Ayurvedische lmassage uit India, goed voor lichaam en geest

Ayurvedische lmassage uit India, goed voor lichaam en geest Binnen het natuurgeneeskundig gezondheidssysteem Ayurveda, behoort de Ayurvedische massage tot de behandelmethoden. Een meer dan 5000 jaar oude techniek uit India, en een weldaad voor geest en lichaam. Het is een zachte, weldadige massage met warme olie. Er zijn in Nederland verschillende masseurs die deze massagetechniek beheersen. Maar u kunt ook een vakantiereis naar India boeken om aldaar voor slechts enkele Roepies het nuttige met het aangename verenigen.

Ayurveda

Ayurveda wordt beschouwd als het oudste systeem op gebied van gezondheid en geneeskunde. Zo’n 5000 jaar geleden ongeveer, werd het reeds op schrift gesteld. Het is een holistisch systeem vanuit India, en de betekenis van het woord is: kennis (veda) van het leven (ayus).

De drie zogenoemde dosha’s: Vata, Kapha en Pitta zijn opgebouwd uit de vijf elementen, namelijk aarde, water, vuur, lucht, en ether. De drie dosha’s spelen een grote rol in de ayurveda. Alles, leeftijden, seizoenen en mensen, kan uitgelegd worden op basis van deze drie bio-energieën.

Binnen de Ayurveda wil de afwezigheid van ziekte nog niet zeggen dat je ook daadwerkelijk gezond bent. De betekenis van gezondheid is namelijk dat de drie dosha’s: Kapha (water aarde), Pitta (vuur) en Vata (ether lucht), in evenwicht verkeren. Ook de uitscheidingsproducten moeten in orde zijn, daarnaast de geest in balans en rustig, en ook de weefsels horen op normale wijze te functioneren.

Ayurvedische lichaamsmassage

De Ayurvedische massage is van oorsprong voor gezonde mensen bedoeld en maakt daardoor deel uit van de preventieve geneeskunde. Tevens is de ayurvedische massage van nut bij het oplossen van verschillende uiteenlopende klachten. Bovendien maakt het deel uit van een behandel programma, dan wel als aanloop op de pancha karma, de 5-voudige reinigingsmethode.

Olie

Een originele Ayurvedische massage kenmerkt zich door de toepassing van een royale hoeveelheid opgewarmde kruidenolie. Deze olie heeft een medicinale en smerende werking. Het is een volledige massage van het gehele lichaam dus inclusief het gezicht en het hoofd. Deze massage is mede kenmerkend omdat er rekening wordt gehouden met de specifieke klachten (vrikruti) van de te behandelen persoon alsmede de constitutie (dosha/prakruti). Ook eventuele pijn wordt in acht genomen, door de soort kruidenolie alsook de massagetechniek hierop af te stemmen. De keuze voor specifieke oliën voor specifieke klachten als hoofdpijn of reuma (ama vata) werden destijds al beschreven in de vroegere Ayurvedische geschriften. De werking van oliën is afgestemd op het reinigen van de kanalen en weefsels alsmede het balanceren van de dosha´s. Veel kruidenoliën hebben als basisolie: ghee (geklaarde boter) waar kruiden in verwerkt zijn, kokosolie of sesamolie. Er kan ook met droge kruiden gemasseerd worden in sommige gevallen (kapha, personen of type klachten)

Handen en voeten

Meestal wordt Ayurvedische massage verricht met de handen, soms zelfs met de voeten. Er wordt gemasseerd met rijst of kruidenbundels in sommige gevallen van therapeutische massage (zoals ingeval van reumatische klachten, fibromyalgie). Over het algemeen is de massage een zachte behandeling, waarbij de druk nauwkeurig is afgestemd op de fysieke gesteldheid en structuur van de klant. De Ayurvedische massage heeft een energetisch aspect vanwege de behandeling van de energiepunten genaamd marma’s alsmede de energiekanalen – de nadi’s. Door middel van meditatie stemt de masseur af op de energie van de klant alvorens de massage wordt gestart.

Het is een massagevorm die voedt, ontspant en het heeft een reinigende werking. Tevens wordt lichaam en geest in balans gebracht. Het zelfgenezend vermogen van geest en lichaam worden geprikkeld en gestimuleerd. De massage:
  • activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop en verbetert de bloedsomloop
  • bestrijdt slapeloosheid stress en vermoeidheid
  • helpt mee aan verlichting van spierspanning en lichamelijke bewustwording
  • heeft een bijdrage bij het verminderen/oplossen van klachten zoals spijsverteringsklachten, hoofdpijn whiplash, reuma, rugpijn, nekklachten, rsi, stress, en burnout

De Ayurvedische massage is voor iedereen: jong en oud, ziek of gezond. Er zijn wel een aantal situaties waarbij wordt afgeraden om een dergelijke (ayurvedische) massage te ondergaan: namelijk bij kanker, tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, bij koorts. En van een geheel andere orde: direct na het eten.

Medisch toerisme

In India zijn veel goede tandartsen die, tegen een fractie van de prijs in Nederland, uw gebit kunnen renoveren of een kroon plaatsen.

Lees verder

© 2009 - 2020 Robbie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Energie volgens de traditionele Indiase geneeskundeAyurveda is in India de meest toegepaste geneeswijze en houdt zich bezig met de persoon in plaats van de ziekte. Belangr…
Exotische massagesExotische massagesMassages zijn niet weg te denken uit de hedendaagse maatschappij, waarin stress steeds vaker voorkomt en een goede massa…
Ayurveda - Ayurvedische natuurgeneeswijzeAyurveda - Ayurvedische natuurgeneeswijzeAyurveda is een zeer oude Indiase geneeswijze en lijkt ook de oudste geneeskunde ter wereld te zijn. Ayurveda hanteert m…

Douglasspar in geurIn de Cevennes! Vandaag plukken en distilleren we Douglassparnaalden. Wij oogsten de takken bij Michel in Le Pompidou aa…
Griep voorkomen met echinaceaGriep voorkomen met echinaceaWanneer er sprake is van een uitbraak van de griep in Nederland wil iedereen zich zo goed mogelijk beschermen en bij voo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rhythmuswege, Pixabay
  • M. Fischer-van den Broek

Reageer op het artikel "Ayurvedische lmassage uit India, goed voor lichaam en geest"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ton, 26-09-2011 22:23 #1
Waarop is jullie uitspraak gebaseerd dat ayurvedische massage niet moet worden toegepast bij kanker? In de literatuur die ik vind lijkt dit een achterhaald standpunt gebaseerd op foute aannames over de processen in ons lichaam ;-) Reactie infoteur, 27-09-2011
Bron o.a.: http://www.ayurvedapraktijk.nl/curriculum.htm
groet,
R

Infoteur: Robbie
Laatste update: 19-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Special: India
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!