Tips om te ontspannen in bad: een moment voor jezelf

Tips om te ontspannen in bad: een moment voor jezelf Het nemen van een bad is een weldaad voor je lichaam en geest en het is een uitstekend middel om heerlijk te ontspannen. Je kunt van dit moment voor jezelf iets bijzonders maken. Zo kun je middeltjes toevoegen aan het badwater zoals etherische oliën voor een heerlijke geur of om de huid te verzorgen. Zet daarbij een lekker muziekje op, neem een lekker glaasje drinken, eventueel je favoriete tijdschrift erbij en genieten maar. Misschien is dit ook een mooie gelegenheid om een gezichtsmasker te gebruiken.

Wanneer een bad nemen?

Het kan altijd als je tijd en zin hebt. Het ontspant zowel het lichaam en geest en kan zelfs een troostende werking hebben. Een weldadig bad maak je met bloemen, kruiden, zout, oliën en zelfs met zemelen en azijn. Het warmt je op als je het koud hebt. Zo kun je extra opwarmen als je een bed neemt waaraan je mosterdpoeder hebt toegevoegd. Meng een eetlepel mosterdpoeder met wat water tot een papje en voeg dit toe aan het badwater.

De temperatuur

Let bij het baden op de temperatuur van het water. In de zomer is het lekkerder om het badwater minder heet te hebben als in de winter. Het is beter om het water in de ochtend niet warmer dan 36 graden te maken, omdat een warmere temperatuur zorgt voor een vermoeid gevoel. Een lagere temperatuur zorgt voor een sterk en verkwikkend gevoel. In de avond kun je best warm badwater van 37 tot 39 nemen om lekker te ontspannen. Voor sporters is een temperatuur van 40 tot 42 graden fijn voor stijve spieren en gewrichten. Wees je er wel op bewust dat heet water de huid uitdroogt en dat een te heet bad je hart onnodig belast.

Sfeer

Zorg naast een aangename temperatuur voor een ontspannen sfeer. Steek wat kaarsjes aan of strooi wat bloemblaadjes in het water. Neem een glaasje drinken erbij en laat het lekker geuren met enkele drupjes van je favoriete etherische olie. Zorg dat je alle benodigde producten binnen handbereik hebt. Zet als je wilt rustgevende muziek op of lees een tijdschrift. Leg in koude tijden je handdoek en/of pyjama op de verwarming klaar voor als je uit bad komt.

Badzout

Een fijn badzout kun je zelf maken door bijvoorbeeld zeezout te mengen met Dode Zeezout. Voor een beetje bruiseffect kun je wat zuiveringszout toevoegen, ook bekend als baking soda. Druppel er eventueel nog enkele druppels etherische olie bij.

Etherische oliën

Alleen etherische oliën in het badwater zijn natuurlijk ook lekker. Een geurige combinatie is bijvoorbeeld twee druppels geraniumolie, twee druppels rozemarijnolie en een druppel salieolie. Etherische oliën worden ook wel aromatische oliën genoemd. Er bestaan veel soorten olie, zoals lavendel, citroen, sinaasappel of eucalyptus. Experimenteer met verschillende soorten etherische oliën en ontdek welke jij fijn vindt.

Havermout en zemelen

Havermout en zemelen bevatten oliën en plantaardige extracten die de huid kalmeren en zacht maken. Ze hebben een reinigend en verzachtend effect op de huid. Hoewel je huid er lekker van aanvoelt, ziet het er niet smakelijk uit. Omdat het aan je huid blijft kleven kun je dit beter in een groot thee-ei doen.

Azijn

Als je een droge huid hebt en last hebt van schilfers, kun je eens een kopje azijn toe aan het badwater. Het verzacht de huid en gaat de jeuk tegen die vaak bij deze huid voorkomt. Gebruik hiervoor appel-wijnazijn.

Bloemenzee

Heb je wel eens in een bloemenbad gezeten? Strooi bijvoorbeeld eens rozenblaadjes in je bad en voeg er wat rozenwater aan toe. Dat werkt reinigend, genezend en maakt de huid zacht. Kamillebloemen werken licht kalmerend. Je kunt dit samen met de havermout of zemelen in een thee-ei doen. Dit kun je ook met andere bloemen doen zoals jasmijnbloemetjes of lavendel.

Kruidenbad

Het toevoegen van kruiden aan het badwater kan ook heerlijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld munt, duizendblad, laurier of rozemarijn zijn. Zo kan het verrassend zijn wat je in je keuken of tuin vindt. Misschien ontdek je wel een kruid dat je ontzettend lekker vindt in bad. Zo heeft laurier een desinfecterende werking en zijn muntblaadjes verfrissend.

Dode Zeezout

Zoals de naam al zegt komt dit zout uit de Dode Zee, dat ligt op de grens tussen Israël en Jordanië. Het ligt ver onder het zeeniveau en een eeuwenlange verdamping heeft gezorgd voor een hoge concentratie van zouten en mineralen in het water. Aan de oevers van de Dode Zee zijn zoutafzettingen te vinden in de vorm van kristallen, pilaren en rotsen. Het zout heeft een heilzame werking en bevordert de vochtopname van de bovenste laag van de huid. Daarnaast wordt de bloedsomloop gestimuleerd en werkt het spierontspannend. Het zout wordt ook gebruikt bij mensen met een huidziekte of reuma.

Gezichtsmasker

Als je optimaal wilt ontspannen in bad, is dit misschien wel een mooie gelegenheid om een gezichtsmasker te gebruiken. Door de damp van het warme water openen de poriën waardoor de huid de stoffen uit het masker beter kan opnemen. Doe geen masker op dat moet opdrogen omdat het daarvoor in het bad te vochtig is.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruidenbad: Van recepten tot effectenKruidenbad: Van recepten tot effectenKruidenbaden hebben een ontslakkende werking, zijn aromatisch en goed voor lichaam en geest. Deze wijsheid kende men dan…
Geneeskrachtige kruidenbadenEen geneeskrachtig bad nemen is meer dan je schoon maken of je lichaam wat laten weken in water. In de 19de eeuw en begi…
Een verwendagje saunaEen verwendagje saunaNiets is zo lekker als een dagje naar de sauna te gaan. Als je terug komt van een dagje sauna, dan ben je totaal ontspan…
Zelf heerlijke badproducten maken met behulp van kruidenNiets is zo ontspannend als dat je na een drukke werkdag heerlijk kan wegdromen in een warm en ontspannend bad. Er zijn…

Een natuurlijke look voor overdagEen natuurlijke look voor overdagNiet iedereen heeft ’s morgens veel tijd of zin om zich uitgebreid op te maken. Maar eventuele foutjes of een huid die n…
Gezondheid: Oefeningen voor de billenGezondheid: Oefeningen voor de billenBehalve dat bewegen goed voor het lichaam is, is het zeker in de zomer ook nog prettig om de lichaamsdelen die blootgest…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ErikaWittlieb, Pixabay
  • Boek: schoonheid 360 graden. ISBN 9789022992838
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.