Maak je eigen huidlotion op eenvoudige wijze

Maak je eigen huidlotion op eenvoudige wijze Lotion is een product dat wordt gebruikt voor het reinigen, verzorgen of genezen van de huid of haar. In de cosmetica worden lotions vooral gebruikt om de huid te reinigen en te verzorgen en het geeft een frisse en soms prikkelende gevoel. Op eenvoudige wijze kun je zelf een huidlotion maken met ingrediënten zoals kruiden, komkommer, sinaasappel, melk of honing. Bekende kruiden zijn lavendel, munt en kamille die je in kokend water doet.

Dagelijkse reiniging

Het reiniging van het gezicht maakt voor velen een onderdeel uit van het dagelijkse beautyritueel. Het wordt gebruikt om make-upresten van je gezicht te verwijderen. Vroeger werd het gebruikt om de laatste zeepresten van je huid te verwijderen omdat men toen nog een gewone stuk zeep gebruikte om de huid te reinigen. Tegenwoordig zijn de reinigingsproducten goed van kwaliteit waarbij de huid volledig schoon wordt. Het geeft een fris, schoon en soms tintelend gevoel.

Prikkelend gevoel: goed of slecht?

Een prikkelend gevoel geeft een fris gevoel. Maar is dit wel zo goed als het tintelt? Dit komt door de prikkelende stoffen die het bevat zoals alcohol, menthol, pepermunt en aceton. Dit zijn irriterende stofjes die de huid droog maken. Het sluit de poriën eventjes door de zwelling als gevolg van deze irriterende stoffen. Het is beter om een huidverzorgingsproduct te kiezen die deze stoffen niet bevat.

Soorten lotion

Lotion is een cosmetisch of medisch vloeibaar middel dat naast een reinigende werking ook voor genezende of verzorgende doeleinden wordt gebruikt op huid en haar. Een lotion kan verschillende vormen hebben zoals een oplossing, emulsie of suspensie. Lotions bestaan voornamelijk uit water en alcohol, maar er zijn ook vette lotions zoals bodymilk en zonnebrandlotions. Lotions met een geneeskundige werking zijn bijvoorbeeld antibiotica of een lotion ter bestrijding van luizen.

Zelf een lotion maken

Je kunt ook zelf een lotion maken. Het is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook nog eens lekker en verzorgend. Daarvoor heb je verse of gedroogde kruiden en bloemen nodig. Omdat sommige planten sterker zijn dan andere, moet je zelf experimenteren welke verhoudingen je het beste bevallen. Geschikte kruiden voor huidlotions zijn:
  • Peterselie (tegen vlekkerige en pukkels)
  • Duizendblad (bij een vette huid)
  • Rozemarijn (verstevigend en genezend)
  • Munt (stimulerend)
  • Sering (desinfecterend)
  • Geranium (desinfecterend)
  • Bladeren van lelietjes van dalen (verzachtend bij ontsteking)
  • Lavendel (kalmerend en lekkere geur)
  • Paardenbloem (tegen vale huidskleur)
  • Kamille (genezend, voorkomt rimpels)

Welke kruiden kun je gebruiken?

Probeer eens wat verschillende kruiden of bloemen uit. Giet dit over een halve liter kokend water. Dek het mengsel daarna af zodat er geen goede eigenschappen met de damp verdwijnen, en laat het een paar uur trekken. Daarna kun je het vocht zeven en overgieten in een flesje bij voorkeur van donker(bruin) glas. Deze mengsels zijn namelijk gevoelig voor licht. Daarnaast zijn ze beperkt houdbaar en ze blijven ongeveer maar een week goed. Als je het in de koelkast bewaart, is het wat langer houdbaar. Enkele voorbeelden van hoe je zelf een lotion maakt worden hieronder genoemd.

Komkommerlotion

Komkommer heeft verzachtende en verfrissende eigenschappen. Het maken van een komkommerlotion is vrij eenvoudig: snijd een halve komkommer in stukken, pers deze uit of rasp het. Vang het vocht op door bijvoorbeeld een zeef en gebruik het sap als koele komkommerlotion. Voor een wat langer houdbare lotion kun je het volgende doen: was en rasp een halve ongeschilde komkommer. Doe dit in een pan, breng het aan de kook en laat het vijf minuten sudderen. Laat het afkoelen en voeg wat toverhazelaaraftreksel toe in de verhouding van een eetlepel toverhazelaar op twee eetlepels komkommersap.

