Kruidengeneeskunde: thuis kruiden gebruiken

Kruidengeneeskunde: thuis kruiden gebruiken Op een natuurlijke wijze zorg dragen voor uzelf en u gezin, is prettig en biedt vele voordelen. Bij het bereiden van kruidenmengsels, worden dezelfde bereidingswijzen gebruikt als voor het bereiden van voedsel. Voor een goed resultaat gebruikt u verse producten, werkt u hygiënisch en volgt u de instructies zorgvuldig op.

Wat zijn kruiden

Kruiden zijn planten met groene bladeren. In de kruidengeneeskunde worden niet enkel de bladeren gebruikt. In principe kan elk deel van de plant gebruikt worden.

Voorbeelden kruiden

BLOEMENkamille, goudsbloem, linde, sint-janskruidBOLknoflook
BLADERENpepermunt, salie, tijm, smeerwortelBOSpau d'arco
SCHORSwilg, eik, kaneelHARSmirre, wierookhars
KNOPPENkruidnagelETHERISCHE OLIEroos, rozemarijn, lavendel
ZADENvenkel, kardemomOLIEolijfolie, sint-janskruid
VRUCHTENcayenne, rozebottelZEEWIERkelp, blaaswier
WORTELpaardebloem, heemstPADDESTOELENganoderma (reishi), oester
SAP/GELkruidnagel, aloë vera

De aanschaf van kruiden

 • Vele kruiden en kruidenproducten (tabletten, tincturen, middelen) zijn verkrijgbaar in supermarkten, natuurvoedingswinkels of drogisterijen.
 • Verse planten en zaden kan je bekomen in tuincentra (controleer altijd Lat. naam). Je kan ze verkrijgen in pot waarna je ze in volle grond kan planten.
 • Alle landen nemen bepaalde regels in acht wat betreft het plukken van planten in het wild. Raadpleeg de wetgeving. Identificeer het kruid zorgvuldig (flora) en pluk niet meer dan de nodige hoeveelheid (laat wortels steken). Pluk nooit planten naast een drukke weg wegens te grote vervuiling.

Veilige thuisbehandeling

 • Stel eerst voor jezelf een diagnose. Is medicatie nodig of is een verandering in rust, voeding of beweging voldoende.
 • Gebruik eenvoudige producten zowel voor in- als uitwendig gebruik. Zelfgenezing is nog altijd de beste oplossing.
 • Maak een lijst van de producten die u gebruikt zodat u en uw dokter weten wat u neemt.
 • Houd u aan de standaarddosering. Verdubbeling van dosis zorgt niet voor een verdubbeling van effect maar kan een extra belasting voor het lichaam betekenen.
 • Een positieve houding maakt ziekte draagzamer en kan het genezingsproces versnellen.
 • Controleer de vooruitgang na enkele dagen.
 • Stop de behandeling indien er een tegengestelde reactie optreedt (allergie, verslechtering van de aandoening) en raadpleeg een arts. Wees dus allert voor nieuwe symptomen.
 • Opgepast met kinderen. Deze reageren onder dezelfde dosis, sneller op de behandeling dan een volwassene.
 • Zoek professionele hulp bij twijfelgevallen.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwe tuintrend: zo leggen we onze eigen kruidentuin aanNieuwe tuintrend: zo leggen we onze eigen kruidentuin aanWe tonen meer en meer aandacht voor gezonde en evenwichtige voeding. Velen kiezen hierbij voor het kweken van groenten i…
Kruidentuin: zelf kruiden zaaien en kwekenKruidentuin: zelf kruiden zaaien en kwekenKruiden werden ooit gebruikt om licht bedorven voedsel nog eetbaar te maken. In tijden dat men het niet zo nauw nam met…
Het gebruik van kruidenVan kruiden wordt gezegd dat ze een geneeskrachtige werking hebben, maar ook dat ze uitstekend gebruikt kunnen worden vo…
Inleiding tot de kruidengeneeskundeInleiding tot de kruidengeneeskundeWe geven een korte inleiding in de kruidengeneeskunde en bespreken de geschiedenis en de basisprincipes van de kruidenge…

Kruidengeneeskunde: de voorbereidingenDe meeste kruiden worden in gedroogde vorm verkocht of je kan de kruiden zelf drogen en invriezen. Zo kan je ze voldoend…
Ashwagandha, fysieke en mentale detox van de AyurvedaAshwagandha of Withania Somnifera is het kroonjuweel van de geneeskrachtige kruiden. In de Ayurveda is dit één van de Ra…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.