenbarrière te doordringend. Er is steeds meer bewijs dat curcumine daarom mogelijk kan beschermen tegen neurodegeneratieve ziekten. Alzheimer bijvoorbeeld wordt veroorzaakt doordat een gefragmenteerd eiwit accumuleert in de hersencellen en daardoor oxidatieve stress en ontstekingen veroorzaakt. Daarbij vormen zich ophopingen (plaques) tussen de zenuwcellen in de hersenen. Dit beïnvloedt de hersenfuncties. Curcumine kan ook hier de oxidatie en ontsteking voorkomen, of ten minste vertragen.

Kanker

Een antioxiderende en anti-inflammatoire werking is niet alleen nuttig in de preventie van Alzheimer, gewrichtsproblemen, ontstekingen en cardiovasculaire problemen. Uit epidemiologische studies blijkt dat deze eigenschap kan ook het risico op kanker aanmerkelijk kan doen afnemen..

Kurkuma kan enerzijds tumorvorming tegen gaan en daarmee dus kanker voorkomen. Anderzijds, toont een studie uit 2008 aan dat het gebruik van kurkuma, wanneer je al borstkanker hebt, de metastasevorming kan voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de kanker zich niet verder verspreidt naar de longen. Kurkuma fungeert daarbij als een soort schakelaar voor speciale transcriptiefactoren. Deze factoren regelen alle genen die noodzakelijk zijn voor tumorvorming. Kurkuma schakelt de betreffende transcriptiefactoren gewoon uit en de groei en verspreiding van kankercellen wordt daarmee gestopt.

Curcumine fungeert nog via een ander mechanisme kankerbestrijdend of zelfs cytoprotectief. Het versterkt namelijk, volgens Amerikaanse wetenschappers, de membranen van de cellen van het lichaam en verhoogt daarmee hun weerstand tegen pathogenen. De curcumine-moleculen worden daarbij opgenomen in de dubbele lipide laag van de celmembranen en stabiliseren daarmee deze membranen. Belangrijk is dat alleen de gezonde cellen worden versterkt en gestabiliseerd.
Het membraan van kankercellen wordt, door de opname van curcumine, nu net meer doorlatend en verliest daarmee aan stabiliteit.

Longfibrose

Een andere levensbedreigende ziekte die positief kan worden beïnvloed door kurkuma, is longfibrose. Onderzoekers rapporteren in 2007 in de “Journal of Experimental Medicine and Biology” dat de bestaande geneesmiddelen bij de behandeling van acute en chronische longziekte niet effectief zijn. Deze ziekten worden veroorzaakt door beroepsmatige- en milieufactoren, zoals fijnstof, luchtvervuiling, sigarettenrook, chemotherapie of radiotherapie.
In verschillende studies is curcumine getest bij behandeling van longfibrose. Vastgesteld werd dat longbeschadigingen en longfibrose, die door bestraling, chemotherapie en toxinen zijn veroorzaakt, door curcumine worden verzacht.

Aandoeningen van de luchtwegen

Verschillende studies wijzen erop dat curcumine in het algemeen een beschermende functie heeft bijveel andere respiratoire aandoeningen, zoals chronische obstructieve longziekte (COPD) bij acute respiratory distress syndrome (ARDS), acute inflammatoire longbeschadigingen (ALI) en allergische astma. Ook dit effect is te verklaren door de sterke anti-inflammatoire en antioxiderende werking van curcumine.

In het algemeen worden corticosteroïden gebruikt voor de behandeling van de bovengenoemde chronische ademhalingsziekten zoals astma en COPD. Begin 2008 is in Molecular Nutritional and Food Research gepubliceerd, dat van deze corticosteroïden is aangetoond dat ze niet effectief zijn, aangezien ze niet de oxidatieve effecten van deze ziekten verminderen.
In curcumine komen echter, van nature, polyfenolen voor die vrije radicalen onderscheppen en belangrijke inflammatoire signaalstoffen veranderen zodat omvangrijke ontstekingen in de luchtwegen worden afgezwakt.

Darmstoornissen

Antioxidanten - en dus ook de curcumine – werken natuurlijk niet alleen in de luchtwegen, maar ook in de darm en kunnen daarmee darmontstekingen verlichten.

In 2008 werd een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat darmontsteking volledig zou kunnen worden voorkomen wanneer de proefpersonen (muizen) vijf dagen voor de opkomst van de schadelijke intestinale factor, curcumine toegediend kregen. De betrokken onderzoekers bevestigen dat curcumine dit beschermend effect heeft vanwege de antioxiderende werking. Bovendien is curcumine in staat activering van NF-kappaB - een cellulair regulerend molecuul - te onderdrukken. Actieve NFkappaB wordt als kritische factor beschouwd voor het ontwikkelen van ontstekingen.

Leverziekten

Kurkuma is ook medicinale plant die een bijzonder gunstig effect heeft op de gezondheid van de lever. Het beschermt de lever, bevordert de regeneratie en ondersteunt het genezingsproces bij ziekten.

In één experiment werd bij ratten 70% van de lever verwijderd. Vierentwintig uur na de operatie, werden bloed- en weefselmonsters genomen om de leverregeneratie-markers, leverfunctie en de schade aan de levercellen te bepalen. De ratten werden vervolgens of met erytropoëtine (een hormoon dat de productie van rode bloedcellen stimuleert) behandeld, of met een combinatie van erytropoëtine en curcumine. Erytropoëtine alleen bevordert de leverregeneratie niet. Maar een combinatie van beiden resulteert in een significante toename van leverregeneratie, vergezeld van een verminderde oxidatieve stress.

