Massageolie: functie, soorten, mogelijkheden en effecten

Massageolie: functie, soorten, mogelijkheden en effecten Niets beter dan je na een drukke dag te ontspannen met een heerlijke massage. Niet enkel het gevoel dat je opnieuw tot rust bent gekomen is aangenaam maar eveneens het gevoel dat je lichaam weer als nieuw aanvoelt is leuk ervaren. De ene persoon heeft het masseren al wat beter in de vingers dan de ander. Bij masseren zijn er een aantal technieken die men kan toepassen en een aantal oliën met elk een ander effect die men kan gebruiken. Dit alles kan de massage enkel maar ten goede komen.

Verschillende soorten oliën

Er bestaan ondertussen al tal van massageoliën op de markt waarvan de één al meer nut heeft dan de ander. Elke olie heeft zo zijn eigen effect. Vandaar dat de keuze van de olie nogal van belang is. Let wel op want bij sommige massages is olie gewoonweg overbodig en zelfs overbodig. Oliën helpen de huid regenereren en leveren waardevol vocht op waardoor een beschermend laagje voor de huid wordt aangebracht. Om dit effect te beogen moeten de oliën echter wel onverzadigde zuren, plantaardige weekmakers( lipiden en collageen) en vitaminen bevatten.

Amandelolie

Een olie die mild is voor de huid. Het is een ideale basisolie en heeft geen sterke geur af waardoor het leuk werken is met deze olie omdat het andere esoterische geuren in de ruimte niet zal overtreffen.

Jojobaolie

Bron: Xbqs42, PixabayBron: Xbqs42, Pixabay
Een olie die goed absorbeert in de huid. Deze olie verkrijgt men uit de jojobastruik. Die struik komt vooral voor in Mexico en Australië en het product behoort tot de beste huidverzorgingsmiddelen omdat het rijk aan vitaminen is en veel minerale stoffen bevat. Het levert dus veel vocht op en maakt de huid glad. Ook deze olie kan als basisolie dienen aangezien ze geen geur afgeeft.

Avocado-olie

Maakt een ruwe huid zacht en bevat nogal wat voedingsstoffen. Indien men droge huid heeft, is deze olie eveneens een aanrader.

Een geurtje?

Zoals hierboven vermeld zijn de meeste basisoliën geurloos. Toch is het gebruik van een geur nogal belangrijk indien men een ontspannende massage wil. Geuren roepen namelijk gevoelens op en zorgen dus voor een bepaalde stemming. Indien men met een geur wil werken is het belangrijk hier niet te overdrijven want dan kan het wel eens zijn dat men een omgekeerd effect bereikt en dat het eerder stoort en frustreert dan ontspant. Men kan een eigen olie maken door 50 m basisolie te nemen en hierin enkele druppels van de gewenste olie erin te vermengen.

Enkele geuren en hun resultaat bij gebruik

Rozengeur

Wekt gevoelens op van harmonie en liefde. Deze olie zorgt voor enige harmonie en goed humeur. Het prikkelt eveneens de zinnen en zorgt voor een erotische toets. Het effect op de huid bij gebruik van deze olie is dat het zorgt voor een gladde huid en tegelijkertijd verjongt het de huid. De olie is echter wel duur.

Neroli

Een olie die verkregen wordt uit de witte bloemen van de pomeransboom. Het heeft een ontspannen effect en vermindert nerveuze spanningen. Wanneer je huid droog is, zorgt dit voor een soepel en zacht effect.

Jasmijn

Eén van de kostbaarste geuren die er bestaan. Vandaar dat deze geur ook vaak in parfums wordt gebruikt. Deze zoete geur wekt dan ook vrolijkheid en ontspanning op. Het zorgt er zelfs voor dat angsten en depressies erdoor verdwijnen.

Lavendel

Een frisse geur die vooral stimulerend werkt. Het is in staat om zowel te ontspannen als te stimuleren en opnieuw voor innerlijke rust te zorgen.

Ayurvedische massage: bepaal eerst welk type men is!

