Slaapverwekkende kruiden voor een betere nachtrust
Kruiden zijn er niet alleen maar om je maaltijd op smaak te brengen. In de kruidengeneeskunde wordt de plant op verschillende manieren gebruikt. Bijvoorbeeld als geneesmiddel of als middel om de nachtrust te verbeteren. Zo kan het in de vorm van thee gebruikt worden, als druppels, tablet of dragee. Bij sommige kruiden moet je op de dosis letten omdat ze een krachtige werking kunnen hebben. Hoe kunnen kruiden zorgen dat je nachtrust wordt verbeterd?
Geneeskundige werking
Hedendaagse medicijnen zijn gebaseerd op kruidensubstanties. Net als traditionele geneesmiddelen veroorzaken kruiden rechtlijnige biochemische reacties in je lichaam. Kruiden kunnen erg krachtig zijn en bij sommige soorten moet je oppassen dat je de juiste dosis binnen krijgt. De kruidengeneeskunde wordt ook wel fytotherapie genoemd en de gehele plant (wortel, stengel en blad) wordt hiervoor gebruikt. Het wordt op verschillende manieren verwerkt: als thee, tablet, dragee en als druppels. Kruiden kunnen in de juiste hoeveelheid, helpen bij het bestrijden van slaapproblemen, vooral als de oorzaak ligt bij stress en angst.
Verbeteren nachtrust
Slaapproblemen en depressiviteit hebben invloed op je serotonine-gehalte in je lichaam. Dit is een chemische stof dat je lichaam maakt uit het aminozuur (eiwit) tryptofaan. Deze stoffen zijn belangrijk voor de slaap. Als dit uit balans raakt, kan het leiden tot slaapproblemen. Bepaalde kruiden kunnen helpen bij het herstellen van het evenwicht. Ook zijn er kruiden die een kalmerende werking hebben op je hersenen.
Koop goede kruiden
Je kunt zelf kruiden kweken in je vensterbank, maar je kunt ze ook kopen bij natuurvoedingswinkels en apotheken. De kwaliteit kan nogal eens verschillen. Slechte kruiden kunnen ziekteverwekkende stoffen bevatten of slechts een kleine hoeveelheid werkzame stoffen. Je kunt ook een kruidendokter vragen om advies. Een goede kruidendokter moet in bezit zijn van een veiligheids- en kwaliteitsgarantie en moet de naam van de leverancier kunnen vertellen. Producten met een etiket en productienummer zijn beter omdat dit betekent dat er meestal een kwaliteitsonderzoek heeft plaatsgevonden en betekent dat de bron traceerbaar is.
Lavendel
Lavendel is een van de gemakkelijkste kruiden om zelf te kweken en is ook een van de meest rustgevende kruiden. Koop zaadjes bij het tuincentrum of koop gewoon een lavendelplant. Geef de plant regelmatig organische plantenvoeding en houd de grond vochtig tijdens de bloei, van het late voorjaar tot het midden van de herfst. Zodra er bloemen verschijnen, haal je de blaadjes van de stengels en bind ze in losse bosjes bij elkaar en hang ze op waar ze helemaal kunnen uitdrogen. Doe ze daarna in een luchtdichte pot. Het is heerlijk om een zakje lavendel onder je kussen te leggen. Hoofdpijn bestrijd je door een paar druppels lavendelolie op je slapen te wrijven.
Kamille
Kamille heeft een kalmerende werking en kamillethee wordt hiervoor ook gebruikt. Doe hiervoor een theelepel kamille in een pot kokend water en laat dat een tijdje (5 tot 10 minuten) intrekken. Er is ook kant-en-klare kamillethee verkrijgbaar, ook met een honingsmaak. Kamille is veilig voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Ook kun je kiezen voor een ontspannend kamillebad.
Hop
Dit komt ook voor in bier, maar dit betekent niet dat bier drinken voor het slapengaan de oplossing is voor je slaapprobleem. Een ouderwetse manier om slapeloosheid aan te pakken is om wat gedroogde hop in je kussensloop te doen. Het werd vroeger ook gebruikt tegen zenuwaandoeningen. Niet iedereen vindt hopthee lekker vanwege de bittere smaak. Maar met een schepje honing wordt de thee al een stuk zoeter.
Valeriaan
Met dit kalmerende kruid val je sneller in slaap en word je 's nachts minder vaak wakker. Het geeft minder bijwerkingen dan de synthetische kalmeringsmiddelen zoals valium. Los twee of drie druppeltjes tinctuur (is een alcoholische extract op basis van natuurlijke producten) of één à twee theelepels gedroogde valeriaanwortel op in heet water. Drink dit op voordat je gaat slapen. Neem niet meer dan één kopje per dag omdat teveel valeriaan hoofdpijn kan veroorzaken.
Citroenmelisse
Dit is een kalmerend en maagpijnverlichtend kruid dat vaak in combinatie met andere rustgevende kruiden wordt gebruikt. Doe twee of drie theelepels gedroogde citroenmelisse in een kopje kokend water en laat het een poosje trekken. Deze kalmerende thee smaakt ook nog eens lekker.
Sint-janskruid
Uit onderzoek blijkt dat dit kruid verlichting brengt bij chronische slapeloosheid en lichte depressiviteit. Het evenwicht van de chemie in de hersenen is verstoord. Meestal wordt dit in de vorm van een capsule ingenomen.
Bijwerkingen
Kruiden worden beschouwd als een natuurlijk alternatief voor bepaalde geneesmiddelen en ze zijn meestal veilig. In sommige gevallen kunnen ze een krachtige uitwerking hebben en kunnen ze giftig zijn. Laat je bij twijfel informeren door een kruidenexpert of door de huisarts. Sommige kruiden kunnen bijwerkingen geven als ze in combinatie met medicijnen worden gebruikt. Zo kan bijvoorbeeld sint-janskruid de werking van de anticonceptiepil verminderen.
Lees verder