Bronnen voor koolhydraten

Bronnen voor koolhydraten Koolhydraten zijn belangrijk in onze voeding, dus ze moeten voor 55-60% deel uitmaken van onze dagelijkse hoeveelheid voeding. Want koolhydraten zijn een belangrijke energiebron. We vinden ze in aardappelen, brood en ontbijtproducten, pasta, peulvruchten, rijst, koek, gebak, suiker, zoetigheid en honing.

In aardappelen

Aardappelen zijn bijna meteen klaar voor consumptie. Veel koolhydraten zijn hierin te vinden. Hoewel men zegt dat je van aardappelen dik wordt, is dit niet waar. Maar afgeleide producten van aardappelen kunnen wel tot overgewicht leiden. 'Slechte' koolhydraten zitten in de afgeleide producten zoals aardappelmeel, aardappelpureepoeder, chips, patat, zoutjes.

In brood en ontbijt producten

Boordevol goede koolhydraten zijn brood en ontbijtproducten. Brood en ontbijtproducten worden gemaakt van granen. Tot de granen behoren: boekweit, gerst, gierst, haver, rogge, maïs, rijst en tarwe. De granen zouden onverteerbaar zijn als ze niet bewerkt zouden worden. Granen zijn niet dikmakend, maar in fijngemalen vorm zoals meel en bloem wel. Deze vorm van granen zijn vezelarm en ook arm aan vitamines en mineralen. De volkorenproducten verdienen de voorkeur, omdat deze meer voedingsvezels bevatten.

In pasta

Koolhydraatrijk is pasta. Pasta is gemaakt van meel en bloem, en wanneer pasta veel genuttigd wordt kan dit leiden tot overgewicht. Er is volkorenpasta op de markt, die zitten boordevol goede koolhydraten. Daarom verdient volkorenpasta de voorkeur.

In peulvruchten

In peulvruchten zitten veel koolhydraten. Behalve koolhydraten bevatten ze veel voedingsvezels, vitamine B en eiwit. Tot de peulvruchten behoren bruine en witte bonen, erwten, linzen en capucijners. Peulvruchten worden gebruikt als vervanging voor aardappelen en vlees.

In rijst

Koolhydraten zijn ook in rijst te vinden en zilvervliesrijst is beter dan witte rijst. In zilvervliesrijst zitten nog alle vezels, vitamines en mineralen. Met name vitamine B is in zilvervliesrijst te vinden. Rijst kan verwerkt worden in pap, en zodoende dienst doen als ontbijtgraan.

In koek en gebak

Boordevol koolhydraten vind je in koek en gebak. Maar dit zijn niet de goede. Koek en gebak worden gemaakt van bloem, boter, margarine, suiker en andere toevoegingen. Ze zijn dus heel energierijk en leveren geen vezels, vitamines en mineralen. Ze leveren lege calorieën.

In suiker

Suiker levert alleen maar energie. Het is ontdaan van alle vitamines en mineralen en bevat geen enkele voedingsvezel. Het is gewild maar levert alleen maar nadelen. Suiker kom je in veel producten tegen zoals koek, snoep, gebak, kant en klaar maaltijden, toetjes, koffiemelk, ketchup, zoet, fris, siroop en ijs.

In honing

Een koolhydraatrijk product is honing. Het wordt door bijen gemaakt uit suikerhoudend sap (nectar), wat uit bloemen wordt opgezogen. Honing bestaat voor 80% uit koolhydraten, maar ook uit een percentage mineralen en vitamines. Het is een beter zoetmiddel dan suiker.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
Het Montignac dieetHet Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen.Vernoemd naar de…
Montignac dieet: gewichtscontroleplanMontignac dieet: gewichtscontroleplanNa het afvallen met het snelle afslankplan van het Montignac dieet is het verstandig over te gaan op het gewichtscontrol…
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…

Kruidentips van oma: over kruiden, gezondheid, smaak en geurKruidentips van oma: over kruiden, gezondheid, smaak en geurDat er vele soorten kruiden zijn, weten we al langer dan vandaag. Maar wist u dat vele kruiden ook bekend staan om hun g…
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.