Kruidentips van oma: over kruiden, gezondheid, smaak en geur

Kruidentips van oma: over kruiden, gezondheid, smaak en geurDat er vele soorten kruiden zijn, weten we al langer dan vandaag. Maar wist u dat vele kruiden ook bekend staan om hun geneeskrachtige werking? Kruiden als anijs, mierikswortel, basilicum, jeneverbessen, brandnetel, kamille, peterselie, valeriaan en mint kennen uitstekende toepassingen voor zowel de gezondheid van lichaam en geest, als het op goede smaak brengen van verscheidene soorten voedsel. Alle kruidentips leest u hier!

Anijs

Anijs staat bekend om zijn goede uitwerking op maag en darmen. Het is bovendien goed te drinken in warme melk.

Basilicum

Basilicum is een zenuwsterkend middel. Teven is basilicum een prima middel tegen een opgeblazen gevoel. Basilicumthee kan meerdere keren per dag gedronken worden, om een optimaal effect te bewerkstelligen. Voor gerechten vormt basilicum een prima combinatie met tomaat.

Dille

Dille, verwant aan anijsachtige kruiden zoals venkel en kervel, kent een kalmerende werking op de spieren en kan prima verwerkt worden in sauzen, salades en - met name - visgerechten.

Bonekruid

Bonekruid, of bonenkruid, kent een gunstige werking op maagklachten.

Sint Janskruid

Sint Janskruid wordt veelal toegepast om zijn kalmerende werking tegen nervositeit. Ook wordt het, als bekend kruid, veel gebruikt ter stimulatie van de stofwisseling.

Bosbessen

Van bosbessen kunt u thee trekken, die goed werkt bij diarree. Ook is bosbessenthee een goed middel bij mond- en keelontstekingen.

Kamille

Kamille en kamillethee hebben een kalmerende en reinigende werking. Ze worden onder meer aangewend ter bestrijding van maagklachten, ontstekingen aan neus en voorhoofd, alsmede bij keel- en kiespijn.

Salie

Salie wordt als kruid onder meer toegepast in de Italiaanse keuken, maar kent ook een positieve werking op de luchtwegen, longen en darmen. Salie is sterk aromatisch, heeft een intense smaak en vormt ook een goede toevoeging voor varkensvlees.

Jeneverbessen

Jeneverbessen werken onder andere tegen kiespijn en chronische migraine en bevorderen de maagwerking. Ze kunnen onder andere gebruikt worden als marinademiddel bij vlees of simpelweg door erop te kauwen.

Gulden roede

Gulden roede, of guldenroede, is een hulpzaam middel bij klachten met de nieren. De waterhuishouding van uw lichaam heeft baat bij het sap van deze plant.

Duizendblad

Een thee, lichtjes getrokken van duizendblad, werkt goed bij kinderen met diarreeklachten.

Koriander

Koriander staat bekend om zijn gunstige werking op maag en darmen en wordt veelal aangetroffen in de Indische keuken. Als kruid staat het ook wel bekend onder de namen coander en wantsenkruid. De volgens sommigen zeepachtige smaak is redelijk dominant te noemen.

Peterselie

Peterselie is niet alleen een lekker en veelgebruikt kruid (zelfs de wortels zijn eetbaar!), maar vormt ook een uitstekend middel bij maag-, nier- en blaasklachten. Daarnaast stimuleert peterselie de stofwisseling.

Lavendel

Lavendel en lavendelthee brengen u tot rust en bevorderen de werking van maag en darmen. Daarnaast beschikt lavendel over een aangename geur, die uw huis kan verfrissen.

Thijm

Thijm, of tijm, wordt vanwege zijn geur vaak in de zeepindustrie gebruikt en is dan ook een onmisbaar onderdeel in een kruidenbouquet. Thijm is echter ook een uitstekend middel bij infecties in mond en keel, alsmede een prima smaakversterker bij sausen, peulvruchten en vlees.

Knoflook

Knoflook heeft een zuiverende werking op het bloed en stimuleert de bloedvaten, alsmede de bestrijding van ziektekiemen. Daarnaast werd knoflook, niet voor niets, al eeuwen geleden voorgeschreven aan patiƫnten met darmklachten.

Mierikswortel

Mierikswortel bevordert zowel weerstand als vitaliteit en bestrijd infecties in mond- en keelholte. Daarnaast wordt mierikswortel niet zelden ingenomen door mensen met reumatische klachten.

Mint

Mint staat bekend om zijn verwarmende werking en vormt tevens een kalmerend middel bij hoofdpijn veroorzaakt door spanning en stress.

Valeriaan

Valeriaan staat als kruid uit de kamperfoeliefamilie bekend om zijn kalmerende werking. Daarnaast kent valeriaan een positief effect op onder meer buikkrampen.
© 2008 - 2025 Writerandus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.