Een mooie huid dankzij scrubbing

Een mooie huid dankzij scrubbing Scrubbing reinigt de buitenste huidlagen waardoor het vuil en de dode huidcellen worden verwijdert. Het bereidt eveneens de huid voor op een vervolgbehandeling waardoor gebruikte producten beter absorberen. Voor elk type huid bestaan er verschillende scrubs. In dit artikel gaan we daar op in en geven we enkele tips om zo de scrubbing goed te laten verlopen.

Voordelen van een scrubbehandeling

Wanneer men scrubt stimuleert men de circulatie van het lymfvocht die een rol speelt in de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Het masseert tevens het lichaam en verbetert de bloedsomloop.Scrubben heeft invloed op de afscheiding van natuurlijke vetten van het lichaam.

Waar moet men rekening mee houden bij het scrubben?

 • Wanneer het lichaam nog nooit werd gescrubd moet men heel voorzichtig te werk gaan. Schuur het er niet af en irriteer de huid niet.Geleidelijk aan zal de huid weerstand opbouwen tegen het scrubben en zal men de druk wat kunnen opvoeren.
 • Gebruik voor het scrubben de juiste hulpmiddelen en scrub nooit het gezicht. Men kan gebruik maken van een touwhandschoen, handdoek, zeekomkommer, scrubsons of harde borstel.
 • Maak telkens cirkelbewegingen en begin bij de voeten, enkels en benen om vervolgens verder te gaan naar de handen, armen en schouders. Ga vervolgens via de rug omlaag en ga opnieuw omhoog naar je borst en hart.
 • Reinig het scrubmateriaal grondig met water en zeep en hang het steeds te drogen na gebruik. Wanneer men dit niet doet bestaat de kans dat men bacteriën kweekt.
 • Indien men de doorstroming van het bloed nog meer wenst te beïnvloeden kan men dit doen door na de scrubbing het lichaam met koud water af te spoelen. En vervolgens brengt men een hydraterende lotion aan.
 • Voer de scrubbing ’s ochtends uit omdat dit een verkwikkend effect heeft.

Bron: Chezbeate, PixabayBron: Chezbeate, Pixabay

Soorten scrubbings

Scrub met zeezout en rozemarijnolie

Doelgroep:
Deze scrub is vooral voor droge en schilferige huid. Zeezout pelt de oppervlakte van de huid af en verwijdert dode huidcellen. De opwekkende en versterkende werking van rozemarijn stimuleert de bloedsomloop.

Recept:
 • ½ kop grof zeezout
 • 60 ml rozemarijnolie
 • scrubber

Werkwijze:
Doop de scrubber in een beetje olie en houdt hem dan in het grove zout. Scrub de huid met cirkelbewegingen en besteed extra aandacht aan ruwe plekjes zoals knieën, ellebogen en hielen. Spoel daarna het lichaam na met warm water, dep het droog en gebruik een hydraterende lotion.

Scrub met zemelen, amandel en avocado

Doelgroep:
Deze scrubbing brengt de huid tot rust. Het helpt tevens tegen jeuk en ontstekingen. De amandel is een natuurlijk verzachtend middel en de combinatie met avocadopulp herstelt de huid. Het bevat de vitamine A, D en E. Is de huid vermoeid, droog en geïrriteerd dan past deze scrub perfect.

Recept:
 • ½ kop amandelen
 • 1 kop droge zemelen
 • 1 rijpe avocado, geschild, ontpit en gepureerd

Werkwijze:
Doe de amandelen in een keukenmachine of koffiemolen en maal ze in niet te kleine stukjes. Vermeng de amandelen met de zemelen en breng het mengsel over in een handschoen of zakje van kaasdoek. Spoel je lichaam na met warm water, dep het droog en gebruik een hydraterende lotion.

Scrub met zeezout en abrikozenpit

Doelgroep:
Deze scrub verwijdert dode huidcellen van het huidoppervlak en maakt het zacht en verzorgd. Het zout schuurt de huid lichtjes af en stimuleert de bloedsomloop. Door de korrelige structuur krijgt ook de vetafscheiding van de huid een extra zetje. Abrikozenpitolie is rijk aan vitamine A en B en wordt makkelijk door de poriën opgenomen. De olie geneest eveneens beschadigde huidcellen en maakt de huid glad. Ook wordt het vochtgehalte van de huid hersteld.

Recept:
 • 2 koppen grof zeezout
 • 60 ml abrikozenpittenolie
 • scrubber

Werkwijze:
Meng in een schaal het zeezout en de abrikozenpittenolie. Ga in de douchebak staan of in de badkuip. Breng een hand van het mengsel aan op je huid en spreid dit uit met cirkelbewegingen. Begin bij de benen. Het is van belang dat men de handen en vingers plat op het oppervlak van de huid houdt. Geef wat druk op de handen bij het maken van de cirkelbewegingen. Schuur echter de huid niet! Spoel nadat je je hele lichaam hebt gescrubd het mengsel onder de douche af met een spons of zeekomkommer en mild doucheschuim. Dep je lichaam droog.

Lees verder

© 2010 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoonheid: scrubbenSchoonheid: scrubbenVoor een mooie, gezonde huid is scrubben belangrijk, maar als we al gaan scrubben komen de meeste mensen niet verder dan…
Scrubben voor een mooie huidHeb je regelmatig last van een droge huid? Scrubben wordt steeds populairder in Nederland. Het is een goede manier om ou…
Beauty: droge lichaamshuidBeauty: droge lichaamshuidDe wintermaanden zijn bij uitstek maanden om een (te) droge huid te hebben. Wat is daar op eenvoudige wijze tegen te doe…
Foundation voor een droge huid: Welke soort is het best?Er is niet zo vervelend als een huid die droog, trekkerig en schilferig is. Wanneer je foundation op zo’n huid aanbrengt…
Beauty: Basiselementen make-upBeauty: Basiselementen make-upMenig meisje van rond de puberende leeftijd begint te “rommelen” met make-up. Zelf wat goedkope spulletjes kopen of al d…
Bronnen en referenties
Reactie

Richard, 24-09-2013
Waar kun je het kopen? Reactie infoteur, 29-09-2013
Beste
Je kan alles eigenlijk vinden in een natuurzaak.
Veel succes en plezier ermee!

Pops (143 artikelen)
Laatste update: 03-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.