Kruiden tegen griep en keelpijn
Fytotherapie, genezen met kruiden, wordt al sinds mensengeheugenis toegepast. Geneeskrachtige kruiden kunnen helpen kwaaltjes te behandelen en verzachten. Zo zijn er ook kruiden tegen griep en keelpijn, waar je kruidenthee van kunt zetten.
Genezen met kruiden
Genezen met kruiden kent een lange geschiedenis. Al duizenden jaren houden mensen zich bezig met de geneeskrachtige eigenschappen van kruiden. Vroeger werden de beoefenaars van deze zogenaamde
natuurlijke geneeskunde sjamanen genoemd, of 'wijze vrouwen'. In verscheidene culturen, verspreid over de wereld, wordt
kruidengeneeskunde nog steeds veelvuldig toegepast. Medicijnmannen en sjamanen in Afrika en Latijns-Amerika krijgen genezingen voor elkaar die de moderne geneeskunde niet kan bevatten. Hoe zij het precies doen, weet niemand. Maar met hun kruidenmengsels en ingewikkelde rituelen krijgen zij soms dingen voor elkaar die wetenschappers doen verbluffen. Sommigen zeggen dat de moderne mens te ver van de natuur afgeraakt is, dat men van de natuur vervreemd. Toch zijn er ook nu nog honderdduizenden mensen die zich bezighouden met kruiden geneeskunde, ook wel
fytotherapie genoemd. Een veelgebruikte toepassing van medicinale kruiden is kruidenthee. Je kunt de thee zelf maken, maar veel van deze soorten kruidenthee zijn kant en klaar in de (natuur) winkel te koop.
LET OP!
Het gebruik van geneeskrachtige kruiden moet altijd in overleg met een arts gebeuren. Sommige kruiden kunnen namelijk een wisselwerking met voorgeschreven medicijnen hebben, waardoor de werking van de medicijnen vermindert of juist versterkt. Ook kunnen sommige kruiden of delen ervan allergische reacties veroorzaken. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.
Kruiden tegen griep
Een griepinfectie is een vervelende aandoening die veroorzaakt wordt door een virus. Wanneer je griep hebt, komen verschijnselen als hoest, keelontsteking, koorts en verkoudheid vaak voor. Wanneer de koorts enkele dagen aanhoudt of erg hoog is, is het verstandig een arts te raadplegen. In het geval van hoge koorts mag men geen vlierbessen- of lindebloesemthee drinken.
Vlierbessen- en lindebloesemthee kunnen wel erg nuttig zijn bij het afdrijven van zweet. Deze
medicinale kruiden versterken de lichaamseigen afweerkrachten. Het is verstandig om 1 tot 2 koppen, zo heet als mogelijk, van deze
kruidenthee te drinken. Je kunt ook zelf thee zetten door gelijke hoeveelheden van goudsbloem,
sint-janskruid, lindebloesem, vlierbloesem, waterdrieblad en moerasspirea tot een theemengsel te vermalen, waarna je 1 theelepel van dit mengsel per kop in koud water stopt en aan de kook brengt.
Een andere thee die je kunt gebruiken bij griep is een mengsel bestaande uit kaasjeskruidbloemen, venkel, heemstwortel, een blad van een klein hoefblad, IJslands mos, zoethoutwortel, vlierbloesem, ereprijs en sleutelbloem in een kom water op kamertemperatuur laten trekken gedurende zes tot twaalf uur. Na die tijd kun je het mengsel koken, zeven en eventueel op smaak brengen met zoetstoffen.
Kruiden tegen keelpijn
Keelpijn kan gepaard gaan met een kriebelig gevoel in de keel, pijn bij het slikken, roodgezwollen amandelen, een droge keel en heesheid. Dergelijke keelpijn wordt vaak veroorzaakt door een keelontsteking. Wanneer je keelpijn hebt, kan het pijnstillend werken om af en toe te gorgelen met thee. De volgende soorten thee zijn daarvoor geschikt:
- Thee van gelijke hoeveelheden kamille en salie
- Thee van gelijke hoeveelheden kamille en varkensgras
- Thee van eikenschors