Massage: Olie op de huid

Warme olie streelt de huid as fluweel. Voel hoe soepel de huid nu is en laat u door heerlijke geuren genieten. Met zuivere olie of met een oliemengsel, ontspanning geeft het zeker.

Glij- en schoonheidsmiddelen

Niet bij iedere massage heeft u glijmiddel nodig, zoals bij acupressuur, shiatsu en bij reflexzonemassage is vette olie lastig. Bij de Zweedse massages wordt altijd olie gebruikt. De olie, het glijmiddel, is om de handen soepel en vloeiend over de huid te kunnen laten gaan, zonder schokkende bewegingen te krijgen. Vooral bij sterk behaarde lichaamsdelen is het belangrijk olie te gebruiken, om niet tijdens het masseren de haartjes eruit te trekken. Gebruik niet te veel olie, de handen zullen dan te gemakkelijk van de huid afglijden.

Bepaalde olie leent zich voor massages, deze verzorgt de huid en is er voor geschikt. Gebruik geen chemisch behandelde of minerale olie, maar gebruik plantaardige olie. Natuurlijke, plantaardige oliën omhullen de huid met een zachte film, die niet meteen intrekt. En bevatten ze nog verzorgende stoffen.

Plantaardige oliën

Let erop dat de olie 100% zuiver, koudgeperste, plantaardige olie is. Deze zijn verkrijgbaar bij apotheek, reformzaken en natuurvoedingswinkels. De olie wordt goed opgenomen door de huid en bevatten ook voedingsstoffen, waardoor het gelijk een natuurlijk schoonheidsmiddel is voor alle huidtypes. Verwarm de olie voor het gebruik, zodat de olie volledig haar werking kan doen.

Plantaardige olie is een veelzijdige olie. Het vormt een basis voor het vervaardigen van een geurende massageolie. De plantaardige olie heeft zelf weinig geur, waardoor de etherische oliën zich beter ontvouwen.

Verzorgingsspecialisten

Plantaardige oliën helpen de huid te regenereren, leveren ook vocht en houden het vast door het beschermende laagje.
De volgende oliën zijn heel geschikt voor massages:
 • Avocado-olie maakt ruwe huid zacht, doordat het veel voedingsstoffen bevat. Dringt goed in de huid in en is heel geschikt voor de droge huid
 • Amandelolie mild en aangenaam voor de huid
 • Jojobaolie trekt goed in de huid in en laat geen reststoffen achter. Jojoba is één van de beste huidverzorgingsmiddelen, vanwege haar rijkheid aan vitaminen en mineralen. Bovendien levert ze veel vocht en maakt de huid glad

Geurende verleiding

Een combinatie van plantaardige en etherische oliën wekt verleiding en ontspanning op. Het is een streling voor de huid en de geur versterkt het ontspannen. Etherische oliën dringen goed in de huid en ontwikkelen daar hun dieptewerking. Bovendien worden je gevoelens versterkt door de geur, welke geur het ook bevat.

Wilt u zelf een geurende massageolie maken? Neem een 50 milliliter basisolie en voeg daar enkele druppels etherische olie aan toe. Roer het door elkaar en klaar is de massageolie.

De beste aromatische oliën om te ontspannen

Roos

Roos, de koningin van de bloemen is heel mooi om te zien, maar haar verleidelijke geur is ook goddelijk. Ze wekt gevoelens van harmonie en liefde.
Rozenolie:
 • werkt harmoniserend
 • werkt erotiserend
 • zorgt voor evenwicht
 • zorgt voor goed humeur
 • prikkelt de zinnen

Rozenolie is een luxe voor de huid. Het bevat vetten, looistoffen, appel- en barnsteenzuur, welke de huid glad maken en verjongen.

Neroli

Neroli ruikt bloemig en licht naar lelies en wordt ook wel oranjebloesem genoemd. Het wordt gewonnen uit de witte bloemen van de pomeransboom. Neroli werkt heel ontspannend, waardoor de gespannen spieren loskomen en de nervositeit verminderd. Vaak wordt neroli als antistressmiddel gebruikt, als klacht tegen hartkloppingen en slapeloosheid. Bovendien maakt neroli droge huid weer soepel en zacht.

Lavendel

Lavendel ruikt fris-aromatisch en bezit vele eigenschappen. Het wordt gewonnen uit bloemen en uiteinden van takjes en helpt om extreme psychische situaties in evenwicht te brengen en om het innerlijke evenwicht terug te vinden. Lavendel kan ontspannend en stimulerend werken. Ze verfrist en kalmeert.

Jasmijn

Jasmijn behoort tot de kostbaarste oliën. De kleine witte bloemen geven een zoete geur die zorgt voor:
 • vrolijkheid
 • ontspanning
 • kalmering
 • erotische gevoelens

Jasmijnolie is belangrijk om zorgen, angsten en depressies te laten verdwijnen.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wondermiddel tegen rimpels en droge huidWondermiddel tegen rimpels en droge huidZoek je een wondermiddel tegen rimpels, voor droge huid of gecombineerde huid? Etherische oliën zijn de oplossing. Ze zi…
De magie van aromatherapieDe genezende en opwekkende kwaliteiten van plantengeuren kunnen u helpen ontspannen en kunnen zelfs kwaaltjes behandelen…
Werking van aromatherapiemassageWerking van aromatherapiemassageOm te masseren wordt er meestal een vrij neutrale massage-olie gebruikt. Zonder al te veel gedoe kan je er echter een ar…
BBB: buik, billen en benen: huidverzorgingBBB: buik, billen en benen: huidverzorgingHet probleemgebied voor veel vrouwen zijn de billen, de buik en de benen. Vet kan zich makkelijk ophopen en het is een g…

Massage: De klassieker De Zweedse massageMassage: De klassieker De Zweedse massageMet wrijven, wringen en kneden ging de Zweed Per Henrik Ling aan het begin van de 19e eeuw zijn medemens te lijf. Zijn b…
Vragen en antwoorden over ontharenOngewenste haartjes, hoe raak je ze kwijt? Met crème, hars of toch een scheermesje? U leest hier vragen en antwoorden ov…
Bronnen en referenties
 • Karin Schutt - Genieten van heerlijke massages
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 14-01-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.