Kruidengeneeskunde

Tegen hoofdpijn bestaat er moederkruid en bij gewrichtspijnen kan men bamboe innemen. Het voordeel van het innemen van kruiden (zowel in capsule- als in tabletvorm) is dat de middelen niet verslavend werken. Voor sommige geldt wellicht dat men ze met een bepaalde regelmaat moet innemen maar over het algemeen kan men er elk moment mee stoppen zonder dat er ontwenningsverschijnselen optreden. Waarom zijn kruiden nog niet volledig doorgedrongen tot de reguliere gezondheidszorg? Mensen willen eerst weten of er bijwerkingen zijn en zo ja, welke? Kunnen kruiden eigenlijk zomaar worden ingenomen terwijl men de reguliere medicatie inneemt? Zo zijn er verschillende vragen waarover men zich moet laten informeren voordat men daadwerkelijk met het gebruik van kruiden begint.

Voor wie bestemd?

Allereerst geldt er een strenge regel voor vrouwen die zwanger willen worden of dat inmiddels zijn. Moederkruid werkt bijvoorbeeld uitstekend tegen hoofdpijn maar geeft krampen in de baarmoeder. Een eenvoudige oplossing hiervoor bestaat uit de inname van gember, dat overigens voor meerdere mensen goed is. Een bijkomend voordeel is dat gember de maag beschermt. Neemt men deze hoofdpijnkruiden tegelijkertijd met chemische pijnstillers, dan merkt men beslist de extra werking van de kruiden.

Mensen die een slechte ervaring hebben met de reguliere gezondheidszorg vinden vaak hun heil in het gebruik van kruiden. Over het algemeen zijn de tabletten en capsules leverbaar in niet al te grote formaten en daarom gemakkelijk in te nemen. Daarbij komt dat er zo goed als geen extra ingrediënten worden toegevoegd en de producten bijna alleen maar plantaardig zijn, of in ieder geval van natuurlijke afkomst.

Bijzondere combinaties

Net zoals binnen de reguliere gezondheidszorg komen er binnen de fytotherapie (oftewel de kruidengeneeskunde) soms combinaties voor die niet met elkaar stroken. Toch is het over het algemeen zo dat er meer goede combinaties bestaan dan verkeerde. De meeste kruiden versterken de ander, ook al is men daarbij soms genoodzaakt drie verschillende kruidencombinaties in te nemen voordat het gewenste effect bereikt zal worden. Het is absolute noodzaak dat men zich hierover goed laat informeren.

Zo is er bijvoorbeeld een bijzondere kruidencombinatie die salisprin heet. Neemt men naast dit middel ook nog andere kruiden of chemische medicatie, dan dient men op zijn hoede te zijn. Salisprin zorgt namelijk voor een volledige ontspanning van het lichaam. Er moet dan ook rekening worden gehouden met het feit dat men een aantal uren niet meer in staat is tot welke activiteit dan ook. Heeft men echter erg veel pijn en ook de tijd om uit te rusten, dan is salisprin een uitstekend middel voor pijnbestrijding.

Sint-Janskruid

Binnen de fytotherapie bestaan er veel kruiden die voor meerdere doeleinden kunnen worden ingezet. Sint-Janskruid is daar één van. Dit kruid zorgt onder andere voor een beter humeur. Een nadeel van dit kruid is echter dat het vaak niet met reguliere medicatie samengaat. Dit kruid heeft een dusdanige krachtige werking dat het de werking van de chemische middelen teniet doet. Ook wordt het afgeraden om Sint-Janskruid in te nemen tijdens de zwangerschap.

Tegen nervositeit bestaan middelen zoals nervoregin en passiflora forte. Beide middelen werken uitstekend en zijn niet verslavend. Toch is er één groot verschil: nervoregin bevat Sint-Janskruid. Ter aanvulling tegen klachten van nerveuze aard zou men dan beter kunnen denken aan hop en moederkruid: deze kunnen prima samen worden ingenomen met nervoregin.

Resumerend kan gesteld worden dat naast de producten uit de reguliere gezondheidszorg ook de middelen uit de kruidengeneeskunde in de huidige samenleving een rol van betekenis kunnen spelen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kennisbox, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inleiding tot de kruidengeneeskundeInleiding tot de kruidengeneeskundeWe geven een korte inleiding in de kruidengeneeskunde en bespreken de geschiedenis en de basisprincipes van de kruidenge…
Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)Ginkgo biloba is een gezond kruid dat steeds populairder wordt in de kruidengeneeskunde. Ginkgo heeft namelijk diverse g…
Slaapverwekkende kruiden voor een betere nachtrustSlaapverwekkende kruiden voor een betere nachtrustKruiden zijn er niet alleen maar om je maaltijd op smaak te brengen. In de kruidengeneeskunde wordt de plant op verschil…

De geneeskracht van gewoon barbarakruidDe geneeskracht van gewoon barbarakruidGewoon barbarakruid is een eetbare plant die zowel in de zon als in de halfschaduw groeit in bermen, oevers, heggen, dui…
Kennisbox (28 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.