Beauty: Verwennen van de voeten
Sommige mensen vinden het vervelend als iemand anders aan de voeten zit, maar de meeste mensen stellen een lekkere massage of goede voetverzorging wel op prijs. Het wordt tijd dat de voeten – die ons de hele dag dragen – ook eens een stukje verwennerij ervaren. Wat voor verwennerij is er eigenlijk voor de voeten?
Algemeen
Voor iedere verwennerij geldt dat verzorging essentieel is. Verzorging in hygiëne in de vorm van het wassen van de voeten, maar ook nagels die goed verzorgd zijn – al dan niet met een kleurtje – en eelt en likdoorns welke verwijderd is. De voeten goed insmeren met verzorgde lotion of olie en de voeten voldoende rust geven (bijvoorbeeld na het een hele dag op hoge hakken te hebben gelopen).
Voet verwennerij
Maar een weldaad voor de voet kan ook zijn dat juist die onhebbelijkheden als eelt of likdoorns verwijderd worden. Hoe gaat dat in zijn werk.
Ontspannende verzorging
De verzorgde verwennerij begint met een heerlijk rustgevend voetenbad (bijvoorbeeld met bruistabletten) waar je de voeten een minuut of 10 rustig in warm water laat staan. Zorg dat je in een ontspannen toestand bent en waar op dat moment geen tijdsdruk is.
Na zo’n tien minuten de voeten goed afdrogen, ook tussen de tenen, en dan kunnen de teennagels geknipt worden. Knip recht, dit voorkomt ingroeiende nagels, en vijl daarna eventuele haaltjes weg.
Eelt kan met de speciale eeltrasp voor de vochtige voeten gebuikt worden. Er zijn ook veel eeltraspen op de markt die je op droge voeten moet gebruiken en deze moet dus voor het voetenbad toegepast worden. Wees altijd voorzichtig met de eeltverwijderaar. Eelt is immers ook een bescherming, dus als je richting de normale huid gaat, moet je stoppen. Een likdoorn kan je weghalen met een speciale pleister, maar lukt dit nu niet meer, raadpleeg dan de pedicure of de huisarts. Deze lepelen de likdoorn eruit, maar let op het kan een pijnlijke bedoeling zijn. En als je regelmatig last hebt van likdoorns, let dan eens op de schoenen die je draagt. Likdoorns ontstaan veelal daar de druk onevenredig hoog is (onder de voorvoet, het kleine teentje etc.).
Smeer na de verzorging de voeten in met een sterk voedende crème of olie. Maak er een lekkere massage van en bij voorkeur door iemand anders gedaan. Ontspan daarna de voeten, maar moet je nog weg dan is de verkwikkende lotion voor de voeten wellicht een aanrader.
Paraffine voor de voeten
Paraffinebehandeling voor de voeten vindt vaak bij de specialist plaats, maar kan ook thuis toegepast worden. Ook voor de paraffinebehandeling geldt natuurlijk dat de voeten goed schoon moeten zijn.
Voordat de paraffine op de voeten gaat, worden eerst de dode huidcellen met behulp van een stevige scrub van de voeten gehaald … en vergeet ook de onderkant van de voeten niet. Dan wordt de paraffine met voedende en verzorgde bestanddelen langzaam verwarmd tot de juiste temperatuur (dit is afhankelijk van wat de voet aan warmte aan kan). Daarna wordt de paraffine op de voet aangebracht, deze stolt direct omdat de temperatuur van de voeten beduidend lager ligt dan de paraffine.
Zodra een voet klaar is direct inpakken in plastic folie of speciale “plastic voetjes” die je na gebruik weg kunt gooien. Ga daarna door met de tweede voet. Wikkel beide voeten daarna nog in een warme handdoek (door deze bijvoorbeeld even op te warmen in de magnetron) en laat het geheel zo’n tien minuten zitten. Daarna kan je alles verwijderen.
Voor de meest optimale behandeling is afsluiten met een voetmassage het beste. Het totaalplaatje is naast ontspannend ook voedend voor de voeten. De poriën komen op te staan en door de warmte wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. De werkzame stoffen worden zo beter opgenomen. Sluit de hele behandeling af met een lekkere crème.
Tot slot
Er zijn verschillende mogelijkheden om de voeten te verwennen, maar genoemde behandelingen zijn thuis prima te doen en de kosten zijn beperkt.