Inleiding tot de kruidengeneeskunde

Inleiding tot de kruidengeneeskunde We geven een korte inleiding in de kruidengeneeskunde en bespreken de geschiedenis en de basisprincipes van de kruidengeneeskunde.

De geschiedenis van de kruidengeneeskunde

In alle culturen worden er wel kruiden gebruikt ter genezing van allerhande kwalen. Een groot deel van de wereld vertrouwt nog altijd op hun kruidenkennis voor de gezondheidszorg. De traditie wordt dan ook al duizenden jaren meegedragen en wordt heden nog altijd gebruikt door sjamanen, medicijnmannen, inheemse genezers, wijze vrouwen enz.
De kruidengeneeskunde is de oudste en meest onderzochte vorm van geneeskunde die er bestaat. Enkele voorbeelden zijn:

  • Ebers Papyrus (oude Egyptenaren): 85 kruiden waaronder munt, wordt nu nog steeds gebruikt
  • Pen Tsao (Chinese kruidenboek): meer dan duizend kruidenremedies
  • Spijkerschriften op kleitabletten: Babylonische schriftgeleerden schreven hierop kruidenrecepten
  • Hippocrates (477-360 v. Chr.): beschreef kruidenmengsel, remedies en behandelingsmethoden die van onschatbare waarden zouden zijn
  • Leech Book of Bld: Saksen schreven remedies en rituelen waarin negen heilige kruiden werden beschreven met de nu nog steeds bekende kruiden, duizendblad, goudsbloem en meidoorn
  • London Dispensary (1653) en later Complete Herbal: Gulpeper publiceerde een boek in het Engels waarin iedere mens een geneesmiddel kon krijgen voor drie cent. Dit werd een zeer populair boek en is nog steeds verkrijgbaar
  • Botanische geneeskunde: deze werd beschouwd als het beginpunt van het modern onderzoek. Farmaceutische bedrijven onderzochten en identificeerde de actieve bestanddelen en eigenschappen van veel panten. Daarvan produceerden ze gelijkaardige synthetische alternatieven voor massaproductie en de moderne geneeskunde was geboren

De Kruidengeneeskunde in de praktijk

De moderne kruidengeneeskunde wordt beoefend op twee niveaus: Beroepsmatig of Zelfhulpmethode.

Beroepsmatig

Westerse medische kruidengenezers behandelen mensen op de zelfde manier als onze gekende therapeuten. Ze zijn op de hoogte van de traditionele medische diagnosticering en kunnen vervolgens een volledig alternatief aanbieden. Ze werken meestal met andere artsen samen om samen een aanvulling te kunnen bieden. Ook hier heb je sterke kruiden die enkel kunnen en mogen gebruikt worden indien ze worden voorgeschreven na een persoonlijk consult. Een goede kruidengenezer is aangesloten bij een overkoepelende organisatie en heeft een goede en uitgebreide kennis.

Zelfhulpmethode

Kruiden zijn ideale, eenvoudige huismiddeltjes voor eerster hulp, alledaagse kwalen, chronische aandoeningen, het versterken van het lichaam en preventieve behandeling. Kruiden zijn veilig als je de regels volgt.

De basisprincipes

  • De gehele plant is beter dan een geïsoleerd extract
  • Behandel niet alleen de symptomen, behandel de persoon in het geheel
  • Versterk het lichaam om zelfgenezing te bevorderen

Overkoepelende organisaties

Naredi

Belgische beroepsfederaie van natuur-, reform- en dieethandel
Kunstlaan 43
1040 Brussel
T 02 550 17 56
F 02 550 17 54
info@naredi.be

Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF)

Rijksstraatweg 158,
6573 DG Beek-Ubbergen
telefoon: 024-6844301
(bij voorkeur maandag- of donderdagochtend)
fax: 024-6843939
e-mail: nvf@fyto.nl

Nederlandse Vereniging voor Geneeskruidenonderzoek

Camstrastraat 2 C
9104 HC DAMWOUDE
NEDERLAND

Rijksuniversiteit Utrecht

Faculteit der Farmacie De farmacognosie
Sorbonnelaan 16
3584 Utrecht

Stichting Aroma-en Phytotherapie

Kanaalkade 65
1811 LT Alkmaar

Stichting BAO KU

Veldekelaan 129
6191 CV Beek

Stichting Voorlichting Natuurgeneeswijzen (SVN)uitenstvallaat 12
9204 WX Drachten
Fax 0512 53 24 33
info@stichtingvoorlichting
natuurgeneeskunde.nl
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)Ginkgo biloba is een gezond kruid dat steeds populairder wordt in de kruidengeneeskunde. Ginkgo heeft namelijk diverse g…
Kruidengeneeskunde: thuis kruiden gebruikenKruidengeneeskunde: thuis kruiden gebruikenOp een natuurlijke wijze zorg dragen voor uzelf en u gezin, is prettig en biedt vele voordelen. Bij het bereiden van kru…
Zelf je eigen kruidenthee makenZelf je eigen kruidenthee makenWe kennen allemaal de kruidenthee die in de winkel staat, maar ook het zelf maken van kruidenthee is mogelijk en helemaa…
KruidengeneeskundeTegen hoofdpijn bestaat er moederkruid en bij gewrichtspijnen kan men bamboe innemen. Het voordeel van het innemen van k…

Kruidengeneeskunde: de voorbereidingenDe meeste kruiden worden in gedroogde vorm verkocht of je kan de kruiden zelf drogen en invriezen. Zo kan je ze voldoend…
Ashwagandha, fysieke en mentale detox van de AyurvedaAshwagandha of Withania Somnifera is het kroonjuweel van de geneeskrachtige kruiden. In de Ayurveda is dit één van de Ra…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.