Maak je eigen gezichtsmasker op eenvoudige wijze
Doe jezelf eens een plezier en ga lekker ontspannen met een gezichtsmasker. Dit kan bijvoorbeeld door ergens lekker te gaan liggen, zitten in je favoriete luie stoel of lekker in bad. Het zorgt ervoor dat je huid diep wordt gereinigd en extra wordt doorbloed: een heerlijke schoonheidsbehandeling. Zelf kun je ook een gezichtsmasker maken. Het is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook erg gemakkelijk om te doen.
Het nut van een gezichtsmasker
Als je een gezichtsmasker op doet, heb je een moment voor jezelf. Dit geeft ontspanning en je kunt even de dagelijkse drukte loslaten. Daarnaast voedt een masker de huid, geeft het een mooiere teint en kan het zelfs ouderdomsverschijnselen vertragen. De huid wordt diep gereinigd en wordt gevoed. Het masker sluit tijdelijk de gezichtshuid af, waardoor dit extra wordt doorbloed. Zo heeft deze schoonheidsbehandeling optimaal effect.
Voorbehandeling
Reinig je huid goed voordat je een masker op doet. Dit kan bijvoorbeeld met een gezichtslotion of met lauwwarm water. Een masker heeft het meeste effect als je eerst je huid scrubt zodat de dode huidcellen verwijderd zijn. Neem lekker de tijd voor het masker en zorg dat je ergens ontspannen kunt liggen of zitten. Ga niet je huis schoonmaken met een masker op, want dan doe je jezelf tekort. Je kunt bijvoorbeeld ook lekker in bad gaan zitten. De warme dampen zorgen ervoor dat de huidporiën open gaan staan zodat het masker nog beter kan inwerken.
Het masker aanbrengen
De meeste maskers hebben een inwerktijd nodig van tien tot twintig minuten. Vergeet niet je hals en decolleté in te smeren en laat de huid rond je ogen vrij. Om je ogen ook optimaal te laten ontspannen, kun je hier schijfjes komkommer op leggen. Als het masker ingetrokken is, kun je het afspoelen met lauwwarm water. Maar je kunt het ook net zoals bij de schoonheidssalon verwijderen met een handdoek die vochtig is gemaakt met warm water.
Zelf een gezichtsmasker maken
Het is vrij eenvoudig om zelf een gezichtsmasker te maken, vaak heb je de ingrediënten al in huis. Zo is yoghurt een uitstekende basis voor een masker. Als je hieraan olijfolie, citroen, honing, ei, havermeel of fruit toevoegt, heb je al de benodigde ingrediënten voor een zachte huid. Verse vruchten en vruchtensappen hebben een vochtinbrengende werking en de fruitzuren helpen om de dode huidcellen los te weken. Eigeel werkt erg voedend. Hieronder worden een aantal voorbeelden genoemd om zelf een gezichtsmasker te maken.
Aardappel
Dit is een belangrijke bron van vitamine B en dit werkt tegen een vette huid. Het kan de vorming van mee-eters tegengaan. Ook kan aardappel de zonverbrande huid verzachten. Meng twee eetlepels aardappelzetmeel met een eetlepel warme melk. Dit zorgt ervoor dat de huid stevig en zacht gaat aanvoelen. Je kunt ook een eetlepel aardappelvocht met een eetlepel porseleinaarde vermengen. Dit is verkrijgbaar in natuurvoedingszaken.
Aardbei
Dit werkt reinigend en bevat vitamine C. Om een Perzisch aardbeienmasker te maken doe je het volgende: meng fijngeprakte aardbeien met geklopt eiwit en rozenwater. Dit zorgt ervoor dat je huid sprankelend en fris aanvoelt. Ook schijnt het rimpels tegen te gaan.
Appel
Appel bevat vitamine A en C en de mineralen ijzer en kalium. Daarnaast bevat het ook enzymen die dode huidcellen en bacteriën helpen opruimen. Het beschermt tegen infecties en verzacht een roodverbrande huid. Een appel kun je bijvoorbeeld raspen en er het volgende doorheen mengen: een eetlepel honing, een eierdooier, een eetlepel appelazijn en drie eetlepels olie. Een appelmasker heeft een rustgevende werking.
