Geneeskrachtige kruiden

Geneeskrachtige kruiden Natuurgeneeskunde wordt steeds populairder, er is dan ook steeds meer onderzoek naar verricht en de meeste mensen die geneeskrachtige kruiden gebruiken hebben er baat bij. Er zijn verschillende soorten merken op de markt om met deze kruiden te behandelen. Allen werken met natuurlijke bestanddelen en kruiden.

Geneeskrachtige Kruiden die rust geven

 • Hop: Heeft een rustgevende werking het wordt ook gebruikt bij bieren. Helpt bij slapeloosheid en nerveuze opwinding.Wel met mate te gebruiken.
 • Kamille: Werkt kalmerend en ontkrampend vooral gebruikt bij slapeloosheid en hoofdpijn. Ook goed bij spierkrampen.
 • Lavendel: Is slaapverwekkend, geeft rust in het lichaam, zorgt voor minder spierspanning en hoofdpijnen.
 • Lindebloesem: Niet gebruiken tijdens de zwangerschap wegens neveneffecten. Wordt veel gebruikt bij slapeloosheid maar ook overspannen mensen kunnen er veel baat bij hebben wanneer ze geen reguliere geneesmiddelen wensen te gebruiken.
 • Valeriaan: Kalmeert de hersenen en het zenuwstelsel wordt vaak gebruikt bij faalangst of paniekaanvallen.

Geneeskrachtige Kruiden bij spijsverterings problemen

 • Bonenkruid: Helpt tegen krampen van de maag en darmen, winderigheid en ook tegen diarree.
 • Komijn: Bevordert de spijsvertering en verdrijft overtollige gassen in de darmen. Ook bij buikgriep.
 • Majoraan: Versterkt het spijsverteringssysteem en helpt bij darmgassen en diarree. Geschikt om de darmen sterker te maken en beter werkzaam.
 • Rozemarijn: Is zeer goed voor het maagslijmvlies en zorgt voor vermindering van maag en darmkrampen. Geschikt voor mensen met een zwakkere maag.

Geneeskrachtige Bloed zuiverende kruiden

 • Hondsdraf: Niet teveel en lang gebruiken wegens de neveneffecten. Helpt bij de voorjaarsreiniging van het hele lichaam.
 • Paardenbloem: Werkt reinigend en bloedzuiverend door het gehele lichaam.
 • Berkenblad: Werkt bloedzuiverend en vochtafdrijvend. Zeker geschikt voor mensen die vocht vasthouden en snel last hebben van kwaaltjes in de seizoenen.

Geneeskrachtige Kruiden voor de ademhalingswegen

 • Klein hoefblad: Niet langdurig gebruiken wegens neveneffecten. Werkt slijmoplossend en zorgt dat men beter kan hoesten. Wordt dus aangeraden bij verkoudheden en slijmvorming in de luchtwegen.
 • Salie: Heeft een ontstekingsremmende en desinfecterende werking. Zeker geschikt bij een keelontsteking maar ook bij tandvleesontsteking.
 • Tijn: Werkt ontkrampend bij hoest en slijmoplossend tijdens verkoudheden en hoest.
 • Zoethout: Werkt slijmoplossend en heeft een verzachtende werking bij keelpijn. Wordt ook vaak gebruikt als hulpmiddel tijdens het stoppen met roken.

Geneeskrachtige Kruiden om aan te sterken

 • Paardenbloem: Bevat erg veel vitaminen en mineralen en is een opwekkende en stimulerende plant. Paardebloemen groeien overal en zijn dus in principe goedkoop mits u weet hoe ze te verwerken.
 • Rozemarijn: Niet te gebruiken bij zwangerschap vanwege de slechte effecten op de baby. Het heeft een zeer opwekkende werking en werkt op het hele gestel waardoor u zichzelf snel beter voelt.
 • Fenegriek: Bouwt de energie op en versterkt de bloedsomloop. Is vooral geschikt wanneer u vermoeid bent.
 • Brandnetel: Heeft een zeer hoog gehalte aan vitamine en mineralen en helpt de bloedaanmaak te versterken. Daarnaast heeft het een reinigende werking van het hele lichaam. Brandnetels werken ook tegen zomerexceem bij paarden.

Er zijn nog veel andere geneeskrachtige kruiden. Soms komen ook verschillende combinaties van kruiden voor wanneer u bij de drogist zoekt naar alternatieve geneesmiddelen. Het best kunt u ook deze geneesmiddelen enkel gebruiken na toestemming van uw arts daar sommige kruiden de werking van reguliere medicijnen kunnen verminderen.
© 2009 - 2024 Steffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden tegen griep en keelpijnKruiden tegen griep en keelpijnFytotherapie, genezen met kruiden, wordt al sinds mensengeheugenis toegepast. Geneeskrachtige kruiden kunnen helpen kwaa…
Alternatieve geneeswijzenNaast de reguliere geneeswijze die wij in Nederland kennen, van de huisarts en de ziekenhuizen met hun specialisten, bes…
Inleiding tot de kruidengeneeskundeInleiding tot de kruidengeneeskundeWe geven een korte inleiding in de kruidengeneeskunde en bespreken de geschiedenis en de basisprincipes van de kruidenge…
Kruidengeneeskunde: knoflookKruidengeneeskunde: knoflookIs knoflook gezond? Ja! Knoflook is een van de weinige geneeskrachtige kruiden waarvan de heilzame werking door zowel de…

Sabadilla, het luizenkruidSabadilla, het luizenkruidLuizen zijn er sinds er mensen en dieren bestaan. En dus is het niet verwonderlijk dat er ook kruiden tegen luizen besta…
Kortdurende oplossingsgerichte therapieWanneer iemand psychische hulp zoekt, verwacht deze een snelle reactie van de hulpverlener. Veel mensen die in aanraking…
Steffie (51 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.