Kruidengeneeskunde: de voorbereidingen
De meeste kruiden worden in gedroogde vorm verkocht of je kan de kruiden zelf drogen en invriezen. Zo kan je ze voldoende lang bewaren. Maar meestal worden ze verder bewerkt in oliën, siropen, tincturen enz.
Verwerking kruiden
Kruiden worden bewerkt voor:
- Beschikbaarheid en bewaring: seizoensgebonden kruiden zijn steeds voorradig
- Gemakshalve: tabletten zijn vaak gemakkelijker in te nemen. Ook de specifieke smaak proef je minder.
- Om de werking te bevorderen: olieaftrekstels voor massage, thee voor snelle opname in het lichaam.
Neutrale basismiddelen
Er bestaan verschillende basismiddelen voor de verwerking van de kruiden:
Basismiddel | Verwerking | Plantendeel | Gebruik |
WATER | aftreksel (thee) | bloemen, balderen, zaden, vruchten | minder geconcentreerd, snelle opname in lichaam |
| afkooksels | wortels | voor sterke kruidenmengsels |
| siropen en honingsoorten | zachte plantenweefsels | goede houdbaarheid, aangename smaak, ideaal voor kinderen |
ALCOHOL | tincturen en kruidenwijnen | vooral harde plantendelen | aangenaam drinken, bijna onbeperkt houdbaar |
OLIE | smeersels | alle platendelen | massages, lange houdbaarheid |
Methoden
Volgende methoden en bereidingen zullen in een later hoofdstuk afzonderlijk besproken worden. Ze vergen meer tijd en dienen volgens de juiste doseringen aangemaakt te worden.
- Water - Aftrekstels (thee)
- Water - Afkooksels
- Water - Siropen en honingsoorten
- Alcohol - Tincturen
- Alcohol- Kruidenwijn
- Olie - Massageolie
Daarnaast heb je nog: de echte crèmes of zalven, de kompressen, de pakkingen, zetpillen en de tabletten.
In dit artikel bespreken we de eenvoudigste vorm van verwerking en dat is drogen, invriezen en eenvoudige bewaring van verse kruiden
ter voorbereiding op de meer ingewikkelde bereidingsmethoden die hierboven worden beschreven.
Kruiden drogen en invriezen
Tuinkruiden drogen kan op drie manieren gebeuren:
- Oven: planten en gewassen op een bakplaat met zilverpapier leggen. De oven op de laagste stand schakelen. Laat de kruiden enkele uren drogen. Bewaar de droge planten in bokalen die je luchtdicht kan aflsuiten (om schimmel te voorkomen).
- Magnetron: blaadjes of plantendelen op keukenpapier leggen. De stand op 4 minuten, 650 Watt plaatsen. Dit is voldoende om de blaadjes droog te krijgen. Sommige blaadjes vergen meer tijd.
- In open lucht: hiervoor dien je kruiden in bosjes samen te binden en ze omgekeerd omhoog te hangen op een droge en geventileerde plaats. Laat ze maximaal 2 weken drogen. Deze methode mag je met vochtig weer niet toepassen omdat de kruiden dan kunnen beschimmelen.
Behoud je liever de versheid van je tuinkruiden, dan kan je ze nog steeds invriezen. De meeste tuinkruiden kan je invriezen en zijn ongeveer 6 maanden houdbaar. Versnijd de tuinkruiden tot kleine stukjes. Voor het bekomen van kleine porties, steek je de kleingesneden kruiden in ijsblokvormpjes. Giet er wat water bij en steek ze in de diepvriezer. Voor het bereiden van een maaltijd, kan je steeds een blokje uit de diepvriezer halen. Kruiden die gemakkelijk in te vriezen zijn: basilicum, bieslook, dragon, munt, kervel, koriander, salie, rozemarijn, tijm.