Munt werkt stimulerend. Je kunt dit in de komkommerlotion als volgt klaarmaken: rasp een halve komkommer met een rasp en snijd vier eetlepels verse munt heel fijn. Haal dit door een zeef en vang het vocht op. Doe dit in een flesje en je hebt een heerlijk verkoelende zomerlotion. Voeg er eventueel een eetlepel wodka of toverhazelaaraftreksel aan toe om het langer houdbaar te maken.

Toverhazelaar

Toverhazelaar is een boom die vroeger door de Noord-Amerikaanse indianen werd gebruikt. Het werd in zweethutten verdampt om beschadigde huid te genezen. Het kan een goed idee zijn om toverhazelaar toe te voegen aan je lotion. Het heeft een genezende werking en zorgt ervoor dat de lotion wat langer houdbaar blijft. Meng bijvoorbeeld drie delen rozenwater met één deel toverhazelaar extract. Bij een vette huid kun de gelijke hoeveelheden van allebei nemen.

Stokroos

Deze prachtige bloeiende planten zie je vaak in de achtertuinen, voortuinen en geveltuinen. Doe drie of vier eetlepels stokroosbloemblaadjes in een halve liter kokend water. Plaats de deksel op de pan en laat dit vijf minuten doorkoken. Daarna laat het mengsel twintig minuten afkoelen, filter het en laat het verder afkoelen. Deze lotion heeft verzachtende eigenschappen.

Vlierbloesem / Bron: Kku, Wikimedia Commons (Publiek domein)Vlierbloesem / Bron: Kku, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Vlierbloesem
Vlierbloesem heeft een zuiverende werking op de huid. Was de bloemen en doe zes eetlepels in een afsluitbare pot en voeg er twee kopjes kokend water aan toe. Voor een verzachtende werking zou je nog een lepel honing kunnen toevoegen. Sluit de pot af en laat het een nacht staan. De volgende dag kun je dit filteren. Je kunt ook gedroogde vlierbloesem kopen bij een drogisterij of reformzaak. Daarvan heb je dan twee eetlepels nodig voor de lotion.

Sinaasappel en citroen

Doe het sap van een halve sinaasappel en een kwart citroen samen met een eetlepel poedersuiker in een pan. Giet er vervolgens een kopje melk overheen. Breng verwarm het totdat het bijna kookt en laat het afkoelen. Zeef het mengsel daarna en deze verfrissende lotion geschikt voor elk huidtype is klaar.

Vlierbloesemwater met melk en honing

Deze lotion heeft een reinigende werking en maakt de huid zacht. Verwarm langzaam een half kopje melk met zes eetlepels vlierbloesemwater en laat het een half uur op een heel laag pitje tegen de kook aan staan. Laat het daarna drie uur rusten, verwarm het opnieuw en zeef het daarna. Voeg daarna een eetlepel honing toe en bewaar het in de koelkast.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidverzorging is belangrijkDe huid verzorgen is heel belangrijk. Je hebt maar één huid. Hoe kun je het beste je huid verzorgen?
Huidverzorging erg belangrijk!Huidverzorging erg belangrijk!Bijna iedere vrouw of man wil erg graag netjes en verzorgt uitzien. Huidverzorging is daarom een belangrijk onderdeel ge…
Natuurlijk mooi met KomkommerNatuurlijk mooi met KomkommerKomkomer heeft niet enkel een kalmerende en genezende werking, in combinatie met citroensap werkt het oppeppend en adstr…
Dagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkDagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkWaarom is een dagelijkse gezichtsreiniging belangrijk? Waarom is het belangrijk dat het gezicht schoon is? Kunnen er hui…

Beauty webshops & tips: snel cosmetica kopenBeauty webshops & tips: snel cosmetica kopenOnline aankopen doen wordt tegenwoordig steeds populairder. Het is makkelijk, handig als je geen tijd hebt om naar het c…
Dreadlocks, dreads, rasta'sWat zijn dreadlocks eigenlijk? Hoe krijg je dreadlocks en hoe houd je ze bij? Kun je dreads wel wassen? Hoe kun je dread…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • Boek: schoonheid 360 graden. ISBN 9789022992838
  • www.trendystyle.net
  • Afbeelding bron 1: Kku, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 29-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.