Bron: PracticalCures, Flickr (CC BY-2.0)Bron: PracticalCures, Flickr (CC BY-2.0)
Bij een ayurvedische massage gaat men drie types hebben die elk een verschillende olie vragen om de persoon mee te behandelen. Vandaar dat het belangrijk is het type persoon te bepalen vooraleer men zomaar een olie gaat gebruiken.

De 3 types

In de leer van ayurveda gelooft men in drie onzichtbare krachten die actief zijn in de mens. Deze krachten zijn vata, pitta en kapha. Deze 3 krachten komen in elke mens in verschillende mate aan bod en ze beslissen mee hoe de mens zich voelt in het dagelijks leven en hoe hij/zij omgaat met stress.

Ayurvedakuur als hersteller van het evenwicht in krachten

Meestal profileren zich meerdere en andere krachten in de mens en is dit alles toch in evenwicht. Af en toe raken mensen echter wat uit balans omdat de mens zelf het evenwicht en de krachten verstoort. We moeten er namelijk voor zorgen dat we onze waarnemingsorganen (neus, oren, ogen en mond) correct gebruiken. Vaak raken ze overprikkeld omdat we teveel omringd werden door lawaai of we weinig belang hechten aan goed eten. Men kan eveneens vergeten te ontspannen en dan veroorzaakt dit alles ons stress. Om het evenwicht tussen de krachten te herstellen kan men een ayurvedakuur ondergaan waarbij men oliën en warme stoombaden gaat gebruiken. Men combineert dit met op het type afgestemd eten en synchrone massage.

Indien men geen ayurveda therapeut in de buurt heeft of men hier geen tijd voor heeft kan men zelf altijd aan de slag gaan door een oliemassage van kop tot teen te ondergaan. Maar eerst moet men uitmaken welk type men is.

Het ontspannen vata-type:

  • slank gebouwd en heeft een vrij droge huid.
  • heeft een levendig temperament en is snel van begrip.
  • is eveneens vergeetachtig
  • heeft onregelmatige slaap – en eetgewoontes
  • voelt vaak koud aan
  • is bij stress angstig en nerveus

Indien men zo’n type is, gebruikt men het best een sesamolie die men in een natuurwinkel kan vinden. Let wel dat dit niet uit de supermarkt komt omdat die wellicht niet ayurvedisch is en het vaak een te sterke geur bevat of te glibberig is.

Het heftige pitta-type heeft:
  • een relatief slanke figuur, glad haar en een gevoelige huid.
  • veel energie en durft risico’s nemen
  • het makkelijk om beslissingen te nemen en is intelligent
  • het moeilijk met warm en zwoel weer
  • bij stress een agressieve en gejaagde indruk nalaten

Bij een heftig pitta-type kiest men best voor een kokosolie omdat dit de gevoelige huid kalmeert.

Het stabiele kapha-type heeft:

  • een stevig postuur en zeer vrouwelijke rondingen
  • een gladde huid die zelfs wat olieachtig aanvoelt
  • een groot uithoudingsvermogen en rustig karakter. Deze persoon werkt graag langzaam en heeft een uitstekend geheugen.
  • problemen met vochtig en koud weer
  • wordt in geval van stress heel zwijgzaam.

Bij dit type past een jojoba- of amandelolie het best omdat men het olieachtige effect op de huid wat kan verkleinen en dit type hiermee kan activeren.