Ontgiften kwik

Kurkuma bevordert de gezondheid van de lever ook nog op andere wijze. Het helpt namelijk bij het afstoten van kwik uit het lichaam. Dit gif belast niet alleen de lever ernstig kan het gehele organisme belasten en verstoren.
Een studie in 2010 toonde aan dat kurkuma bij de uitscheiding van kwik ingenomen kan worden om de ontgifting te ondersteunen. Natuurlijk curcumine vermindert de oxidatieve stress die het kwik in het lichaam kan veroorzaken. Aan de andere kant leidt de toediening van curcumine tot een verminderde concentratie kwik in het weefsel met als gevolg verbetering van waarden van lever en nieren.

Het gebruik van kurkuma

Kurkuma is bijna overal verkrijgbaar als een gemalen specerij. Om er zeker van te zijn dat de kurkuma niet werd bestraald, gebruikt u uitsluitend kurkuma van biologische kwaliteit. Hoewel Curry ook een deel kurkuma bevat, zit in pure kurkuma natuurlijk meer curcumine. Gebruik daarom bij voorkeur zuivere kurkuma. Of, voeg aan met curry gekruide gerechten nog wat pure kurkuma toe.
Kurkuma kan goed worden toegevoegd aan rijst, aardappelen en groente gerechten. Kurkuma kan in heet water als kurkumathee worden gedronken, of door wat quark worden geroerd (1 theelepel).

Curcumine is zelfs effectief in lage doseringen, die men gewoonlijk aan maaltijden toevoegt. Maar zelfs bij zeer hoge doseringen is aangetoond dat kurkuma geen bijwerkingen heeft. De opname door het lichaam en daarmee het effect van curcumine kan vele malen worden versterkt, wanneer het samen met piperine, een werkzame stof uit zwarte peper, wordt ingenomen.

Curcumine - in combinatie met piperine – bestaat ook in capsulevorm. Dit maakt het eenvoudiger dagelijks voldoende curcumine in te nemen.
© 2015 - 2024 Hedonist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het effect van kurkuma-extract (curcumine) op de gewrichtenHet effect van kurkuma-extract (curcumine) op de gewrichtenAan kurkuma-extract (curcumine) worden diverse gezondheidsbevorderende eigenschappen toegedicht. Zo wordt het gebruikt o…
Kenmerken en gebruik van kurkumaKenmerken en gebruik van kurkumaKurkuma wordt in Azië niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook in de traditionele geneeskunde voorgeschreven om haar…
Kruidenwijsheid; Kurkuma. Een 'Super' voedingsmiddel/kruidKruidenwijsheid; Kurkuma. Een 'Super' voedingsmiddel/kruidIn de serie van ‘super’ voedingsmiddelen hoort ook zeker ‘Kurkuma’ thuis. Kurkuma is een oker-gelig gekleurd kruid dat o…
Curcuma bij reumatische klachtenGeelwortel, een plant die beter bekend is onder zijn Latijnse naam Curcuma is niet alleen in gebruik als specerij maar h…

Wat is het gezondste eten voor een sterk hart?Gezond eten en voldoende bewegen zijn onmisbaar voor om levensbedreigende hart- en vaatziekten te voorkomen. Samen met k…
Kruidenwijsheid: PepermuntkruidKruidenwijsheid: PepermuntkruidPepermuntkruid kent net als alle kruiden diverse toepassingen. Natuurlijk kent iedereen wel het bekende pepermuntje dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elke Wetzig (Elya), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kurkuma_(specerij)
  • http://wapensindestrijdtegenkanker.blogspot.nl/2010/08/curcuma-longa-een-super-supplement.html
  • http://www.vitalstoff-journal.de/aus-der-forschung/bioflavonoide-und-kraeuter/kurkuma-indiens-heilige-pflanze/
Reacties

Beebs, 04-02-2017
Curcuma zou ook goed zijn tegen ontstekingen, geldt dit ook voor bijholte ontsteking? Reactie infoteur, 08-05-2017
Ja alle ontstekingen.

Mary, 22-11-2016
Na eerste gebruik van een capsule een enorme roodheid, akelige oorpijn en hele lichaam deed even mee te doe. Duurde niet lang maar toch hinderlijk. Is dat een bijwerking? Waar vind ik eventuele bijwerkingen? Betrof Curcuna Longa met Bioperine. Reactie infoteur, 09-01-2017
Nooit van deze reactie als bijwerking van de curcuma gehoord. Maar ik ben ook geen arts.

Thea, 01-03-2016
Ik gebruik zelf een maand of drie kurkuma, één theelepel met wat peper door mijn yoghurt het is prima te eten. Binnenkort ga ik op vakantie en daarom heb ik kurkuma longa in capsules gekocht van kruitvat, mijn vraag is, zijn die aan te bevelen? Ik moet er twee per dag. Kunt u mij ook zeggen waar de naam Longa voor staat?

Met vr gr Thea Reactie infoteur, 11-03-2016
Ik heb zelf geen ervaring met kurkuma van het kruitvat. Zelf gebruik ik de capsules van Herbafit. Misschien dat je op internet iets kunt vinden over de ervaringen van andere gebruikers.
Curcuma Longa is de Latijnse naam van het kruid, waarbij longa volgens mij letterlijk vertaald "lang" betekend.

Geenen Nina, 02-07-2015
Kan curcuma longa de aanmaak van kraakbeen bevorderen? (door slijtage) Reactie infoteur, 11-07-2015
Heb ik niet terug kunnen vinden. Er is alleen gebleken dat curcuma de gewrichten soepel houdt door zwellingen en ontstekingen in de gewrichten te doen slinken, en daarmee slijtage tegen te gaan. Ik lees nergens dat het kraakbeen wordt hersteld.

Hedonist (7 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.