Bronnen voor koolhydraten

Bronnen voor koolhydratenKoolhydraten zijn belangrijk in onze voeding, dus ze moeten voor 55-60% deel uitmaken van onze dagelijkse hoeveelheid voeding. Want koolhydraten zijn een belangrijke energiebron. We vinden ze in aardappelen, brood en ontbijtproducten, pasta, peulvruchten, rijst, koek, gebak, suiker, zoetigheid en honing.

In aardappelen

Aardappelen zijn bijna meteen klaar voor consumptie. Veel koolhydraten zijn hierin te vinden. Hoewel men zegt dat je van aardappelen dik wordt, is dit niet waar. Maar afgeleide producten van aardappelen kunnen wel tot overgewicht leiden. 'Slechte' koolhydraten zitten in de afgeleide producten zoals aardappelmeel, aardappelpureepoeder, chips, patat, zoutjes.

In brood en ontbijt producten

Boordevol goede koolhydraten zijn brood en ontbijtproducten. Brood en ontbijtproducten worden gemaakt van granen. Tot de granen behoren: boekweit, gerst, gierst, haver, rogge, maïs, rijst en tarwe. De granen zouden onverteerbaar zijn als ze niet bewerkt zouden worden. Granen zijn niet dikmakend, maar in fijngemalen vorm zoals meel en bloem wel. Deze vorm van granen zijn vezelarm en ook arm aan vitamines en mineralen. De volkorenproducten verdienen de voorkeur, omdat deze meer voedingsvezels bevatten.

In pasta

Koolhydraatrijk is pasta. Pasta is gemaakt van meel en bloem, en wanneer pasta veel genuttigd wordt kan dit leiden tot overgewicht. Er is volkorenpasta op de markt, die zitten boordevol goede koolhydraten. Daarom verdient volkorenpasta de voorkeur.

In peulvruchten

In peulvruchten zitten veel koolhydraten. Behalve koolhydraten bevatten ze veel voedingsvezels, vitamine B en eiwit. Tot de peulvruchten behoren bruine en witte bonen, erwten, linzen en capucijners. Peulvruchten worden gebruikt als vervanging voor aardappelen en vlees.

In rijst

Koolhydraten zijn ook in rijst te vinden en zilvervliesrijst is beter dan witte rijst. In zilvervliesrijst zitten nog alle vezels, vitamines en mineralen. Met name vitamine B is in zilvervliesrijst te vinden. Rijst kan verwerkt worden in pap, en zodoende dienst doen als ontbijtgraan.

In koek en gebak

Boordevol koolhydraten vind je in koek en gebak. Maar dit zijn niet de goede. Koek en gebak worden gemaakt van bloem, boter, margarine, suiker en andere toevoegingen. Ze zijn dus heel energierijk en leveren geen vezels, vitamines en mineralen. Ze leveren lege calorieën.

In suiker

Suiker levert alleen maar energie. Het is ontdaan van alle vitamines en mineralen en bevat geen enkele voedingsvezel. Het is gewild maar levert alleen maar nadelen. Suiker kom je in veel producten tegen zoals koek, snoep, gebak, kant en klaar maaltijden, toetjes, koffiemelk, ketchup, zoet, fris, siroop en ijs.

In honing

Een koolhydraatrijk product is honing. Het wordt door bijen gemaakt uit suikerhoudend sap (nectar), wat uit bloemen wordt opgezogen. Honing bestaat voor 80% uit koolhydraten, maar ook uit een percentage mineralen en vitamines. Het is een beter zoetmiddel dan suiker.
© 2008 - 2025 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.