Oliemassage van top tot teen

Hoe begint men nu aan een deftige oliemassage? Nadat het type bepaald is en de juiste olie bij de hand werd gehaald kan men als volgt te werk gaan.
Uiteraard heb je wat tijd nodig en wat rust om dit dan te kunnen doen en best kan dit ’s morgens voor het douchen of baden gebeuren.
Werkwijze:
  • Om ervoor te zorgen dat de huid reeds wat olie bevat voor men begint te masseren, smeert men dus best olie over het gehele lichaam. Vergeet het haar eveneens niet met wat olie in te smeren.
  • Vervolgens begint men de hoofdhuid te masseren en zakt men via de zijkanten van het hoofd af naar de nek. Gebruik dezelfde techniek die iemand toepast wanneer men het haar wast en dus inzeept met shampoo. Wanneer men bij de oor komt neemt men het oorlelletje tussen duim en wijsvinger en gebruikt men op -en neerwaartse bewegingen om het ontspannen effect te bekomen.
  • Leg nu beide handen op het voorhoofd zodat de vingertoppen elkaar aanraken. Geef daarna wat lichte druk en laat de handen glijden naar de slapen. Bij de slapen gaat en met cirkelbewegingen diezelfde lichte druk geven.
  • Masseer vervolgens de wangen door de vingers een cirkelbeweging te laten maken van de wang richting kin. Ga vervolgens van de kin naar de oren en masseer zacht op en neer.
  • En nu volgen de nek en de hals. Leg hiervoor beide handen links en rechts op de schouders en geef wat lichte druk. Laat de handen glijden in de richting van waar het haar begint. Alleen het voorste deel van de hals behandelen.
  • De armen worden met 2 technieken gemasseerd. Maak eerst cirkelbewegingen om de polsen wat te ontspannen. Geef hierbij opnieuw lichtjes wat druk. Bij het masseren van de onderarm moet men op en neer bewegingen maken om vervolgens vanaf de elleboog opnieuw cirkelende bewegingen te maken.
  • Bij het masseren van het bovenlichaam is het belangrijk de cirkelende bewegingen te behouden en vooral in de omgeving van de borsten. Het borstbeen streelt men echter van beneden naar boven. De buik wordt behandeld door de rechterhand die op de buik wordt gelegd. Vervolgens gaat men opnieuw cirkelende bewegingen maken met de klok mee. Ondertussen rust je linkerarm naast je lichaam. Doe hetzelfde met de linkerarm nadat dit door de rechterarm werd gedaan.
  • Wanneer al het bovengaande werd uitgevoerd wordt het tijd om de rug aan te pakken. Ga staan en leg je handpalmen op de onderkant van de rug. Maak strijkende op- en neerwaartse bewegingen en geef lichtjes wat druk bij het uitoefenen van deze beweging. Hetzelfde past men toe om de billen te masseren.
  • Ga vervolgens zitten om nu de benen te masseren. Hiervoor gebruikt men dezelfde techniek als bij het masseren van de armen. Vanaf de knie richting enkels schakelt men over naar cirkelende bewegingen.
  • Bij het masseren van de voeten moet men een hand op de rug van de voet leggen en de andere op de voetzool. Vertrek vanaf de tenen naar de enkels toe en strijk zacht terug. Masseer elke teen apart door kleine bewegingen te maken per teen.
  • Na dit alles uitgevoerd te hebben, kan men genieten van een douche of bad en zal de huid verkwikkend en zacht aanvoelen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ayurvedische lmassage uit India, goed voor lichaam en geestAyurvedische lmassage uit India, goed voor lichaam en geestBinnen het natuurgeneeskundig gezondheidssysteem Ayurveda, behoort de Ayurvedische massage tot de behandelmethoden. Een…
Lijf en leden: MassageStraks met zijn allen op wintersport, en wat is er heerlijker dan na de ongekende inspanningen van het skieen, de soms p…
Massage: Olie op de huidWarme olie streelt de huid as fluweel. Voel hoe soepel de huid nu is en laat u door heerlijke geuren genieten. Met zuive…
Natuurlijke massageolie, eigengemaakte handcreme, oogbadNatuurlijke massageolie, eigengemaakte handcreme, oogbadMassageolie, badolie, een oogbad voor vermoeide of zere ogen en handcreme. het is allemaal zelf te maken met natuurlijke…

Hoe kies je de juiste lippenstift?Hoe kies je de juiste lippenstift?Een lippenstift kopen is niet eenvoudig, constant veranderen de kleuren en samenstellingen van lippenstiften die te koop…
Beauty: De huid in de winterBeauty: De huid in de winterDe huid is je grootste orgaan en net zo belangrijk als alle andere, meer kwetsbare organen in ons lichaam. Maar omdat he…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 10-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.