Avocado
Deze vrucht is rijk aan vitaminen A, B, C en E, plantaardige oliën en mineralen. Behoort tot een van de beste natuurlijke cosmetische middelen en wordt overal ter wereld waar hij groeit gebruikt voor de lichaamsverzorging. Voor het maken van een masker tegen een droge huid: prak een rijpe avocado fijn, voeg er een eetlepel yoghurt, een theelepel honing en enkele druppels citroensap doorheen. Dit helpt ook goed tegen uitdroging door de zon. Dit masker vult het vochttekort aan en maakt de huid zacht.
Banaan
Een banaan bevat veel vitaminen en mineralen. Het werkt goed voor een huid die vochtarm is. Prak de banaan fijn en voeg eventueel een eetlepel kwark en een eigeel erdoor. Heb je een droge huid: meng een halve rijpe banaan met een theelepel honing en twee theelepels room. Als je een vette huid hebt, kun je er nog een theelepel vers sinaasappelsap aan toevoegen.
Papaja
Deze vrucht zorgt ervoor dat opgehoopte dode huidcellen aan de oppervlakte loslaten en worden afgevoerd. Het werkt daarom goed bij de genezing van acne en puistjes. Maal twee eetlepels rijp papajavruchtvlees fijn en breng dit als masker aan. Voeg eventueel yoghurt toe in geval van puistjes en honing als voeding voor de huid.
Ei
Ei bevat veel vitaminen, proteïnen, ijzer en lecithine. Er is een simpel masker te maken als volgt: klop een eiwit, breng het op je gezicht en laat het zitten totdat het strak is opgedroogd. Bij een droge huid kun je wat honing of olie toevoegen. Maak eens een simpel Perzisch gezichtsmasker: meng een eetlepel olijfolie met eigeel. Je kunt de eierdooiers ook combineren met wat komkommer-, citroen- of sinaasappelsap voor de wat vettere huid.
Aloë vera
Een maskertje met aloë veragel is gemakkelijk gemaakt. Je kunt de gel mengen met ingrediënten zoals kwark, tarwe- of havermeel of fijngemalen amandelen. Voor meer voeding kun je room of eierdooier toevoegen. Aloë vera brengt vocht in verwijdert dode huidcellen. Kijk voor meer informatie over de aloë vera op:
Aloë vera: medicijn en cosmetica.
Chocola
Er bestaan ook hele lichaamspakkingen met chocolade. Maak zelf eens een cacaomasker voor je gezicht. Het sluit de poriën af. Om dit te maken: voeg vier eetlepels cacaopoeder toe aan vier eetlepels volle melk. Meng de ingrediënten tot een papje en laat het tien minuten inwerken. Bij een vette huid kun je het beter twintig minuten laten inwerken.
Honing
Dit kun je op elk huidtype toepassen en heeft een verzachtende werking. Daarnaast bevat honing mineralen, vitaminen, suikers en was. Het bevat stoffen die vocht in de huid helpen vasthouden en het helpt bij het herstel van de bovenste huidlaag. Honing heeft ook een ontstekingsremmende werking. Om een voedend honingmasker te maken kun je het volgende doen: mix een theelepel honing met een eetlepel volle room. Daarbij kun je eventueel eierdooier, melk, amandel-, avocado- of tarwekiemolie toevoegen.
Komkommer
Dit heeft een reinigende werking. Het werkt ontspannend en versterkend, helpt bij een vermoeide huid, een door de zon verbrande huid en bij vermoeide ogen door de computer. Hiervoor kun je heel simpel schijfjes komkommer op de huid en ogen leggen. Een masker kun je maken door een kwart komkommer te pureren en te vermengen met twee eetlepels kwark of yoghurt. De huid voelt verfrissend aan. Of maak er een sterker masker van door een kwart komkommer te raspen en vang het vocht op. Klop er een eiwit door en een theelepel citroensap. De schil van de komkommer bevat de meeste vitaminen en mineralen. Gebruik daarom het liefst ongeschilde komkommers.
Yoghurt
Yoghurt wordt veel gebruikt als basis voor een gezichtsmasker. Het is vooral geschikt voor mensen met een droge huid omdat yoghurt een hydraterende werking heeft. Daarnaast werkt het ook ontvettend, weekt huidcellen los en maakt de huid soepel. Het werkt goed tegen jeugdpuistjes omdat het bacteriedodende enzymen bevat. Je kunt yoghurt gewoon puur aanbrengen op de huid, bijvoorbeeld eens per week. Een voorbeeld van een masker tegen acne is: eetlepels yoghurt, een losgeklopt eiwit en wat fijngemalen havermout.
Lees verder