Maak je eigen lichaamsscrubs op eenvoudige wijze

Maak je eigen lichaamsscrubs op eenvoudige wijze Door te scrubben help je de huid zich te ontdoen van dode huidcellen. Hiermee maak je de huid zachter, raakt het beter doorbloed en wordt het verzorgd. Het werkt erg ontspannend en dit kun je gewoon thuis doen. Er zijn allerlei lichaamsscrubs die je makkelijk zelf kunt maken. Zo kun je scrubs maken van suiker en olijfolie, of van honing voor een zachte huid of een Indiase scrub van kikkererwtenmeel met kurkuma en melk.

Je huid zuiveren

Een mens vernieuwt automatisch de huid en verliest dagelijks duizenden oude huidcellen. Hoe ouder je wordt, hoe langzamer het celvernieuwingsproces werkt. Bij jonge mensen worden de cellen tussen de 20 tot 28 dagen vernieuwd en bij ouderen duurt dit wat langer. Door de huid te scrubben, worden oude huidcellen verwijderd en dit maakt de huid glad en verzorgd. Bovendien draagt scrubben bij aan een betere doorbloeding en het kan helpen tegen puistjes. Als je een lekkere geur gebruikt, werkt het ook nog eens heerlijk ontspannend. Smeer je huid na het scrubben in met een heerlijke bodylotion.

Scrubben op het lichaam

De huid op je lichaam is minder kwetsbaar dan de huid op je gezicht. Daarom kun je voor het lichaam kiezen voor grove scrubzout of een scrubhandschoen. Het ligt aan je huidtype hoe vaak je kunt scrubben. Bij een normale tot vette huid kun je tot twee keer per week scrubben. Bij een droge en gevoelige huid kun je dit beter beperken tot twee keer per maand. Scrub niet te hard, want zodra je de dode huidcellen hebt verwijderd, kun je door extra hard te scrubben de nieuwe huidcellen beschadigen.

Scrubhandschoen

Je kunt je heel goed scrubben met een scrubhandschoen. Het is ook goed om te doen na het ontharen of scheren omdat het helpt tegen ingroeien van haartjes die kunnen irriteren. Probeer eens verschillende scrubhandschoenen uit en ontdek welke je fijner vindt. Ze hebben allemaal een ander effect. Sommige zijn gemaakt met de vezels van luffa, een natuurlijke scrubspons. Je kunt ook uitstekend scrubben met een luffa zelf (andere namen zijn loofah en loofa). Laat de spons na gebruik altijd goed drogen, dan kun je er langer mee doen.

Scrubspons

Luffa is de natuurlijke scrubspons en is afkomstig van de sponskomkommer. Dit is een eenjarige plant die in de tropen groeit en zo’n tien tot veertig centimeter lange vruchten draagt die op komkommers lijken. Van binnen niet zit een netvormig patroon van vaatbundels. Dit vezelige weefsel kun je verkrijgen door de vrucht te schillen, dan een tijd in water te laten weken en vervolgens het vruchtvlees en de zaadjes te verwijderen. Luffa is niet overal verkrijgbaar, maar het is wel te vinden in sommige winkels waar wellness-artikelen verkocht worden.

Verschillende soorten lichaamscrubs

Het is niet moeilijk om zelf een heerlijke scrub te maken. Spoel jezelf na de behandeling goed af en smeer je in met een heerlijke bodylotion of olie. Een aantal voorbeelden voor het maken van een zelfgemaakte lichaamsscrubs worden hieronder genoemd.

Tegen de winterhuid

Boen je huid in de doucheruimte of badkuip in met (grof) zeezout en besproei jezelf met lekker lauw water. Stap onder de waterstraal uit en breng het zout met draaiende bewegingen aan. Denk daarbij vooral aan de ruwere plekjes van je lichaam, zoals de ellebogen, knieën, hielen en billen. Daarna spoel je het af en droog je jezelf af. Smeer je huid in met een olie. Je kunt ook een kopje zeezout mengen met wat olijfolie. Laat het lekker ruiken met enkele druppels etherische olie, of voeg er wat oranjebloesemwater aan toe. Smeer jezelf wel goed in na afloop omdat zout de huid een beetje uit laat drogen.

