Maak je voeten weer happy

Op onze voeten moeten we heel zuinig zijn. Ze helpen ons niet allen om in evenwicht te blijven, maar dragen de hele dag ons gewicht. Worden soms mishandeld door de “verkeerde” schoenen waar ze in gepropt worden. Moeten soms de hele dag lopen met het gewicht op de bal van de voet door de hoge hakken onder de schoen. Dus onze voeten verdienen het wel om regelmatig lekker verwend te worden.

Algemeen

We staan dagelijks heel lang op onze voeten. Of we nu jong of oud zijn, te zwaar of te licht, onze voeten hebben dagelijks heel veel te verduren. Onze voeten verdienen dus dat we ze regelmatig lekker vertroetelen, in ieder geval verdienen ze iedere dag een lekkere schoonmaakbeurt.

De voet

De voet bestaat uit voetwortel, middenvoet en tenen. De voetwortel bestaat uit zeven beenderen, namelijk:
  1. Hielbeen, het grootste voetwortelbeen
  2. Sprongbeen, dat rust op het hielbeen. Het vormt met het scheenbeen en kuitbeen het enkelgewricht.
  3. Scheepvormig been
  4. teerlingbeen
  5. drie wigvormige beenderen

De middenvoet heeft vijf middenvoetsbeenderen. De tenen hebben ieder drie kootjes, behalve de grote teen, die heeft er maar twee.

Eelt

Het is bekend dat ongeveer 75% van de vrouwen last heeft van eeltvorming onder de voeten. Eelt ontstaat door druk of wrijving. Het is een soort reactie van de huid, een soort verdedigingsmechanisme. Door de wrijving worden de zenuwuiteinden geprikkeld, waardoor een verhoogde bloedtoevoer optreedt. Dit veroorzaakt weer een versnelde celopbouw.

Om de eelt te verwijderen kunt u deze wegvijlen met een zandpapieren vijl (een metalen vijl verwijdert ook niet eelt huid). Een andere, ietwat arbeidsintensievere, manier is: Vermaal enkele aspirientjes en voeg water en citroensap toe tot een dikke pasta. Smeer met een schoon doekje pasta op de eeltplekken. Wikkel hier een warme, schone handdoek omheen en wacht een kwartier. Hierna is het inmiddels zachte eelt te verwijderen met een puimsteentje. De huid goed afspoelen met warme water.

Kalknagels

Dit is een opeenstapeling van meerdere hoornlagen, die ook nog kan afwijken van de groeirichting. De nagel vertoont meestal een witte of geelachtige verkleuring en kan lengte strepen of ribbels vertonen.

Om hier vanaf te komen is het verstandig om naar de huisarts te gaan of naar een goede erkende voetverzorger.

Likdoorn

Dit is een verharde kegelvormige eeltkern die naar binnen is gegroeid, met de punt in de huis gericht. Deze ontstaat vaak in het centrum van een eeltplek door langdurige wrijving en druk. Deze likdoorn dient door de huisarts of erkende voetverzorger behandelt te worden.

Ingegroeide nagel

Een scherpe rand of punt van de nagel drukt in de nagelplooi. Daarbij kan zich in deze plooi eelt of een likdoorn vormen. Bij een echte ingegroeide nagel dringt de nagelpunt in de huid en ontstaat een verwonding van het omliggende zachte weefsel. Dit veroorzaakt weer een ontsteking. Meestal gebeurt dit bij de grote teen.

Veelal zal dit operatief hersteld moeten worden. Doorlopen hiermee is niet alleen pijnlijk, maar kan ook gevaarlijk worden. Dus een bezoek aan de huisarts is in deze geen overbodige luxe.

Verzorging van de voeten

Voetenbad

Een niet te heet bad met bijvoorbeeld eucalyptusolie of badzout. Doe een paar knikkers als therapie in het water. Door zachtjes de knikkers met de tenen proberen te grijpen krijgen de voeten een heerlijke massage. Niet te lang met de voeten in het water blijven zitten, want dat kan een droge huid tot gevolg hebben.

