Vragen en antwoorden over ontharen

Ongewenste haartjes, hoe raak je ze kwijt? Met crème, hars of toch een scheermesje? U leest hier vragen en antwoorden over ontharen.

Welke manieren zijn er om je benen te ontharen?

Ontharen kun je doen door een ontharingscrème te gebruiken, te harsen/ waxen of te scheren. Je kunt zelfs kiezen voor permanente ontharing, elektrisch met laser of flitslicht. Dit zijn vaak kostbare behandelingen, maar je bent dan wel definitief verlost.

Hoe werkt ontharingscrème?

Ontharingscrème, -gel of –mousse bevat chemische bestanddelen die de proteïnen oplossen waaruit haartjes zijn opgebouwd. Ook een deel van de haartjes onder het huidoppervlak verdwijnt op deze manier, zodat je huid langer glad blijft dan na een scheerbeurt. Laat de crème een paar minuten inwerken en spoel ‘m daarna met haartjes en al af. Er is ook ontharingscrème die je onder de douche kunt gebruiken. Bij regelmatig gebruik van ontharingscrème worden terugkerende haartjes zachter.

Wat is harsen?

Harsen of waxen is het weghalen van ongewenst haar door er warme of koude was op te strijken met een spatel of roller, het te laten stollen en er vervolgens af te trekken. Dat kan pijnlijk zijn, maar met wat oefening wordt dit minder. Voordeel: De haartjes zijn met wortel en al verwijderd en komen gemiddeld na drie tot 8 weken terug en zijn dan zachter en dunner dan voorheen.

Wat zijn harsstrips?

Harsstrips bestaan uit ontharingsstrips van papier of plastic, waarop de – in olie oplosbare – hars is aangebracht. Door over de harsstrips te wrijven, verwarm je ze voordat je ze op de huid aanbrengt. Ze zijn er in verschillende formaten, voor gezicht of bikinilijn en voor benen.

Hoe weet je of je allergisch bent voor ontharingscrème of hars?

Sommige vrouwen zijn overgevoelig voor deze producten en krijgen er jeuk of huiduitslag van. Het is daarom verstandig om ontharingscrème of hars eerst op een klein stukje huid te testen. Als je na 24 uur geen last van jeuk of uitslag hebt, kun je het product veilig gebruiken.

Wat is het voor- en nadeel van scheren?

Scheren is absoluut de snelste manier om je benen te ontharen, maar het heeft ook nadelen. Door ze af te snijden blijft aan het eind van elk haartje een scherp randje achter. Dat worden stoppeltjes. Onder je oksel geen ramp, maar minder mooi bij je bikinilijn of op je benen. Bovendien liggen die scherpe randjes vlak onder het huidoppervlak. Binnen een dag gaan die stoppeltjes groeien, wat zeker op een warme zomerdag niet prettig aanvoelt.

Kan scheren met elk scheerapparaat of scheermes?

Gebruik je scheermesjes, kun je wegwerpscheermesjes nemen. Let wel op dat je ze na ongeveer 3 keer vervangt, omdat ze vrij snel bot worden en de huid kunnen verwonden. Gebruik een scheermesje speciaal voor vrouwen, dat geeft minder kans op wondjes. Tevens is het verstandig een scheercrème voor de gevoelige huid te gebruiken. Ga je liever voor het elektrisch scheren, gebruik dan ook een speciaal apparaat voor vrouwen. Dat is geschikter voor de gevoelige vrouwenhuid.

Hoe werkt epileren?

Epileren is het stuk voor stuk uittrekken van de haartjes. Sommige ladyshaves hebben een epileerfunctie, waarmee je de haren met wortel en al verwijdert. Dit kan net als harsen vrij pijnlijk zijn, maar je benen blijven wel een paar weken glad.

Na het ontharen voelt de huid trekkerig aan. Wat kan ik daaraan doen?

Na het ontharen kan de huid een tijdje erg gevoelig zijn. Vermijd heet douchen of baden na het ontharen, breng een ongeparfumeerde, hydraterende lotion aan, draag die dag geen strakke kleding en ga niet direct in de zon of naar de sauna. Bij veel ontharingsproducten wordt overigens een kalmerende crème bijgeleverd.

Wat doe ik tegen die rode bultjes na het scheren?

Door het scheren kunnen de huid en haarzakjes beschadigd en geïrriteerd raken. Meestal trekken de bultjes na een dag of twee weg, maar je kunt de kans erop ook verkleinen. Gebruik altijd een scherp en schoon mesje. Trek de huid strak, scheer de haren eerst met de groeirichting mee en daarna, voorzichtig, tegen de groeirichting in. Zo voorkom je ook ingegroeide haartjes.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende manieren om je benen te ontharenVerschillende manieren om je benen te ontharenVeel vrouwen vinden het maar lastig, die haren die op hun benen groeien. Gladde benen zijn namelijk wel zo fijn, maar he…
Bovenlip ontharen: handige tips en verschillende methodesBovenlip ontharen: handige tips en verschillende methodesDonshaartjes op de bovenlip zijn volkomen normaal. Toch is niet iedereen even blij met deze 'snor', vooral wanneer het z…
Overbeharing, wat er tegen te doen?In onze samenleving is het nu eenmaal mode om jezelf glad te scheren, onder de oksels, op je borst, en voor vrouwen zelf…
Ontharen: wenkbrauwen, oksels, benen en bikinilijnOntharen: wenkbrauwen, oksels, benen en bikinilijnOntharen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Maar als je het nog nooit hebt gedaan hoe begin je dan eigenl…

Massage: Olie op de huidWarme olie streelt de huid as fluweel. Voel hoe soepel de huid nu is en laat u door heerlijke geuren genieten. Met zuive…
Maak je voeten weer happyOp onze voeten moeten we heel zuinig zijn. Ze helpen ons niet allen om in evenwicht te blijven, maar dragen de hele dag…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.