Suikerscrub

Bij een droge en gevoelige huid kun je beter suiker gebruiken in plaats van zout. Meng daarbij suiker met olijfolie tot een pasta. In plaats van gewone suiker kun je ook bruine suiker gebruiken. Wat ook lekker is, is een kopje bruine suiker met een half kopje honing mengen en voeg drie eetlepels citroensap en een eetlepel geraspte gember toe.

Honingzacht

Voor mensen die nog milder willen zijn voor hun huid: meng twee eetlepels honing en een eetlepel melkpoeder. Honing heeft een verzachtende werking op de huid.

Supersesamscrub

Voor een glanzende huid kun je een mengsel maken van een kop vloeibare honing, een half kopje sesamzaad en een handvol gedroogde lavendel en pepermunt. Meng deze ingrediënten tot een mooie melange en wrijf je schoongewassen lichaam er mee in. Laat het zo’n twintig minuten intrekken en spoel het af onder de douche. Het resultaat is een tintelende en glanzende huid.

Indiase bodyscrub

Deze scrub wordt gebruikt door vrouwen in heel India. Meng een eetlepel kikkererwtenmeel met een mespunt gemalen kurkuma (koenjit) en twee theelepels melk. Maak je lichaam eerst wat vochtig en smeer je hiermee in, in plaats van met zeep. De ingrediënten zijn te kopen in de toko.

Mandi kemiri

Dit is een reinigende (lichaams)scrub, die goed is voor de rijpere huid. Het recept is afkomstig uit Indonesische bergdorpen. Maal een handjevol kemirinoten in een vijzel en mix dit met wat fijngestampte laos. Scrub je hiermee. De scrub neemt zichtbaar het vuil op dat je huid de afgelopen tijd heeft verzameld. Gepelde kemerinoten kun je kopen in toko's.

Kokos

Je kunt je ook scrubben met kokos. Mix geraspte kokos met geraspte wortel in een vijzel en doe er een beetje kemiriolie en kokosolie bij. Scrub jezelf hiermee in en spoel het vervolgens af. Vervolgens smeer je jezelf in met een fijne olie, crème of lotion.

Pakkingen

Een pakking is een masker voor het hele lichaam. Smeer jezelf hiermee in en ga vervolgens zo’n twintig minuten lekker liggen in een grote handdoek of laken. Vervolgens kun je jezelf afspoelen en lekker insmeren op de nog vochtige huid.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoonheid: scrubbenSchoonheid: scrubbenVoor een mooie, gezonde huid is scrubben belangrijk, maar als we al gaan scrubben komen de meeste mensen niet verder dan…
Scrubben voor een mooie huidHeb je regelmatig last van een droge huid? Scrubben wordt steeds populairder in Nederland. Het is een goede manier om ou…
Een mooie huid dankzij scrubbingEen mooie huid dankzij scrubbingScrubbing reinigt de buitenste huidlagen waardoor het vuil en de dode huidcellen worden verwijdert. Het bereidt eveneens…
Hoe goed is scrubben?Hoe goed is scrubben?We scrubben wat af, want als je de sector moet geloven zijn de scrubmiddelen de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Heb…

Koele, warme of neutrale ondertoon?Het is belangrijk om te weten welke ondertoon je hebt. Zo kan je de juiste kleuren make-up, sieraden en kleding kiezen w…
Rimpelloos ouder wordenRimpelloos ouder wordenWe zien er allemaal graag zo lang mogelijk stralend, jeugdig en vitaal uit. Al veel vroeger dan we gehoopt hadden, versc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JIb Enjoy, Pixabay
  • Boek: schoonheid 360 graden. ISBN 9789022992838
  • www.sochicken.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 10-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.