De voeten goed afdrogen, ook tussen de tenen. Het liefst met een schone handdoek. Door niet gelijk uw sokken aan te trekken krijgen voeten de kans lekker te drogen. Breng daarna een goede vochtregulerende crème aan op de voeten (maar niet tussen de tenen).

Nagels knippen

Teennagels altijd een beetje recht afknippen om ingroeien van de nagels te voorkomen. Niet te kort knippen, de nagel dient namelijk de teen te beschermen.

Wanneer de nagels moeilijk te knippen zijn omdat ze breken of scheuren, vijl ze dan voorzichtig korter. Knippen kan, maar dan in kleine stukjes tegelijk. Is er toch al een begin van het ingroeien van een hoekje van de nagel, dan niet zelf verder “behandelen”, maar naar de huisarts of erkende voetverzorger gaan.

Masseren

Maak een massageolie van het sap en een citroen met twee eetlepels olijfolie en twee eetlepels zeezout, of gebruik een gekochte lotion. Begin met het masseren van de tenen en daarna de rest van de voet. Hiermee krijgt u een zachte huid en schone nagels.

Verzorgen van de nagelriem

Gebruik hiervoor de stompe punt van een bokkenpootje en druk hiermee de nagelriemen naar beneden. Hierna het vuil en huidresten rond en onder de teennagels verwijderen.

Nagels lakken

Om het verkleuren van de nagel te voorkomen wordt geadviseerd altijd eerst een blanke lak aan te brengen. Daarna de kleur op de nagels aanbrengen, en afwerken met een topcoat ter versteviging.

Tips voor voetverzorging

  • Gebruik af en toe citroen om de voet mee in te wrijven, hiermee voorkomt u kloofjes en het helpt tegen de bacteriën tussen de tenen.
  • Bij gevoelige voeten, of bij likdoorns de sokken of panty binnenste buiten dragen. Nu kan het naadje geen pijn meer veroorzaken.
  • Bij warme en zweetvoeten de voeten met warm water en zeep wassen. Daarna goed afspoelen met koel water en een kwartier met de voeten omhoog zitten. Daarna weer afspoelen met koel water, afdroegen en inwrijven met babypoeder.
  • Af en toe een peeling toepassen waardoor oude huidcellen worden verwijderd en eventueel eelt zacht kan worden.
  • Bij vermoeide voeten, afwisselend weken in warm en koud water. Nadat de voeten zijn afgedroogd met de benen in de hoogte zitten, bijvoorbeeld op een hoog kussen leggen.
  • Een bezoek aan de pedicure, minimaal 1x per jaar, kan lekker ontspannend werken.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Likdoorn, wat is het en hoe voorkom je het?Likdoorn, wat is het en hoe voorkom je het?Bijna iedereen krijgt er eens in zijn leven wel eens mee te maken, een likdoorn onder de voet of tussen of op een teen.…
Eelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je hetEelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je hetEelt is een verdikking van de bovenste huidlaag, met als doel om de huid te beschermen. Overal waar veel wrijving van de…
Lente in zicht, extra goed voor de voeten zorgenLente in zicht, extra goed voor de voeten zorgenAls de winter – in ieder geval gevoelsmatig – op zijn einde loopt, komen we weer uit onze schulp. We zijn het cocoonen z…
Beauty: Verwennen van de voetenBeauty: Verwennen van de voetenSommige mensen vinden het vervelend als iemand anders aan de voeten zit, maar de meeste mensen stellen een lekkere massa…

Vragen en antwoorden over ontharenOngewenste haartjes, hoe raak je ze kwijt? Met crème, hars of toch een scheermesje? U leest hier vragen en antwoorden ov…
Strass, een fonkelend effectStrass, een fonkelend effectStrass is een nog altijd populair product dat door het flitsende effect diamant evenaart en hoog scoort in de wereld van…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.